Inaugurarea noii biblioteci a Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul"

publicat la 9 decembrie 2014 în Ştiri

Sâmbătă, 6 decembrie 2014, când Biserica a făcut pomenirea Sfântului Nicolae, studenţii seminarişti greco-catolici au organizat un program de sărbătoare în capela din clădirea Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, de pe B-dul Constantin Brâncuşi, nr. 37, Cluj-Napoca, unde se află în prezent Seminarul eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul".

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie, împreună cu pr. rector Călin Bot, preoţi profesori şi formatori spirituali, în prezenţa profesorilor de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, a maicii superioare Paula împreună cu surori din Congregaţiei Maicii Domnului (CMD), a altor invitaţi.

În cadrul celebrării a fost hirotesit lector Radu Emanuel Moldovan, fiul pr. Călin Moldovan din parohia Dealul Florilor, Dej. Episcopul de Cluj-Gherla şi-a exprimat bucuria pentru acest "prim pas spre slujirea la sfântul altar", prin care tânărul student seminarist a primit "acordul Bisericii de a intona în cadru liturgic Cuvântul lui Dumnezeu. A transmite Cuvântul lui Dumnezeu este un lucru mare, pentru că înseamnă a ne apropia de ceea ce sunt îngerii, acele fiinţe nevăzute care, rămânând în faţa lui Dumnezeu, contemplând mereu faţa Lui, transmit în acelaşi timp voinţa Lui, ne transmit înţelepciunea divină".

În cuvântul de învăţătură a fost prezentat modelul Sfântului Nicolae, care a dus o viaţă oferită lui Dumnezeu. Fiindcă a fost deschis Anul Vieţii Consacrate, PS Florentin a subliniat faptul că "Sf. Nicolae trăia cu adevărat bucuria consacrării, bucuria creştină. Este ceea ce ne invită şi pe noi, în mod particular în acest an, Papa Francisc, adresându-se în primul rând persoanelor consacrate, dar cu menţiunea foarte importantă: ‘natura radicală a trăirii evanghelice nu aparţine doar consacraţilor, ci se cere din partea tuturor, fiindcă suntem cu toţii consacraţi prin Botez’".

Au fost amintite în continuare cuvintele Papei Francisc: "Consacraţii îl urmează pe Dumnezeu într-un mod cu totul special şi într-un mod profetic. Cei consacraţi trebuie să fie bărbaţi şi femei în stare să trezească lumea. Bucuria Evangheliei să umple inima şi întreaga viaţă a celor care l-au întâlnit pe Cristos, căci cu Isus Cristos mereu se naşte şi renaşte bucuria". "Chemându-vă pe voi, Dumnezeu vă spune: ‘tu eşti important pentru Mine, te iubesc, contez pe tine’. Isus spune aceasta fiecăruia dintre noi şi de aici se naşte bucuria. Bucuria momentului în care Isus m-a primit. A înţelege şi a simţi aceasta este secretul bucuriei noastre."

"Acest cuvânt îl adresăm astăzi şi seminariştilor", a continuat PS Florentin, "cei care îşi cultivă chemarea şi caută să răspundă acestei chemări. Papa ne reaminteşte că Isus, la Cina cea de Taină, s-a adresat Apostolilor cu aceste cuvinte: ‘Nu voi m-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi!’ Sunt cuvinte care amintesc tuturor, nu doar preoţilor, că o vocaţie este întotdeauna iniţiativa lui Dumnezeu. Este Cristos cel care v-a chemat să-l urmaţi în viaţa consacrată şi acest lucru înseamnă a face continuu un exod, a ieşi din voi înşivă pentru a vă concentra viaţa pe Cristos şi pe Evanghelia Lui."

După Sfânta Liturghie a urmat un moment artistic prezentat de un grup de studenţi de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima": Aved Erika la vioară şi Cvartetul de chitare "Anima". Acordurile lucrărilor unor autori celebri au făcut bucuria rugăciunii şi mai înălţătoare. A urmat un moment mult aşteptat, ce a deschis un adevărat izvor de lumină în viaţa Seminarului, prin binecuvântarea noii biblioteci, o sală spaţioasă în care au fost mutate cele în jur de 20.000 de volume, de la fostul sediu de pe str. Moţilor.

După rugăciunile rânduite şi stropirea cu apă sfinţită a bibliotecii, PS Florentin a adresat o primă mulţumire pr. rector Călin Bot, cel care a preluat pe deplin sarcina de a amenaja spaţiile din noul locaş al Seminarului astfel încât condiţiile să fie optime pentru pregătirea viitorilor preoţi. O caldă mulţumire a fost adresată "pentru perseverenţa în rugăciune şi muncă cu care s-au alăturat cuvioasele surori ale CMD", în mod particular sora Dominica, bibliotecară, şi sora Mihaela, secretară la Seminar.

În acest cadru, PS Florentin a încurajat studenţii să vină în bibliotecă, să se bucure de condiţiile deosebite care li se oferă pentru studiu, de numeroasele cărţi şi periodice aflate la dispoziţia lor: "Este important să descoperiţi de acum, de pe băncile şcolii, bucuria cercetării, bucuria de a cunoaşte mai mult, de a găsi argumente pentru propria credinţă, de a găsi acele cărămizi care să stea la baza formării voastre, pentru ca şi voi, la rândul vostru, să îi puteţi forma pe cei care vor fi încredinţaţi vouă".

Sub icoana purtând chipul blând şi generos al Sfântului Nicolae, în atmosfera de reculegere şi intensă viaţă spirituală a Seminarului eparhial, PS Florentin a adresat tuturor o invitaţie la rugăciune, "pentru toţi tinerii care au pornit pe drumul de pregătire pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu".

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *