PS Florentin despre cea de-a treia zi a Sinodului Episcopilor

publicat la 10 octombrie 2008 în Ştiri

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla,
ne transmite, din Vatican, informaţii despre desfăşurarea lucrărilor Sinodului Episcopilor:

Cea de-a treia zi a Sinodului Episcopilor – miercuri, 8 octombrie 2008:

În ziua de miercuri, 8 octombrie 2008, cea de-a treia zi a Sinodului Episcopilor, sesiunea a început pe cercurile minore. Deja am fost împărţiţi în mai multe cercuri minore pe limbi, eu m-am aflat în cercul de limbă franceză, Circulus Gallicus A. Din acest cerc minor de 24 de persoane, printre alţii, au făcut parte Cardinalul Albert Vanhoye, Rectorul emerit al Institutului Biblic Pontifical, Cardinalul Jean Louis Tauran, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, Beatitudinea Sa Cardinal Pierre Sfeir Nasrallah, Patriarh maronit, şi Beatitudinea Antonios Naguib, Patriarhul Alexandriei.

Între ceilalţi Episcopi prezenţi au fost Episcopi din Guineea, Togo, Camerun, Laos şi Cambogia, din Scoţia, Liban, Turcia, Madagascar, Coreea de Sud, Burkina Faso, Liban şi Franţa. Între adjutores a fost şi Enzo Bianchi, care este superiorul Comunităţii Bose, comunitate de rugăciune ecumenică, iar printre invitaţii speciali era şi fratele Alois, care este superiorul Comunităţii de rugăciune ecumenică Taize. Lucrările au început prin votarea moderatorului şi a relatorului; ca şi moderator a fost ales Cardinalul Jean Louis Tauran şi ca şi relator a fost ales Episcopul Fidele Agbatchi, Benin.

După rugăciunea Orei a III-a pe care am făcut-o în comun, au început discuţiile şi, pe rând, fiecare dintre cei prezenţi au luat cuvântul referindu-se la tematica propusă mai înainte. După pauză, relatorul a pregătit un rezumat care a fost citit şi s-au făcut observaţiile necesare acestui raport. Personal, am făcut o intervenţie de tip metodologic, tocmai pentru că am văzut că nu toţi aveau textul în limba franceză. Limba oficială în cadrul cercului fiind franceza, ar fi fost necesar ca toţi să putem avea textul în franceză să putem discuta asupra acestui text. De asemenea, am dat o sugestie să se reia documentul, să se discute paragraf cu paragraf, ca să avem o linie pe care să o putem urma.

Toată ziua am petrecut-o în cercurile minore şi după amiaza, de la ora 16.30, ne-am întâlnit în cea de-a V-a Congregaţie Generală; au continuat discuţiile în plen urmate de intervenţiile libere. Au fost intervenţii punctuale făcute de participanţi din toate colţurile lumii şi vorbitorii s-au referit la document, în mod principal subiectul predicaţiei şi al formării pentru predicaţie a fost foarte mult vehiculat. S-au spus şi multe lucruri interesante despre Lectio Divina – deschiderea textului pentru credincioşi.

În cadrul intervenţiilor libere a vorbit din nou Preasfinţitul Gyorgy Jakubinyi, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, care s-a referit la câteva zile importante pentru comunitatea iudaică şi pentru iudei în general, între care Yom Kippur – ziua ispăşirii. La încheierea lucrărilor, Secretarul general, în prezenţa Sfântului Părinte, ne-a arătat tabloul pe care l-au primit din partea primarului Romei, Gianni Alemanno.În dimineaţa zilei de miercuri, o Delegaţie Sinodală a fost invitată la primarul Romei care le-a oferit un simbol – lupoaica cu Romulus şi Remus, consideraţi fondatorii Romei.

După acest moment lucrările s-au încheiat cu o rugăciune, tot în prezenţa Sfântului Părinte, şi cu câteva indicaţii de ordin practic. Am primit multe materiale interesante: DVD-uri care ne ajută în domeniul biblic, multe cărţi – spuneam de Biblia poliglotă pe care am primit-o mai înainte; continuă aceste mici cadouri care ni se fac tuturor. De asemenea, am primit invitaţii la mai multe manifestări şi concerte care vor avea loc în aceste zile.

La încheierea zilei, întorcându-mă acasă, am ţinut să dau două telefoane: am vorbit la telefon cu profesorul care a fost moderatorul lucrării mele de doctorat, căruia i-am mulţumit pentru că a fost unul dintre cei care m-au format la Cuvântul lui Dumnezeu şi i-am spus că mă aflu la acest Sinod despre Cuvântul lui Dumnezeu şi datorită lui, mulţumindu-i cu recunoştinţă. Apoi, desigur, am dat un telefon şi Preafericitului Părinte Lucian, pentru a-i spune despre alocuţiunea pe care am avut-o marţi, 7 octombrie, precum şi despre mersul lucrărilor. Totodată, i-am mulţumit pentru încrederea acordată cerându-i binecuvântare pentru zilele care urmează.

Joi, 9 octombrie, vom începe cea de-a VI-a Congregaţie Generală prin alegerea Comisiei pentru mesaj şi apoi continuarea alocuţiunilor în plen. Totul va decurge până la ora 11, când toată lumea va merge la Sfânta Liturghie celebrată de către Papa Benedict al XVI-lea în memoria Pontifului Pius al XII-lea. Apoi, după-amiază vom relua întâlnirea în plen, cu cea de-a VII-a Congregaţie Generală şi în final, ora de intervenţii libere. Mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce a fost şi îl rugăm în continuare să binecuvânteze lucrările acestui Sinod cu multe şi abundente haruri cereşti.

+ Florentin Crihălmeanu
Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *