Episcopul de Cluj-Gherla numit de Papa în Secretariatul General al Sinodului

Publicat pe: 25 octombrie 2008|Secțiunea: Ştiri|

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a fost numit de Sfântul Părinte între membrii celui de-al XII-lea Consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Dintre cei 15 membri aleşi sau numiţi, este singurul Episcop din Europa Centrală şi de Răsărit şi singurul de rit oriental cooptat în Consiliu.

În deschiderea Congregaţiei de după-amiază, din ziua de vineri, 24 octombrie 2008, secretarul general al Sinodului, Arhiepiscopul Nikola Eterovic, a comunicat numele celor 12 membri aleşi ai celui de-al XII-lea Consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor şi numele celor 3 membri numiţi de Sfântul Părinte. Membrii acestui Consiliu rămân în funcţie până la începutul următoarei Adunări Generale a Sinodului Episcopilor (cf. CIC can. 348), informează Radio Vatican.

După ce a citit lista celor 12 membri, Arhiepiscopul Eterovic a spus: "şi acum, Sfântul Părinte a decis să mai completeze membrii Consiliului General – cei care trebuie să preia documentele şi să le dea o formă finală – cu încă 3 membri pe care el doreşte să îi propună". Prima persoană, un Cardinal din Brazilia, a doua persoană, un Episcop din India şi "a 3-a persoană este din Europa, mai precis, din România". După aceea, a rostit numele Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla.

Despre acest moment, PS Florentin a declarat pentru BRU.ro: "Când s-a făcut anunţul, sigur, mi-am înclinat capul spre Sfântul Părinte, toţi au privit spre mine, m-au felicitat… Este o mare onoare şi o mare bucurie, nu atât de mult pentru mine, cât pentru Biserica noastră Greco-Catolică, pentru Domnul şi pentru martirii Bisericii."

Continuăm relatările Preasfinţiei Sale Florentin despre încheierea lucrărilor celei de-a XII-a ediţii a Sinodului Episcopilor

Sâmbătă, 25 octombrie, ultima zi de lucru în cadrul Aulei Sinodale, este ziua în care practic se strânge rodul muncii noastre din aceste trei săptămâni. Am început, ca de obicei, cu rugăciunea, în cânt gregorian, în limba latină, însoţiţi de corul de aici din Vatican; Sfântul Părinte nu a fost prezent la prima parte a întâlnirii. S-a făcut prezenţa electronic, au fost prezenţi 244 de părinţi sinodali, toţi aveau drept de vot; s-a spus că 3 sunt bolnavi şi ceilalţi, din diferite motive, nu au putut să vină. S-a încheiat lectura textului în limba latină, după care s-a luat propoziţie cu propoziţie şi s-a trecut la votul electronic.

Practic, existau trei opţiuni: una este placet, ceea ce înseamnă că "sunt de acord cu afirmaţia şi o consider pozitivă", alta este non placet, ceea ce înseamnă că "nu sunt de acord cu această afirmaţie şi nu consider că trebuie să facă parte din document", sau "mă abţin", şi atunci nu se face nimic. Am fost iniţiaţi, de către cei de la regie, cum să utilizăm aparatele electronice pe care cu toţii le avem la fotoliile din aulă. Datorită modalităţii de votare electronice, s-a putut face votarea pe fiecare propoziţie, ceea ce este un avantaj. După doar câteva secunde am fost anunţaţi asupra numărului de voturi.

La numărul de 244 de persoane prezente, pentru ca o propoziţie să fie acceptată, se cere 2/3 din voturi, ceea ce înseamnă că este nevoie de cel puţin 163 de voturi. Trebuie spus că toate propoziţiile au fost acceptate, nici una nu a fost respinsă. Au fost chiar câteva situaţii de unanimitate. Au fost şi propoziţii la care procentul de non placet a fost cam la jumătatea proporţiei pentru acceptare, dar în nici un caz nu au fost propoziţii de eliminat.

După ce s-a încheiat votarea, secretarul general, Arhiepiscopul Eterovic, ne-a explicat care este destinaţia acestui text: a spus că acest text are un caracter propozitiv, nu va fi publicat. S-a publicat între timp mesajul, dar acest text cu un caracter propozitiv rămâne sub secret şi este o propunere pe care părinţi sinodali o fac Sfântului Părinte, ca urmare a activităţii din aceste zile. Toate documentele sunt împreună, adică Instrumentum Laboris, Relatio Ante şi Post Disceptationem, şi aceste propoziţii.

Cu aceasta, s-a trecut la momentul predării broşurilor, nominal; fiecare părinte sinodal a fost strigat şi în clipa în care i se rostea numele, trebuia să spună cu voce tare: Adsum, şi să ridice broşura, care era oferită unui secretar şi pusă într-o cutie de vot. Am fost strigaţi cu toţii, 253 de nume, şi toate aceste buletine de vot sub formă de broşuri au fost puse într-o lădiţă cu rotile, care apoi a fost dusă de către secretari la secretariat, unde urma să se reia numărătoarea, pe baza celor scrise şi semnate de fiecare dintre noi. Acest moment al votării putem spune că a fost ultimul act de lucru din cadrul celei de-a XII-a Adunări Sinodale.

La ora 13, urma masa cu Sfântul Părinte, în holul sălii de audienţă Paul al VI-lea. Este un spaţiu foarte frumos, polivalent, la care se pot pune pereţi despărţitori, amenajat cu mese frumos ornate unde aproape 400 de persoane au avut ocazia să servească prânzul cu Sfântul Părinte. La mese, fiecare dintre noi a găsit un bilet cu numele şi numărul mesei. Eram aşezaţi pe cercuri lingvistice – cei care am lucrat împreună pe cercuri lingvistice, eram acum la masă împreună. A fost foarte frumos pentru că ne cunoşteam, aveam o bază de discuţie şi puteam să discutăm acum liber, un moment de relaxare împreună cu Sfântul Părinte.

Secretarul general, zilnic, chiar dacă nu a dormit peste noapte, chiar dacă a stat până la 5, la 6, era mereu cu zâmbetul pe buze, ceea ce dădea o senzaţie de siguranţă, de linişte, că totul merge bine. El studia zilele de naştere şi zilele onomastice şi în fiecare zi le anunţa, felicita pe cei sărbătoriţi şi toată lumea aplauda. Şi acest fapt ne-a unit, ne-a făcut să fim o comunitate. De asemenea, deşi nu toţi au spus doar lucruri plăcute, nimeni nu s-a scandalizat, nu au fost reacţii violente, nu au fost replici dure, nu era nimeni nervos, toată lumea avea zâmbetul pe buze, a fost o atmosferă fraternă. Când sunt 400 de oameni împreună, este destul de greu să se creeze o asemenea armonie.

Câteva cuvinte despre discursurile care s-au ţinut în această zi: Meditaţia de dimineaţă a fost susţinută de către un Episcop african, care a spus: "Astăzi este ultima zi a Sinodului şi ne-am bucurat să fim cu toţii împreună, în barca lui Petru, parcurgând valurile lumii acesteia cu toate necazurile ei, veniţi din diferite colţuri ale lumii". A spus foarte frumos şi această idee: "Sinodul s-a încheiat. Dar să ştiţi că voi trebuie să fiţi acum vocea Bisericii pentru lume acolo unde vă întoarceţi acasă".

După masa de prânz au urmat câteva cuvântări, a luat cuvântul mai întâi secretarul general, Arhiepiscopul Eterovic, care ne-a spus câteva date statistice: la acest Sinod au vorbit, în Aulă, 253 de părinţi sinodali şi 6 dintre ei au dat doar materialele în scris. Au fost 171 de intervenţii libere şi 12 intervenţii ale delegaţilor fraterni. Prezenţa a fost exemplară şi dintre toţi invitaţii doar 3 nu au putut veni la Roma, iar alţi 22 s-au îmbolnăvit. A mulţumit apoi colaboratorilor, celor trei Cardinali preşedinţi delegaţi, relatorului general, Cardinalul Marc Ouellet, secretarului special şi apoi a dat cuvântul, tot cu formula în limba latină, Cardinalului australian George Pell, preşedintele delegat pentru această zi.

Cardinalul Pell a spus: "Este atât de bine să fim noi aici, împreună, şi să putem asculta bucurii şi suferinţe ale poporului lui Dumnezeu, în lucrarea de evanghelizare, pentru a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu în lume. Am înţeles în aceste săptămâni şi modalitatea în care Documentele Conciliului Vatican II au pătruns în viaţa Bisericii". De asemenea, a remarcat faptul că a fost frumoasă şi unanimitatea cu care au fost votate anumite propoziţii. "Avem speranţa că Sinodul îşi va arăta roadele sale şi de fapt, primele roade s-au şi arătat. Pentru că în aceste zile au fost numeroase roade ecumenice, numeroase mesaje, mă refer în mod particular la vizita Patriarhului Ecumenic, la mesajul primit din partea Patriarhului Alexei al II-lea, ceea ce înseamnă că acest Sinod este o acţiune care a fost luată în considerare".

"Mă refer şi la participarea marelui Rabin Cohen în primele zile şi la mesajul său către Sinod. De asemenea, numărul mare de delegaţi fraterni care au luat cuvântul ne-au ajutat să conştientizăm, o dată în plus, că suntem uniţi prin acest tezaur al Sfintelor Scripturi – Cuvântul lui Dumnezeu pus în scris. Am primit multe cadouri în aceste zile şi ne-am bucurat foarte mult", apoi a terminat spunând: "Cu siguranţă nu este ultima cină, dar este ultimul prânz din acest Sinod. De aceea, doresc să fac o urare, aşa cum făceam odată, când eram seminarişti, Papei care a venit în vizită. Şi a spus în limba latină: "Multum sanus, derogamus, vita, pax, felicitas!"

Cu aceasta s-a încheiat discursul, a continuat masa, iar la încheierea prânzului a luat cuvântul Papa, care a spus că "Am parcurs un drum împreună, sub îndrumarea Cuvântului lui Dumnezeu. Documentele vorbeau despre o polifonie a Sfintelor Scripturi şi o simfonie a credinţei, care ne uneşte ca şi fraţi. Aceasta ne dovedeşte oglindirea Cuvântului lui Dumnezeu în lumina adevărurilor vieţii. Să ne deschidem inima, să înţelegem sensul spiritual al Cuvântului lui Dumnezeu în Sfintele Scripturi. Ne-am îmbogăţit în aceste zile, ascultând pe unii şi pe alţii şi ascultând împreună, de fapt L-am ascultat pe Domnul, care ne-a învăţat şi virtutea ascultării, în primul rând a ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, care nu este un cuvânt ce îngrădeşte, ci este un Cuvânt care ne dezvoltă libertatea noastră interioară".

Sfântul Părinte a vorbit liber, apoi a schimbat tonul şi a spus: "În zilele acestea, am fost puţin îngrijorat, pentru că mi-am dat seama că am violat drepturile fundamentale ale omului". La aceste cuvinte, toţi cei prezenţi au fost uimiţi. Papa a continuat: "Vă explic: mi se pare că cineva dintre voi a lucrat şi noaptea şi a lucrat chiar şi duminica". Şi cum se ştia bine cine, toată lumea a râs, a aplaudat şi Sfântul Părinte a încheiat, spunând: "Rămânem împreună, uniţi, în această bogăţie a Cuvântului lui Dumnezeu, în lumina Spiritului Sfânt". Apoi a mulţumit nu numai Secretariatului General ci şi tuturor părinţilor sinodali, până şi celor care ne-au servit masa, deci nu a uitat pe nimeni. A încheiat, urându-ne "un drum bun!", pentru cei care pleacă spre casă mâine. Practic, putem spune că lucrările sinodale se încheie în mod oficial mâine, cu Sfânta Liturghie de la ora 9.30 din Basilica San Pietro.

Ultimele zile parcă au fost cele mai pline de încărcătură spirituală şi mai intense, şi ritmul vieţii în care am intrat şi cu care ne-am obişnuit probabil că ne va lipsi câteva zile după ce ne întoarcem. Pot spune că, urmare a acestor acţiuni, personal, nu am decât impresii pozitive, foarte bune, şi sper să pot transmite ceva din ceea ce am aflat aici, şi să putem pune în practică acasă. Sunt foarte multe lucruri frumoase, am primit foarte mult material, multe DVD-uri, cărţi, Biblii şi sigur, cadoul cel mai valoros, fascicolele din Papirusul Bodmer.

Mărire în cer lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire! Amin.

+ Florentin Crihălmeanu
Episcop de Cluj-Gherla

Primele două paragrafe sunt preluate după o ştire Radio Vatican.