Un minut pentru pace la Cluj şi în lumea întreagă!

publicat la 6 iunie 2014 în Ştiri

Răspuns la invitaţia la rugăciune a Papei Francisc

Capela "Sf. Iosif" a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, a fost plină de credincioşi vineri, 6 iunie 2014, în jurul orei 13.00, deşi era zi lucrătoare. Cu toţii s-au adunat în jurul Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, ca împreună să înalţe o rugăciune fierbinte pentru pace, în acelaşi interval de timp, în unire cu Papa Francisc şi cu milioane de oameni din lumea întreagă. Această acţiune realizată spontan la Cluj, a fost un răspuns la iniţiativa promovată la nivel mondial de Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), ca urmare a unui apel făcut de Papa Francisc, care invită la rugăciune zilnică pentru pace, dar mai ales vineri, 6 iunie 2014, la ora 13.00.

SONY DSC

Papa Francisc, la încheierea pelerinajului său în Ţara Sfântă a invitat la el "acasă" – în Vatican, Preşedinţii statelor Israel şi Palestina, cu care se va ruga împreună pentru pace duminică, 8 iunie. Patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu a confirmat participarea la această întâlnire de rugăciune. Papa a cerut întregii Bisericii să se roage pentru această întâlnire fără precedent: "Pentru aceasta i-am invitat pe preşedintele Israelului şi pe preşedintele Palestinei, amândoi oameni ai păcii şi artizani ai păcii, să vină în Vatican ca să se roage împreună cu mine pentru pace. Şi vă rog, vă cer vouă să nu ne lăsaţi singuri: voi rugaţi-vă, rugaţi-vă mult pentru ca Domnul să ne dea pacea, să ne dea pacea în acea ţară binecuvântată! Contez pe rugăciunile voastre. Curaj, rugaţi-vă în acest timp, rugaţi-vă mult pentru ca să vină pacea." (Audienţa generală – 28 mai 2014) Acţiunea Catolică din România, printr-un comunicat semnat de Codruţa Fernea, secretarul general al acestei asociaţii de laici catolici, a transmis tuturor celor ce doresc pacea şi în ţara noastră invitaţia de a participa la această iniţiativă.

SONY DSC

Între credincioşii clujeni care s-au rugat în capela "Sf. Iosif" au fost mulţi preoţi, studenţi seminarişti de la Seminarul eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", persoane consacrate din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului şi din alte ordine şi congregaţii religioase, câteva clase de liceeni de la Liceul greco-catolic "Inocenţiu Micu", familii din Parohia "Andrei Mureşanu" afiliată capelei, tineri din Grupul de rugăciune "Triumful Inimii Neprihănite", reprezentanţi ai Acţiunii Catolice – ASTRU şi AGRU din Eparhia de Cluj-Gherla. "Dacă vrem să facem pace în familiile noastre, în jurul nostru, în Biserica noastră, în ţara noastră, să începem făcând pace în sufletele noastre cu Dumnezeu, pentru ca de acolo să pornească un izvor de pace care să îi poată sfinţi pe ceilalţi" – a fost îndemnul Ierarhului clujean, PS Florentin, în acest timp de rugăciune pe care, a specificat, că, "o facem din tot sufletul, fiind alături de Pontiful Roman".

SONY DSC

Preasfinţia Sa a adăugat: "Pacea este darul lui Dumnezeu. Dacă pacea căutată deseori de oameni, care are la bază averea, puterea şi plăcerea, este limitată, vremelnică, adevărata pace este o pace fără de sfârşit, pe care să o putem purta în suflete oriunde şi oricând, indiferent de starea în care ne aflăm. Să ne amintim că primul cuvânt pe care Mântuitorul Înviat îl rosteşte Apostolilor, este «Pace vouă!». «Hristos este pacea noastră», spune foarte frumos Sfântul Apostol Pavel, de aceea să primim darul pe care Hristos – Pacea noastră, îl face în aceste zile, în mod particular în Duminica Rusaliilor (nn. în 8 iunie 2014), harul Spiritului Sfânt, harul Păcii care coboară şi rămâne mereu cu noi". În încheierea rugăciunii, ce a cuprins şi ectenia pentru pace, participanţii la aceste momente şi-au dăruit unul altuia pacea prin salutul păcii – strângerea de mână, semn de solidaritate şi comuniune frăţească.

V.S. – DIRMM
Episcopia de Cluj-Gherla

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *