Celebrări în memoria Sf. Anton de Padova, cel care oferă şi creştinilor de astăzi un model de unitate

publicat la 14 iunie 2008 în Ştiri

img19Credincioşii greco-catolici din localităţile Dej şi Gherla, obişnuiesc să aniverseze memoria Sfântului Anton, în ziua de 13 iunie, pe care Biserica Catolică de rit latin în mod particular, o dedică acestui mare sfânt al Bisericii. În fiecare an, în preajma zilei în care se face memoria Sfântului Anton, Episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, face vizite pastorale în cele două oraşe, la parohia Dej III şi în parohia greco-catolică din Gherla, pentru a participa la pelerinajul tradiţional la Mănăstirea "Sfântului Anton".

Vizita la Dej a avut loc duminica 8 iunie a.c., programul fiind început printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Anton, de la Biserica nouă cu hramul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din centrul oraşului, pana în Dealul Florilor, la Biserica "Sfântul Anton", unde a avut loc celebrarea liturgică. Alături de PS Florentin au concelebrat, pr. protopop Laurenţiu Biriş, pr. paroh Călin Moldovan, trei consilieri eparhiali, împreuna cu preoţi din Dej şi împrejurimi. A fost prezent şi un călugăr franciscan – Sfântul Anton fiind ridicat între sfinţi din rândul călugărilor franciscani. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de seminarişti al Seminarului Teologic din Oradea, dirijat de Radu Mureşan. Prin punerea mâinilor Episcopului Florentin, a fost hirotonit întru sfânta diaconie, subdiaconul Lorand Viman.

img20Tot în cinstea Sfântului Anton de Padova, vineri, 13 iunie a.c., a avut loc pelerinajul tradiţional la Mănăstirea "Sfântul Anton" de lângă Gherla. Din cauza ploilor, în acest an Sfânta Liturghie s-a celebrat în capela greco-catolică din oraş. La masa Sfântului Altar, împreună cu Episcopul de Cluj-Gherla, au concelebrat preoţi protopopi şi mulţi preoţi, veniţi din toată Eparhia. La sărbătoare au participat călugări ai Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare" şi Surori Baziliene ale comunităţilor din Gherla şi Cluj-Napoca, împreună cu Superioara Provincială, Maica Valentina.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc o hirotesire şi de asemenea, 10 copilaşi ai parohiei au făcut Prima Sfântă Împărtăşanie. Sora Marcela, OSBM, care s-a ocupat cu mult suflet de pregătirea copiilor, le-a pregătit diplome şi cadouri ca amintire a întâlnirii cu Isus.

La final, Pr. Ioan Monoşes, Protopop de Gherla, a adresat un cuvânt de mulţumire Episcopului, părinţilor protopopi, preoţilor şi autorităţilor prezente – primarul şi viceprimarul din Gherla, precum şi tuturor pelerinilor, invitând la urcarea, în procesiune, a dealului până la Mănăstirea "Sfântului Anton".

Ajunşi la Mănăstire, pelerinii s-au rugat la Sfântul Anton şi totodată, s-au oprit câteva minute la mormântul fostului paroh, pr. Pop Gavrilă, fiind înălţată o rugăciune pentru odihna sufletului său. Deşi a plouat torenţial, sus pe deal a fost organizată şi agapa fraternă pregătită cu generozitate de credincioşii gherleni.

Pentru a sublinia aspecte din viaţa Sfântului Anton, precum şi semnificaţia pelerinajului în primul sediu Episcopal al Gherlei, redăm fragmente din predica rostită de PS Florentin în cadrul celebrării liturgice din capela greco-catolică din loc. Gherla:

"Ne bucurăm că putem celebra împreună Sfânta Jertfă Liturgică la Gherla, primul Sediu Episcopal încă din anul 1853, ceea ce ne aduce aminte că în anul acesta se împlinesc 155 de ani de la Întemeierea Eparhiei noastre, la 26 nov. 1853, la Gherla. Ne aflăm aici pentru că astăzi, 13 iunie, în calendarul sfinţilor este pomenit Sfântul Anton din Padova, unul dintre cei mai strălucitori sfinţi ai Bisericii Catolice. (…)

Din numeroasele întâmplări ale vieţii Sfântului Anton de Padova, ne oprim la un miracol făcut asupra naturii, la Rimini, pe malul Mării Adriatice, unde s-a petrecut unul dintre cele dintâi miracole atestate public.(…) Sfântul Anton s-a îndreptat spre malul mării şi a început să se adreseze peştilor. Le-a spus aşa: "Pentru că oamenii nu sunt demni să asculte Cuvântul lui Dumnezeu, am să vă vorbesc vouă, peştilor." Sigur că mulţimile care l-au urmat din curiozitate au început să râdă, spunând că probabil, din cauza postului, şi-a pierdut minţile.

Sfântul Anton a început să predice aşa cum se predică oamenilor. Mai întâi, le-a vorbit peştilor despre binefacerile primite de la Dumnezeu, despre apa care este şi ea creată de Dumnezeu. De asemenea, despre liniştea adâncului, despre creaţia a toate plantele care se află sub apă, a tot ce constituie hrana acestor vieţuitoare, a arătat că toate vin de la Dumnezeu. Şi el a cerut peştilor să mulţumească lui Dumnezeu chiar şi în locul oamenilor nerecunoscători. Se spune că, în acel moment, spre uimirea mulţimilor, deasupra apelor au apărut capetele peştilor, semn că erau acolo şi îl ascultau. Lumea înfricoşată s-a dus în oraş şi în scurtă vreme tot oraşul asista la predica Sfântului Anton către peşti. După ce a ţinut acest cuvânt înfocat peştilor, Sfântul Anton a binecuvântat vieţuitoarele apelor, făcând semnul crucii şi spunându-le: "Binecuvântat să fie Dumnezeu, pe care-L cinstesc mai mult peştii apelor decât oamenii necredincioşi". După această binecuvântare peştii s-au retras din nou în apă. Lumea a rămas uimită şi în scurtă vreme, în oraşul Rimini nu mai exista niciun eretic. (…)

În textele Sfintelor Evanghelii găsim o invitaţie la comuniune, la unire – este ceea ce Sfântul Anton a reuşit în timpul acelui tulburat secol al XIII-lea al Bisericii creştine în Italia. Această invitaţie este un ideal pe care Mântuitorul îl lasă ca şi testament tuturor: "ca toţi să fie una, precum Tu, Părinte eşti în Mine şi Eu sunt în Tine, la fel şi aceştia să fie în Noi". În ce constă comuniunea Tatălui şi a Fiului? Este comuniunea de iubire pe care Tatăl o are faţă de Fiul şi Fiul faţă de Tatăl şi Tatăl şi Fiul faţă de noi, cei care dorim să credem. În această comuniune suntem chemaţi să trăim pentru ca lumea să creadă, "pentru ca lumea să cunoască că Tu m-ai trimis" – spune Isus. Acest ideal l-a realizat Sfântul Anton. El a arătat, prin viaţa sa, iubirea Tatălui şi a Fiului faţă de noi. Şi întotdeauna a ştiut că tot ceea ce se întâmplă prin el, toate miracolele, toate minunile, vin de la Dumnezeu şi nicidecum de la propria persoană.

Cuvântul lui Isus şi modelul Sfântului Anton, este invitaţie la unitate şi pentru zilele noastre. Să fie această sărbătoare la lumina Sfântului Anton, Sfânt venerat de credincioşi din mai multe confesiuni creştine, o zi a împăcării, o zi a unităţii, în care să ne aducem aminte că suntem cu toţii fraţi şi suntem chemaţi să luăm acel exemplu bun al creştinilor "pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis" – cum spune Hristos. Lui să-I fie cinstea, mărirea şi Închinarea prin viaţa noastră a tuturor, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Lăudat să fie Isus Hristos."

V.S.- redactor
Biroul de Presă

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *