Programe catehetice desfășurate în Cluj în toamna anului 2018

publicat la 12 decembrie 2018 în Ştiri

Toamna acestui an a marcat o creștere semnificativă a numărului de programe video-catehetice organizate la nivelul orașului Cluj. Aceste programe, deținute de Biroul Catehetic din Departamentul pentru Învățământ Religios și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, au fost organizate în mai multe parohii, și nu numai, din oraș. Aproximativ 200 de persoane au participat la ele. Unele vor continua în 2019, dat fiind numărul mare de sesiuni.

Primul program ce a început să fie rulat din prima săptămână din octombrie, având 6 sesiuni, a fost "Altaration – descoperirea misterului Sfintei Liturghii". Acesta a fost organizat la grupul de liceeni ASTRU, la sediul din Piața Cipariu, respectiv la grupa de adolescenți din parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" – Mănăștur 1 Vest. Este vorba de un program care pune accentul atât pe motivația participării la Liturghie cât și pe explicarea momentelor Sfintei Liturghii (în ritul latin, dar s-a făcut în paralel explicarea pentru ritul bizantin).

Cel mai rulat program al toamnei a fost "Euharistia – să descoperim Liturghia în Biblie", la jumătatea lunii octombrie fiind organizat în mod condensat pentru a treia serie de preoți ai Eparhiei, din programul de formare permanentă, după care din noiembrie a început rularea la Catedrala "Schimbarea la Față" și în parohiile "Sfânta Familie" – Zorilor I și "Sfânta Maria" – Grigorescu. În aceste parohii au rulat doar primele 5 din cele 10 sesiuni, urmând ca din ianuarie 2019 să se desfășoare sesiunile rămase. Programul, care îl are ca vorbitor pe Brant Pitre, oferă o fascinantă călătorie prin Scriptură, pentru a descoperi prezența Euharistiei din Cartea Genezei până în Cartea Apocalipsei.

Din această toamnă s-au adăugat și două programe noi. Unul este "Descifrarea misterului Bibliei", care urmărește în opt sesiuni să prezinte firul narativ al istoriei mântuirii. Programul a fost organizat în noiembrie la ASTRU studenți, tot în Piața Cipariu, la Catedrala în construcție. Prezentatorul Jeff Cavins reușește, cu erudiția și umorul său, să ofere în 8 sesiuni o imagine de ansamblu asupra istoriei mântuirii, astfel încât lectura Bibliei să fie mai ușoară. Acest program a început să fie rulat și în parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" la două grupe diferite, în total 5 sesiuni, celelalte 3 fiind programate pe ianuarie 2019.

În fine, cealaltă noutate o reprezintă programul "TU – viață, iubire și Teologia trupului". În parohia tocmai amintită a rulat jumătate din program (adică primele 5 sesiuni), pentru un grup format în principal din studenți și liceeni din ultimele clase. Programul este dedicat Teologiei trupului, elaborată de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în primii săi ani de pontificat (în cadrul catehezelor de miercuri), oferind viziunea catolică despre trup și sexualitate. Celelalte 5 sesiuni vor fi programate cândva după sesiunea studențească de la începutul anului viitor.

Mai amintim că în această toamnă a continuat rularea programului "Ești ales – aceasta este credința ta catolică", cu grupul de adolescenți și tineri din parohia din cartierul Andrei Mureșanu. De asemenea, Centrul Iubire și Adevăr a organizat partea a doua din programul "Symbolon". Mai multe informații despre programe se pot afla dând click pe numele de programe din acest material sau de pe situl programe.cateheza.ro. Acolo veți găsi secvențe video și capturi din programe, precum și informații detaliate despre sesiuni și manuale. Parohiile din Cluj sau din alte orașe ale Eparhiei care doresc organizarea unor astfel de programe în 2019 sunt rugate să ia legătura cu Biroul Catehetic Eparhial, condus de Oana Capan.

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *