Bunavestire – hramul Mănăstirii Surorilor Baziliene din Gherla

publicat la 27 martie 2016 în Ştiri

Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare au sărbătorit în după-amiaza zilei de joi, 24 martie 2016, hramul Mănăstirii Buna Vestire, din Gherla. La invitația superioarei locale, Maica Andreea, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a celebrat în capela mănăstirii Vecernia și Sfânta Liturghie, în prezența surorilor OSBM, a călugărilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, cu pr. Laurian Daboc, superior provincial, a pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, și a pr. capelan Edmund Dujardi, a preoților și a diaconilor din protopopiatul Gherla și a credincioșilor laici, între care tineri din Asociația ASTRU.

imagine

Meditând semnificația Sărbătorii Bunei Vestiri, PS Florentin a numit-o pe Preasfânta Fecioară Maria, "Poarta mântuirii, Poarta cerului, prin care Dumnezeu însuși a coborât pe pământ. Era nevoie de un răspuns ‘da’, ca reparare pentru acel ‘nu’ spus de Adam, care a venit tocmai prin smerenia unei fecioare. Scena despre care vorbește Evanghelia sărbătorii probabil a știut-o numai Maria. Atunci ‘da’-ul ei devine, de fapt, un ‘da’ pentru întreaga omenire."

"În Cartea Genezei apare Cuvântul lui Dumnezeu, acel Cuvânt care este atât de puternic încât realizează ceea ce exprimă. ‘Și a zis Dumnezeu: Să fie lumină! Și a fost lumină’. Dumnezeu a dorit să întrupeze Cuvântul Său, să îl facă să îmbrace o haină omenească pentru că, pe calea pe care a intrat, păcatul trebuia și ispășit. Despre acel Om – Dumnezeu, Tatăl spune: ‘Acesta este Fiul Meu întru care îmi găsesc bunăvoința’ (Matei 3,17). Acest Om era pentru oameni un chip vizibil, o icoană a lui Dumnezeu și a voinței lui Dumnezeu."

"Omul – Dumnezeu a intrat în istoria umană într-un moment precis, în momentul Sărbătorii Bunei Vestiri. Acest moment, în mod paradoxal pentru un Dumnezeu care poate spune orice și cuvântul Său devine realitate, a depins de un om, de Maria. Dumnezeu a dorit să se supună voinței umane la intrarea Sa în neamul omenesc. Maria, așa cum o definește Sfântul Grignion de Montfort, ‘este ecoul lui Dumnezeu’. ‘Cine o cinstește pe Maria, îl cinstește pe Dumnezeu. Cine o iubește pe Maria, îl iubește pe Dumnezeu’. Maria conduce întotdeauna spre Dumnezeu și nu spre propria persoană."

imagine

"Maria aude cuvântul lui Dumnezeu, dar nu spune imediat ‘da’. Este tulburată, ceea ce înseamnă că acest cuvânt o atinge, o impresionează, dar nu intră direct în discuție cu acel personaj necunoscut care îi apăruse. Mai mult, Îngerul trebuie să spună ‘Nu te teme, Maria!’ (Luca 1,30). Apoi se prezintă el, îi prezintă misiunea, planul lui Dumnezeu. Maria ascultă și nu se grăbește să răspundă, are curajul de a exprima un dubiu la care primește un răspuns teologic și un răspuns practic: răspunsul teologic este ‘Spiritul Sfânt și puterea celui Preaînalt te va umbri’, iar cel practic ‘Elisabeta, verișoara ta, la vârsta ei, este în luna a șasea și va naște un prunc la timpul rânduit’, pentru că Dumnezeu este atotputernic. Chiar și ascultând, Maria nu răspunde ‘da’ imediat, ea coboară de la rațiune la suflet acest cuvânt, să îl poată trăi, să îl poată iubi și de-abia atunci răspunde ‘da, fiat, să fie!’ (cf. Luca 1,38)."

"’Da’-ul Mariei nu este numai un ‘da’ personal, ci este un ‘da’ care răsună pentru întregul fir al umanității, începând de la Adam și până la ultimul om care se va naște, pentru că, prin Maria, ‘Poarta mântuirii, se va naște Cristos, Cel care, pe cruce, va îmbrățișa întregul neam omenesc, fără excepție. Prin fiecare dintre noi se repetă istoria Bunei Vestiri atunci când spunem ‘da’ cuvântului lui Dumnezeu. Să reînnoim acest ‘da’ pe care l-am spus începând de la Botezul nostru, pe care mai apoi l-am reînnoit prin Sfintele Taine, prin voturile solemne, prin hirotoniri, și Milostivirea se va revărsa în viața noastră prin ‘Poarta mântuirii’, Maria, care este și Maica Milostivirii, aceea prin care Milostivirea lui Dumnezeu s-a revărsat asupra întregului neam omenesc."

"Cât este de important să putem spune ‘da’ la momentul potrivit. Noi trebuie să știm că am spus un ‘da’ lui Dumnezeu, care înseamnă angajament, care are ceva din ‘da’-ul Mariei, nu pentru o zi sau două ci pentru întreaga viață. Și împreună avem o părticică din acest ‘da’ al Mariei, dar și responsabilitatea ‘da’-ului umanității. Doresc ca această comunitate a surorilor OSBM să fie totdeauna o ‘Bună Vestire’ pentru Gherla, pentru Protopopiat, pentru Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și pentru Biserica noastră." În semn de apreciere și în amintirea acestei seri înălțătoare de rugăciune, Episcopul de Cluj-Gherla a oferit comunității surorilor baziliene din Gherla, prin superioara locală, Maica Andreea, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *