PS Florentin despre pelerinajul cu ocazia ZMT 2016

publicat la 28 iulie 2016 în Ştiri

Interviu cu PS Florentin
despre pelerinajul tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla
în Polonia, la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT 2016)

Preasfinția Sa Florentin din Cracovia: O atmosferă de familie, fraternitate, bucurie și de rugăciune – fiindcă în primul rând pentru rugăciune am venit!

În perioada 25-31 iulie 2016, în Polonia, la Cracovia, se celebrează, în prezența a peste 1 milion de tineri din lumea întreagă, Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) din Anul Jubiliar al Milostivirii în Biserica Catolică – 2016, cu tema "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Matei 5,7). Din orașul Sfântului Ioan Paul al II-lea – care a inițiat, în 1985, Ziua Mondială a Tineretului – și al Sfintei Faustina Kowalska (1905-1938), Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a împărtășit din experiența de credință și rugăciune trăită în aceste zile împreună cu cei 100 de tineri care reprezintă Eparhia de Cluj-Gherla la ZMT 2016.

O parte a grupului eparhial a pornit spre Polonia marți, 19 iulie. În 20 iulie au făcut un popas la Praga. Din 21 iulie, ei au fost găzduiți în localitatea Olawa, Dieceza de Wroclaw, Polonia, participând la celebrări liturgice și manifestări organizate aici în pregătirea ZMT, iar în 25 iulie au pornit spre Cracovia, unde s-au reunit cu ceilalți tineri pelerini români.

– Am ajuns în seara de luni, 25 iulie 2016, la Cracovia, după ce la amiază am celebrat Sfânta Liturghie la Trzebnica, împreună cu alți cca. 10 Episcopi și 100 de preoți, Sfânta Liturghie de trimitere către Cracovia. De acolo ne-am îndreptat spre Świątniki Górne, parohia care găzduiește tinerii din Eparhia noastră de Cluj-Gherla. Aici tinerii s-au cazat la familii iar eu am fost adus cu mașina la Hotelul Centrului Academic Cracovia, unde suntem cazați toți Episcopii participanți la ZMT.

imagine

– Cum descrieți întâlnirea cu credincioșii catolici din Polonia, au reușit tinerii români să-și facă prieteni, să comunice, să-și împărtășească credința și valorile lor spirituale?

– Familiile din Polonia sunt foarte ospitaliere, foarte deschise, și își pun la dispoziție nu doar casa ci și bunăvoința lor, și chiar mâncarea – mulți dintre tineri, deși iau masa în mod organizat, când ajung acasă sunt invitați de gazde să ia masa și împreună cu ei, mănâncă de mai multe ori. O problemă ar fi necunoașterea limbii poloneze, dar nimeni nu s-a plâns că nu a putut comunica, pentru că există o altă limbă, limba credinței și limba iubirii, care este mult mai puternică decât orice limbă străină, și de multe ori prin gesturi, cu o îmbrățișare sau cu un zâmbet, se rezolvă totul.

– Există un climat general tensionat, după șirul de atentate care au lovit Germania și Franța, culminând cu uciderea, chiar în ziua precedentă deschiderii ZMT, a preotului francez care celebra Sfânta Liturghie în biserica parohială. La celebrarea inaugurală a ZMT, Cardinalul Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia a cerut tuturor să se roage pentru sufletul pr. Jacques. Au afectat aceste evenimente desfășurarea ZMT?

– În după-amiaza zilei de marți, 26 iulie, a avut loc Liturghia de deschidere, în Parcul Blonia, din Cracovia, în prezența a peste 600 de Episcopi, cca 500.000 de tineri și mii de preoți. Încă de la început am fost impresionați de mobilizarea extraordinară a forțelor de ordine – nu este numai Poliția și Jandarmeria, sunt și Forțele antitero, chiar și poliția militară, cu dispozitive de luptă militară, cu blindate, pe lângă numeroasele mașini de poliție – de ordinul sutelor. Există și două elicoptere care survolează zona de celebrare și numeroase dispozitive și puncte de control.

Dincolo de aceste măsuri speciale de securitate, Sfânta Liturghie de deschidere a ZMT a fost frumoasă, animată de coruri tinerești și însoțită de ovațiile tinerilor din diferite țări. Mai întâi au fost aduse pe podiumul principal relicve ale Sfintei Faustina și ale Sfântului Ioan Paul al II-lea – Karol Wojtyła – și Preasfânta Taină, apoi a început Sfânta Liturghie. A urmat predica Cardinalului Stanislaw Dziwisz, în limba poloneză, cu cele trei întrebări: "De unde venim? Unde ne aflăm? Încotro ne îndreptăm?", cu sfaturi concrete pentru tineri, despre cum trebuie trăite aceste momente de comuniune la umbra Sfintei Faustina și a Sfântului Ioan Paul al II-lea.

– Care este firul pelerinajului la ZMT al grupului de tineri din România, în mijlocul zecilor de mii de grupuri de tineri din diferite țări și culturi?

– Fiecare zi de cateheză începe cu rugăciunea de dimineață, la care participă toate grupurile de limbă română – în total numărul tinerilor este până pe la o mie. La ora 9 începe rugăciunea de dimineață, la ora 9.30 este cateheza, la ora 10.30 este o pauză și la ora 11 este Liturghia. Miercuri, 27 iulie, au început catehezele în limba română, în parohia Świątniki Górne, prin urmare de dimineață am plecat din Cracovia spre parohie, împreună cu PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare, și cu PS Petru Gherghel, Episcop de Iași.

După rugăciunea de dimineață, am fost salutați de către preotul din parohie, pr. Grigore, care ne-a urat bun venit, ne-a dorit să trăim zile de bucurie și de mulțumire sufletească. A urmat salutul din partea primarului și, de asemenea, a fost prezent Dragoș Gheorghiu, din partea secției consulare de la Varșovia, trimisul ambasadorului României în Polonia. El a mulțumit autorităților și gazdelor noastre și a exprimat prietenia poporului român cu poporul polonez. A explicat că se estimează prezența a peste 2 milioane de tineri la ZMT, de aceea este nevoie de asigurarea securității individuale și a oferit câteva sfaturi concrete și practice pentru a evita situațiile de delicvență. Totodată a sfătuit cum trebuie păstrate actele, banii și a dat tinerilor un număr de telefon de urgență în cazul în care ar avea nevoie de intervenții speciale sau de noi documente, care să ateste identitatea unor persoane în situația în care actele le sunt pierdute sau furate.

În acest context, am adresat mulțumiri gazdelor care ne-au primit cu ospitalitate și generozitate. Prima cateheză a fost ținută de către PS Virgil, cu tema: "Acesta este timpul milostivirii", și s-a referit la Anul Jubiliar, a explicat ce înseamnă Jubileul Milostivirii. PS Virgil a îndemnat tinerii: "Să nu pierdem timpul milostivirii ci să încercăm să-l folosim cât mai bine. Este timpul milostivirii lui Dumnezeu față de noi, El și-a dat viața pentru noi, dar noi cum suntem față de El?" Au fost date exemple din Sfânta Scriptură, dar s-a subliniat că "cel mai puternic semn al milostivirii divine este Crucea", de aceea, "să privim în sus spre Cruce, spre Cel care s-a răstignit din iubire pentru noi". PS Virgil a făcut invitația "de a privi în jurul nostru, de a face fapte bune. E timpul milostivirii, dacă înțelegem cât e de folositor acest timp atunci îl trăim corespunzător". La sfârșit s-a invocat ajutorul Maicii Sfinte, au urmat câteva întrebări și câteva mărturii.

imagine

În continuare s-a celebrat Liturghia în rit bizantin, celebrantul principal fiind PS Virgil, și ceilalți doi Episcopi au concelebrat. După cateheză, parohul împreună cu vice-parohul din Świątniki Górne ne-au invitat, pe Episcopi și pe preoți, să servim masa la parohie – trebuie spus că au fost cca. 40 de preoți și trei Episcopi în prezența celor aprox. 1000 de tineri împreună cu călugări, călugărițe, alte grupuri care ni s-au alăturat. După cateheză, am revenit în Cracovia.

Fiind Ziua Tineretului, parohul ne-a invitat să venim la ora 7.30 pm din nou în parohia Świątniki Górne – la cca. 20 km distanță de Cracovia. Atunci am decis să merg în parohie și m-am bucurat foarte mult că am răspuns invitației lor, pentru că au fost momente deosebite: am fost așteptați cu o fanfară formată din 35 de persoane din parohie, toți în uniformă, cu instrumente diferite. Ei au cântat mai multe piese ritmate, dar și piese de muzică country sau de jazz, a fost o seară foarte frumoasă. Parohul ne-a salutat și ne-a invitat în biserică unde corul parohiei, cu organistul și cu o solistă de la Opera din Cracovia, au interpretat cântări religioase foarte frumoase, între care și Imnul ZMT. Am cântat și noi – grupul din Cluj a cântat câteva melodii -, după care am fost rugat să fac o scurtă rugăciune și să dau o binecuvântare.

