50 de copii vor primi Prima Împărtăşanie

Publicat pe: 12 mai 2006|Secțiunea: Ştiri|

BISERICA  GRECO-CATOLICĂ  SE  CLĂDEŞTE
PRIN COPIII CE VOR  MERGE  PENTRU PRIMA DATĂ LA ISUS

 

  • 50 de copii din Cluj-Napoca vor  primi din mâna Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu,  pentru  prima dată, Sfânta Împărtăşanie

Duminică, 14 mai 2006, în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti de la ora 10.30, oficiată în Catedrala "Schimbarea la Faţă", Episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, va administra "Prima Cuminecare Solemnă" la o grupă de 50 de copii ce învaţă în şcolile din zona centrală a Clujului. Ei vor sosi la Catedrală într-o procesiune organizată prin centrul oraşului, cu pornire de la sediul Episcopiei – str. Moţilor nr. 26.

Gătiţi în haine de sărbătoare de culoare albă, simbol al sufletului curăţit de păcat, copiii vor fi conduşi pe acest traseu de către Preasfinţia Sa Florentin, de preoţi, catehete, persoane consacrate şi credincioşi laici, Biserica mărturisindu-şi astfel bucuria înnoirii, a zidirii ei din noi pietre spirituale – aceste suflete curate, care i se dăruiesc pentru a-L primi şi păstra pe Isus. Biserica clădită din piatră se poate dărâma, dar biserica spirituală formată din suflete, se clădeşte mereu şi prin aceşti copii cu inimi curate, pline de bucurie.  Isus ne spune şi azi: "Lăsaţi copiii să vină la Mine, că a unora ca aceştia este Împărăţia Cerurilor!".

În încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, copiii vor primi câte un cadou care conţine şi o carte de rugăciuni,  pentru ca de acum înainte să-i însoţească în viaţa spirituală.  De asemenea, episcopul  le va înmâna diplome care vor sta mărturie pentru calea pe care fiecare a ales-o şi a confirmat-o cu propriul discernământ.

Pr. Marius Furtună ne-a relatat faptul că, "în dimineaţa zilei de sâmbătă, 13 mai, copiii se vor întâlni la Sediul Episcopiei (str. Moţilor nr. 26) însoţiţi de părinţi şi catehete, unde le vor fi verificate cunoştinţele de religie dobândite în pregătirea acestui moment. În continuare, ei vor face o  examinare atentă a conştiinţei şi se vor mărturisi pentru prima dată, primind de la preot  dezlegarea de toate păcatele. Astfel ei vor fi pregătiţi pentru pasul următor, Prima  Împărtăşanie Solemnă."

Prima Împărtăşanie Solemnă este "ora în care Isus Hristos îşi face intrarea în suflet pentru prima dată. Este ora în care Isus Hristos ia în stăpânire Biserica ce i-a fost consacrată prin Sfântul Botez. Ceasul primei Împărtăşanii nu are alt ceas care să-i stea alături, decât acela în care ne întâmpină Isus Hristos în Paradis. Acesta este a doua primă Cuminecare, ce nu mai ia sfârşit." – sunt cuvintele prin care Episcopul martir Ioan Suciu, (ucis în închisoarea de la Sighet în 27 iunie 1953), arăta semnificaţia adâncă a primei Sfinte Împărtăşanii în viaţa unui om.

Prima cuminecare Solemnă este o dată de referinţă pentru viaţa unui creştin. Cu acest prilej, copiii  devin în mod responsabil membrii ai Bisericii lui Hristos. În tradiţia Bisericii Greco-Catolice dinainte de anul 1948, copii ajunşi la vârsta înţelegerii, de 8-9 ani, după o pregătire spirituală corespunzătoare, urmată de mărturisire (spovadă), sunt admişi la Prima Împărtăşanie Solemnă. Ei primesc din mâna preotului Sfintele Taine, Trupul şi Sângele lui Isus Hristos sub forma pâinii şi a vinului, primind astfel pe Domnul în sufletul lor. 

Credincioşii poartă mereu în amintire momentul marii întâlniri cu Dumnezeu, întreaga viaţă fiind mai apoi, prin participarea la viaţa Bisericii, o repetare tot mai conştientă a acestei prime întâlniri.

Viorica Sabo, redactor

Diacon Daniel Avram,
Consultor mass-media

Afis