Participare românească la un seminar de relaţii publice pentru Episcopii Bisericilor din Est, în Varşovia

publicat la 3 aprilie 2014 în Ştiri

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureş şi PS Anton Coşa, Episcopul Diecezei romano-catolice de Chişinău, participă, între 31 martie – 4 aprilie 2014, la un seminar de relaţii publice pentru episcopii Bisericilor din Est, organizat la sediul Centrului European pentru Comunicare şi Cultură (ECCC) din Varşovia, Polonia, aflat în grija Ordinului Călugărilor Iezuiţi (SJ).

Seminarul, cu tema "Managementul situaţiilor de criză", este primul dintr-o serie propusă de Conferinţa Episcopilor Catolici Americani (subcomisia pentru ajutorarea Bisericii în Europa Centrală şi de Est) în colaborare cu ECCC, cu scopul de a oferi Episcopilor un program de pregătire profesională, pentru a dezvolta aptitudini utile în managementul Eparhiei încredinţate. "Întâlnirea este caracterizată printr-o atmosferă de bucurie frăţească între Episcopii Bisericilor din Est pentru care a fost organizată această săptămână de curs, cu participanţi din Croaţia, Rusia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Bielorusia, Ucraina, Moldova, Polonia, Azerbaidjan, Armenia, Albania, etc. Suntem doar Episcopi catolici, dar de trei rituri diferite: latin, bizantin, armean. În pofida diversităţii naţionale şi tradiţionale ne bucurăm cu toţii de o altă limbă comună, aceea a iubirii lui Dumnezeu şi a Bisericii Sale", a transmis PS Florentin din Varşovia.

imagine

"În prima zi, luni 31 martie, reprezentanţii Conferinţei Episcopilor Americani şi fr. Wojciech Mikulski, SJ, directorul ECCC, au adresat participanţilor un cuvânt de bun venit. Programul seminarului este unul echilibrat", a mai explicat ierarhul clujean. "Prima parte a zilei cuprinde prezentări, conferinţe, urmate de un timp alocat întrebărilor, discuţiilor. Urmează o pauză de prânz, după amiază programul fiind mai mult aplicativ. Spre exemplu, Ierarhii, împărţiţi în grupuri, pe limbi, participă la simularea unor situaţii de criză pentru un membru al grupului aflat în faţa camerei de filmat. La final, prin vizionarea filmului, se observă comportamentul Episcopului în situaţia dată, limbajul corpului său, modul în care reuşeşte să atragă atenţia publicului spectator prin ceea ce spune, felul în care vorbeşte, impactul pe care îl are asupra auditoriului. În acest mod este studiată modalitatea practică de a relaţiona, se fac observaţii, se identifică reacţiile cele mai potrivite pentru a transmite mesajul dorit."

"Fiecare zi începe şi se încheie prin rugăciune ce include şi celebrarea în comun a Sfintei Liturghii. De asemenea, este oferită posibilitatea participării la evenimente culturale sau a vizitării unor muzee, sau a altor obiective cultural-spirituale din Varşovia. O primă astfel de vizită a fost miercuri, 2 aprilie, când s-a vizitat Muzeul Insurgenţei deschis în anul 2004, în semn de omagiu adus celor ce au luptat şi au murit pentru libertatea Poloniei şi a Varşoviei". Ultima zi a seminarului este rezervată concluziilor, astfel încât Episcopii să poată aplica din roadele spirituale ale acestor zile în păstorirea propriei Eparhii şi, totodată, să exercite o mai bună influenţă asupra societăţii zilelor noastre, ajutând la soluţionarea situaţiilor de criză, atât de tip moral, cât şi de tip economic-administrativ.

imagine

"Cursurile sunt susţinute de specialişti americani sau polonezi. Locuim intr-un centru de exerciţii spirituale al iezuiţilor de la marginea capitalei Poloniei, situat într-o mică pădure. Spiritul Domnului ne conduce acum spre a cunoaşte noi adevăruri, pentru a putea vesti fraţilor noştri vestea cea bună: cu adevărat Hristos a Înviat!", a încheiat Preasfinţia Sa relatarea transmisă din Varşovia. Cel de-al doilea seminar din serie a fost programat în luna noiembrie 2014. Această întâlnire va continua să se concentreze asupra relaţiilor publice, cu accentul pe comunicarea dintre reprezentanţii Bisericii Catolice şi lumea seculară.

VS-DIRMM

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *