PS Florentin la Belgrad
PARTICIPARE GRECO-CATOLICĂ LA SESIUNEA PLENARĂ A COMISIEI MIXTE INTERNAŢIONALE DE DIALOG TEOLOGIC
ÎNTRE BISERICA CATOLICĂ ŞI BISERICILE ORTODOXE
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu a luat parte, în perioada 18-25 septembrie a.c., la cea de-a IX-a Sesiune Plenară a Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe. Întâlnirea s-a desfăşurat la Belgrad-Serbia, fiind continuată astfel o muncă începută în anul 1980, cu scopul de a reface comuniunea deplină între Biserici.
Comisia Mixtă de Dialog este compusă din 30 de membri ortodocşi şi 30 de membri catolici şi este prezidată de doi Co-preşedinţi, Eminenţa Sa, Cardinal Walter Kasper, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Mitropolitul Ortodox Ioan de Pergamon, reprezentând Patriarhia Ecumenică. Secretari ai Comisiei sunt ES Mitropolit Gennadios de Sassima şi Mons. Eleuterio F. Fortino.
Întreaga delegaţie catolică formată din reprezentanţi ai Bisericii Catolice din numeroase ţări a fost prezentă la Belgrad, cu excepţia a doi membri, între cei prezenţi fiind ES Cardinal William H. Keeler, Arhiepiscop de Baltimore, ES Cardinal Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena şi ES Cardinal Jean-Louis Tauran, Bibliotecar şi Arhivist al Sfintei Biserici Romane. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată la întâlnire de Înalţi Ierarhi din Patriarhia Ecumenică, Patriarhia din Alexandria şi Africa, Patriarhia de Antiohia, Ierusalim, Moscova, Serbia, România – prin Episcopul Petroniu Sălăjanul din Oradea -, Bulgaria, Georgia. De asemenea au fost prezenţi membri din Bisericile din Cipru, Grecia, Polonia, Albania, Cehia şi Slovacia, Finlanda, ş.a.
Deschiderea oficială a avut loc în Capela Patriarhală din Belgrad, în prezenţa ES Patriarh Pavle al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care şi-a oferit rugăciunea sa ca suport, prin cuvintele: "Bine aţi venit cu toţii în această Casă a Domnului din biserica noastră, Casă a poporului meu şi a mea. Umila mea rugă va acoperi acest dialog teologic al iubirii şi al adevărului, motivul care v-a adunat aici. Pentru o atât de măreaţă idee, chiar de o importanţă unică, v-aţi adunat prin graţia Sfântului Spirit, Cel care repară toate lipsurile şi vindecă toate slăbiciunile". Prin rugăciune, Comisia a invocat Sfântul Spirit (Duh) asupra lucrărilor întâlnirii.
Cei doi co-preşedinţi au deschis prima sesiune de lucru ce s-a desfăşurat la Centrul Internaţional Sf. Sava. În acest cadru, Primul Ministru al Serbiei, Dr. Vojislav Koštunica, s-a adresat Comisiei astfel: "Bisericile din Est şi Vest ne dau un exemplu extraordinar prin ceea ce reprezintă dialogul lor, şi această întâlnire teologică din Belgrad este un punct de referinţă pe calea dialogului. Cel mai mare dar pentru umanitate ar fi convingerea oamenilor, mai ales a elitelor politice, că dialogul nu are alternative şi că fiecare formă de folosire a forţei, dictaturii sau impunerea unor modele sau soluţii cu prioritate în serviciul unui interes personal, distrug şi ultimele rămăşiţe ale punţilor între comunităţile care se confruntă, în loc să construiască pacea, încrederea, solidaritatea şi cooperarea". De asemenea el a fost gazda unei recepţii şi a unui dineu pentru toţi participanţii.
În cadrul lucrărilor întâlnirii, Comisia Mixtă a discutat un text intitulat "Consecinţele ecleziologice şi canonice ale naturii sacramentale a Bisericii – autoritate şi sinodalitate în Biserică", discuţiile fiind purtate pe trei nivele ale vieţii bisericii: local, regional şi universal. Textul, pregătit la întâlnirea din 1990 a Comitetului Mixt de Coordonare, la Moscova, nu a putut să fie abordat până acum. Documentul a fost examinat cu atenţie într-un veritabil angajament de căutare a unităţii, fiind în final revizuit în lumina tuturor observaţiilor şi comentariilor făcute pe parcursul discuţiilor pe text. Acest text revizuit va fi obiectul de discuţie la întâlnirea următoare a Comisiei Mixte de Dialog.
Pe parcursul întregii săptămâni a întâlnirii delegaţii catolici au participat la celebrări liturgice ortodoxe iar delegaţii ortodocşi au luat parte la Sfinte Liturghii catolice. Astfel, reprezentanţii Bisericii Catolice au fost prezenţi la Sfânta Liturghie cu prilejul Sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, în biserica ortodoxă Sf. Marcu, iar reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala catolică din Belgrad. Participanţii la întâlnire au avut de asemenea ocazia să viziteze Mănăstirea istorică Ravanica. În seara zilei de duminică, 24 sept. a.c., Preşedintele Serbiei Boris Tadić a fost gazda unui dineu în onoarea Comisiei Mixte de Dialog, la reşedinţa prezidenţială.
La sosirea în ţară, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu a apreciat întâlnirea catolic-ortodoxă ca fiind "caracterizată printr-o atmosferă generală de deschidere spre dialog şi dorinţă de comuniune. S-au dezbătut teme importante, au existat şi probleme ce n-au putut fi încă soluţionate, urmând ca acestea să fie reluate la întâlnirile viitoare. S-a pornit cu hotărâre pe calea dialogului, acest drum fiind posibil ca urmare a rugăciunii multor oameni şi a credinţei în unicul Dumnezeu, Părintele neamului omenesc".
Prin întâlnirea din acest an de la Belgrad, Dialogul Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe a fost reluat după ultima Sesiune Plenară a Comisiei Mixte Internaţionale de la Baltimore, SUA, din iulie, anul 2000. Întâlnirea următoare a Comisiei Mixte de Dialog va fi găzduită de Biserica Catolică în anul 2007.
V.S. – redactor
Departamentul Mass-Media