Preotul paroh ne-a adresat un cuvânt în care s-a prezentat, ne-a spus că este preot de 32 de ani, de 7 ani este paroh în Świątniki Górne, are în grijă 800 de familii și cca. 2000 de credincioși. La ieșire ne-a așteptat o altă surpriză: 6 perechi de dansatori în costume populare și cu o orchestră de muzică folclorică întâi ne-au cântat câteva melodii din folclorul polonez și apoi au încins o horă mare, iar la sfârșit polonezii și românii au dansat împreună și s-a unit toată lumea în veselie. În tot acest timp femeile ne serveau cu prăjituri făcute de ele și afară s-au pregătit mâncăruri tradiționale. Ne-am simțit ca într-o familie, am fost foarte bine primiți și am remarcat că s-au făcut pregătiri deosebite pentru vizita noastră, cu adevărat a fost o seară foarte plăcută.

A urmat ziua de joi, 28 iulie, cu programul de dimineață obișnuit. Între timp, au sosit la Cracovia încă doi Episcopi din România: PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, și PS László Böcskei, Episcopul latin de Oradea. Am plecat din Cracovia spre parohia Świątniki Górne, unde la ora 9 a început rugăciunea cu tinerii în biserica parohială. După rugăciunea de dimineață s-a prezentat grupul Bon Coeur și a urmat cateheza (nn. care a fost ținută, în această zi, de către PS Florentin) cu tema: "Să ne lăsăm atinși de milostivirea lui Dumnezeu", în lumina fragmentului evanghelic cu pilda oii rătăcite și cea a drahmei pierdute (Luca 15,1-10), cu invitația de a ne lăsa atinși de mila lui Dumnezeu și a învăța să o primim. A urmat o mărturie și, după pauză, Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Petru Gherghel, în prezența celorlalți trei Episcopi, cu un cuvânt de învățătură rostit de PS Alexandru Mesian.

La prânz am răspuns unei noi invitații făcute de către parohul Grigore, care ne-a oferit și cadouri și, la ora 15, am plecat cu autocarele spre Parcul Blonia, unde a urmat întâlnirea cu Sfântul Părinte. Am fost cu toții uimiți de severitatea controalelor: am făcut mai mult de o oră, deși, practic, pe jos traseul este cam de 15-20 de minute, aceasta pentru că ne-au dus spre stadion unde am fost trecuți printr-un filtru deosebit, la nici una dintre Zilele Mondiale al Tineretului de până acum nu am văzut măsuri de securitate atât de severe. Bagajele au mers pe o bandă rulantă iar fiecare Episcop a fost legitimat și supus unui control corporal strict. După aceea am intrat în incinta parcului și acolo atmosfera a fost extraordinară. Au fost prezenți tineri din 187 de țări din 6 continente – cca. un milion de tineri, cca. 1000 de Episcopi și Cardinali, deci cam a patra parte din numărul total de Episcopi din întreaga Biserică Catolică.

imagine

– Ați prezentat o impresionantă imagine a Bisericii din prezent și dintotdeauna: pusă în fața provocărilor văzute și nevăzute, Biserica este chemată să rămână ancorată în iubire. Mai puternic decât spectrul morții este Chipul Învierii, Isus Cel Viu, care transmite astăzi lumii mesajul Său de speranță prin bucuria și entuziasmul tinerilor reuniți la ZMT 2016.

– Este foarte frumos când se văd steagurile colorate, tinerii care sunt entuziaști, unii cântă, alții dansează, alții chiar se joacă cu mingea. Am întâlnit un tânăr voluntar la ZMT de la noi din țară, plecat la Cracovia încă din primăvară și care va rămâne până în decembrie în Polonia să ajute. Am urmărit apoi pe ecrane cum Papa a fost primit de primarul Cracoviei și a primit cheile orașului, apoi s-a urcat într-un tramvai special. În tramvai erau persoane cu dizabilități cărora le-a dat binecuvântare. Ajuns la Blonia, a parcurs o parte din parc în papamobil, salutând și binecuvântând tinerii, după care a venit pe scenă și a început programul: Papa a salutat pe unii Cardinali, apoi a luat cuvântul Cardinalul Dziwisz, care i-a mulțumit Sfântului Părinte pentru vizita sa în Polonia.

Au fost diferite momente coregrafice: întâi tinerii au prezentat un moment coregrafic apoi au fost prezentate diferite tradiții din Polonia, dar și din alte zone ale lumii – Africa, Asia, Europa, America. Cel mai emoționant a fost momentul când s-a prezentat câte un sfânt de pe fiecare continent și apoi s-au prezentat, prin reprezentanții aleși, toate țările de pe continentul respectiv – pe ecran apăreau steagurile și numele țărilor, și tineri care purtau steagurile defilau pe scenă. La timpul rânduit a fost amintită și țara noastră, România, și ne-am bucurat foarte mult, steagul îl purta o tânără din Dieceza de Iași.

Trebuie spus că aproape tot timpul celebrării a plouat mărunt și din acest motiv mulți Episcopi erau cu pelerine, umbrele, dar aceasta nu a împiedicat în nici un fel celebrarea și veselia tinerilor. S-a citit Evanghelia de la Luca 10, fragmentul cu Marta și Maria. Apoi a sosit momentul cel mai așteptat, predica Sfântului Părinte, care a fost îndelung ovaționat de tineri. Predica a fost foarte dinamică, colocvială: "Iubiți tineri, când Isus atinge inimile, atunci voi, tinerii, sunteți capabili de lucruri mari; aveți încredere că lucrurile se pot schimba? Aveți această încredere?", i-a întrebat Papa pe tineri, "Credeți că lucrurile se pot schimba?" Și ei au spus "Da!"; Papa a spus: "Nu am auzit, mai repetați!", și tinerii au repetat: "Da!"

Papa le-a spus: "Nu uitați că astăzi Biserica privește spre voi, dar, mai mult, putem spune, lumea întreagă privește astăzi spre voi. De aceea milostivirea are mereu un chip tânăr ca al vostru. Voi, tinerii, trebuie să aveți curajul unor vise mari. Sunteți capabili să visați? Atunci când inima este deschisă, este capabilă de lucruri mari și de milostivire. Haideți să repetăm împreună: milostivire!" – și toți tinerii au repetat de câteva ori cuvântul "milostivire". Pontiful a mai spus: "Îmi pare rău că uneori văd tineri pensionați înainte de timp și aceasta mă întristează, pentru că sunt tineri de 23, 24 sau 25 de ani pe care îi văd că sunt ca niște pensionari; văd tineri triști, ca și cum viața lor nu ar avea nici o valoare; văd tineri care pornesc pe căi ascunse, întunecate și care, după aceea, își irosesc viața; tineri care merg la vânzătorii de false iluzii, tineri care lasă să li se fure cea mai frumoasă parte a vieții lor – voi doriți să simțiți amețeala aceasta care vă alienează, sau doriți să simțiți forța harului, forța plinătății?"

Papa a mai întrebat: "Oare Isus Cristos se poate cumpăra?" Toți au răspuns: "Nu!"; "Isus Cristos se poate vinde în magazine?" Toți: "Nu!" Papa a spus: "Nu uitați, Isus este un dar, este darul cel mai mare pe care Tatăl ni l-a făcut. Isus Cristos vine să ne dea pasiunea vieții, El este Cel care ne face să dăm ce e mai bun din noi înșine, este Cel care ne împinge să ridicăm privirea și să visăm lucruri înalte. Dar cineva poate spune: ‘Părinte, eu sunt slab și cad adeseori și încerc din nou, dar mereu cad jos!’ Cei care sunt excursioniști în Alpi, la munte, cântă: ‘Arta urcatului nu este a nu cădea, ci a te ridica imediat’ și ‘Înalță privirea și vei vedea că mâna Lui este cea care te ridică încă o dată și încă o dată și încă o dată!’ Ați înțeles?" Toți au răspuns: "Da!"

Papa a meditat apoi textul evanghelic cu Marta și Maria, a spus că noi suntem ocupați ca și Marta și nu avem timp pentru Cristos. "În această Zi Mondială a Tineretului, Isus dorește să intre în casa mea și în casa ta. Să fie aceste zile doar pentru Isus, pentru a-l asculta împreună cu alții". Papa a întrebat: "Doriți să aveți o viață plină?" Tinerii au răspuns "Da!" "Atunci începeți prin a vă lăsa impresionați, mișcați; începeți cu milostivirea care are mereu chipul unei inimi tinere. Fie ca Maria, Mama Milostivirii, să ne mijlocească aceste daruri!" Sfântul Părinte a încheiat: "În liniște, să ne rugăm Domnului: Doamne, lansează-ne Tu în aventura milostivirii; împinge-ne la ascultarea acelora pe care nu îi înțelegem, cu Maria din Nazaret și cu Elisabeta".

Papa i-a mai întrebat pe tineri: "Voi vorbiți cu bunicii voștri?" Și la această întrebare nu s-a prea răspuns. Atunci Papa a spus: "Se pare că nu prea vorbiți cu bunicii voștri, nu-i ascultați, nu aveți timp pentru ei". "La final, să-i spunem Domnului: iată, suntem aici, trimite-ne să primim Inima Ta milostivă, pentru că aceasta este partea cea mai bună care nu va fi luată niciodată de la noi". Au mai fost cântări foarte frumoase, cântări tinerești, s-a cântat Imnul Milostivirii și cântece în limba poloneză și tinerii cântau și ei.

A fost frumos și faptul că oriunde eram, aveam contact cu tinerii. Și prin acele garduri de pază tinerii ne întindeau mâna, strigau, cântau, dădeam mâna cu ei, era o atmosferă cu adevărat de sărbătoare, de bucurie, de mulțumire, se auzeau grupuri care scandau în diferite limbi numele Papei. A fost de asemenea o ocazie foarte bună de a ne reîntâlni cu Episcopi pe care nu i-am mai văzut de mulți ani, din diferite țări ale lumii, Episcopi cu care ne-am întâlnit în diferite comisii, la alte ediții ale ZMT sau la cursuri. Am trăit o atmosferă de familie, fraternitate, bucurie și de rugăciune – fiindcă în primul rând pentru rugăciune am venit!

Mulțumim lui Dumnezeu pentru tot, îi avem în suflet și în rugăciune, sigur, în primul rând pe tinerii participanți la ZMT și ne rugăm Domnului să putem înțelege și valorifica sensul acestor momente, dar avem în sufletele noastre și pe toți cei de acasă, cei care s-au încredințat rugăciunilor noastre. Vă invit să rămânem cu această frumoasă invitație pe care Sfântul Părinte ne-o face, de a nu uita niciodată că "Chipul Milostivirii este un chip tânăr, chipul unei inimi tinere", este chipul pe care trebuie să-l purtăm fiecare în sufletul nostru.

imagine

– Vă rugăm, în încheiere, să transmiteți celor de acasă, părinților, apropiaților, un mesaj despre cei 100 de tineri pelerini la ZMT din Eparhia de Cluj-Gherla, ce mai fac ei, sunt bine?

– Tinerii noștri sunt bine, mulțumim lui Dumnezeu! Avem în grup tineri de la vârsta de 12 ani până la cei de vârsta mea :). Trebuie să spun că la nivelul punctualității și al disciplinei nu au fost probleme. În general ei au răspuns foarte bine punctelor și orelor de întâlnire și au lăsat o impresie bună în familiile în care au fost. La Olawa, după plecarea tinerilor noștri, chiar în ultima zi, s-a plâns mult. S-au vărsat lacrimi la despărțire pentru că s-a creat o legătură, o prietenie deosebită, dincolo de limbă. Peste tot am fost primiți cu inima deschisă și s-au deschis, sigur, și inimile tinerilor noștri. M-am bucurat că am reușit să formăm o familie, prin celebrările liturgice pe care le-am avut în fiecare zi.

Mai trebuie să spun că, în zilele petrecute în Olawa, Dieceza de Wroclaw, grupul nostru a fost cel mai bun la prezentarea grupurilor: am pregătit dansuri folclorice, am avut și panouri cu prezentarea țării noastre, a tradițiilor și obiceiurilor noastre, ceea ce a impresionat foarte mult și, repet, dintre toate grupurile – pentru că au fost acolo grupuri din Spania, Italia, Franța, Germania -, dintre toate aceste grupuri, grupul nostru a fost cel mai bine apreciat la nivelul prezentării. Chiar dacă, în paranteză fie spus, la fotbal, dintre patru echipe am ocupat locul IV, totuși, consider că prezența noastră acolo a fost remarcată în sensul cel mai pozitiv al cuvântului și tinerii noștri într-adevăr au făcut cinste Bisericii și neamului nostru.

Sperăm ca, în continuare, să fie totul bine, aici, la Cracovia, unde suntem mult mai mulți – nu mai suntem 2000 de tineri, câți am fost la Wroclaw, ci peste un milion – dar deocamdată se face față bine acestor condiții, de aceea părinții pot să fie liniștiți că totul merge bine și tinerii se comportă bine, frumos și disciplinat.

– Vă mulțumim pentru evocarea primelor zile ale ZMT așa cum au fost trăite de pelerinii din România și pentru impresiile Dvs., care ne împărtășesc experiența minunată a trăirii și mărturisirii credinței cu elanul și entuziasmul specific vârstei tinerești, vârsta spirituală perpetuă a sufletelor ancorate în Dumnezeu.

VS – Biroul de Presă al Eparhiei de Cluj-Gherla
foto: pr. Jurek Broska

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *