Pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet

publicat la 12 mai 2006 în Ştiri

ÎN PELERINAJ LA CIMITIRUL SĂRACILOR DIN SIGHET,
BISERICA GRECO-CATOLICĂ DEVENITĂ ARHIEPISCOPIE MAJORĂ
ÎŞI VENEREAZĂ MARTIRII ŞI MĂRTURISITORII

  • Ierarhii Bisericii Române Unite devenită Arhiepiscopie Majoră, se vor reuni la Sighet pentru Pelerinajul tradiţional de la Cimitirul Săracilor

Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, împreună cu episcopi, preoţi şi credincioşi din toate eparhiile, vor participa sâmbătă, 13 mai a.c., la Pelerinajul tradiţional la Cimitirul Săracilor din loc. Sighet, jud. Maramureş.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va lua parte şi în acest an la manifestare, întru pomenirea martirilor care şi-au dat viaţa pentru Biserică şi neam în temutul Penitenciar din localitate.

Din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla vor participa mai mulţi credincioşi, preoţi şi persoane consacrate, sosiţi cu trenul sau alte mijloace de transport. De asemenea, printr-o acţiune coordonată de Asociaţia Tinerilor Români Uniţi (ASTRU), vor fi prezenţi la pelerinaj şi 50 de tineri din mai multe protopopiate ale Eparhiei.

Programul va cuprinde o procesiune, cu pornire la ora 9.00, din faţa Închisorii până la Cimitirul Săracilor aflat la marginea oraşului (aprox. 2,5 km). De la ora 10.00, într-un spaţiu special amenajat din incinta cimitirului, va fi celebrată Sfânta Liturghie Solemnă, în memoria Episcopilor martiri şi a tuturor fiilor neamului românesc ucişi în închisorile comuniste.

Pelerinii vor putea, în final, să viziteze Închisoarea devenită azi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, loc în care au domnit cândva tenebrele morţii, dar totul împlinindu-se pentru viaţa, învierea şi libertatea neamului nostru.

  • Pelerinajul din acest an va fi şi o mulţumire adresată lui Dumnezeu pentru istorica ridicare a Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, la gradul de Arhiepiscopie Majoră – rod al jertfei martirilor şi mărturisitorilor români uniţi cu Roma.

La data de 27 septembrie a anului 2003, cu ocazia pelerinajului organizat de Provincia Mitropolitană în contextul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei la Blaj şi al comemorării a jumătate de veac de la trecerea la Tatăl a Episcopului Martir Ioan Suciu, Preasfinţia Sa Ioan Şişeştean, Episcopul Maramureşului a decretat a doua sâmbătă a lunii mai drept zi de pelerinaj la Cimitirul Săracilor. Aici îşi dorm somnul de veci, Episcopii Greco-Catolici Valeriu Traian Frenţiu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu şi Episcopul Romano-Catolic Anton Durcovici. Ei sunt însoţiţi în veşnicia iubirii lui Dumnezeu, de alte mii de mărturisitori ai dreptăţii, depuşi în gropi comune noaptea pe ascuns, fără rânduiala cuvenită de înmormântare.

Ei şi-au mărturisit credinţa până la capăt: “Credinţa noastră este viaţa noastră” spunea Episcopul de vie memorie Iuliu Hossu. Aceasta cu toţii au dovedit-o lăsând exemplul credinţei lor generaţiilor următoare.

Cităm din “Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu” (Ed. Viaţa Creştină, 2003), mesaj din adâncul celulei din închisoarea de la Sighet unde, între 1950-1955, au pătimit pentru credinţă toţi episcopii greco-catolici din acea vreme (mai puţin Episcopul Vicar de Bucureşti, Vasile Aftenie, mort în 1950 în închisoarea Văcăreşti): “În fruntea procesiunii suferinţelor şi a suferitorilor pentru credinţă este Hristos Domnul şi Maica Lui Preasfântă. Eu îi cunosc pe ai mei. Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor (ne spune Hristos). În această procesiune, în veacul al XX-lea am fost chemaţi noi, nevrednicii şi I-am mulţumit cu smerenie Domnului pentru cinstea mare pe care ne-a făcut-o şi I-am cerşit ajutorul zilnic să rămână cu noi. Şi a rămas, şi iarăşi zic, ne-a fericit în temniţa Sighetului, unde cel rău a crezut să ne îngroape de vii, şi de unde pe unii Domnul i-a luat la Sine, că unde este El, cum a spus, să fie şi ei; şi pe toţi ne-a fericit când zilele noastre s-au aplecat, rămânând cu noi mai departe.”

Rod al procesiunii suferinţelor luminate de credinţă este libertatea de azi a Bisericii Greco-Catolice, este şi istorica hotărâre a Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea de a ridica, la data de 14 dec. 2005, Biserica Română Unită la gradul de Arhiepiscopie Majoră. Rod şi împlinire a rugilor, înălţate din lanţuri şi teroare de către sufletele vrednice ale celor întemniţaţi.

Pelerinajul din acest an al greco-catolicilor la Sighet va fi un gest de mulţumire şi recunoştinţă către Dumnezeu şi către înaintaşii care au acceptat să îndure Crucea pentru ca Biserica de azi să cunoască Învierea.

“Atunci cand justitia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justitie” – sunt cuvintele presedintei Aliantei Civice, poeta Ana Blandiana, iniţiatoarea Memorialului Sighet, proiect prin care Europa a privit cu cutremur Gulagul românesc, urgiile dictaturii comuniste. Ceea ce s-a făcut la întuneric, pe ascuns, a ieşit la lumină în văzul întregii lumi, s-a dat dovada nedreptăţilor comise dar şi mărturia credinţei în dreptate şi adevăr, a credinţei în Dumnezeu, în şi dincolo de orice nedreaptă suferinţă.

Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla:

Viorica Sabo – redactor

Diacon Daniel Avram – consultor mass-media