Sfinţirea bisericii cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt, în parohia Frata

publicat la 6 noiembrie 2008 în Ştiri

Duminică, 2 noiembrie 2008, a fost zi de sărbătoare şi mare bucurie pentru credincioşii greco-catolici din localitatea Frata împreună cu parohul lor, pr. Gavrilă Pleş, fiind săvârşită sfinţirea noii biserici cu hramul "Coborârea Spiritului Sfânt". Ceremonia sfinţirii şi Sfânta Liturghie arhierească au fost celebrate de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, şi PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. La momentul citirii Hrisovului, preotul paroh a citit şi un mesaj de felicitare din partea Preafericirii Sale Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice. În masa Sfântului Altar au fost sigilate moaştele sfinţilor Pelaghie şi Tereza a Pruncului Isus, de acum sfinţi protectori ai bisericii.

La sărbătoare au participat mulţi credincioşi, consilieri eparhiali, preoţi cu familiile lor, studenţi teologi, surori din Congregaţia Maicii Domnului şi surori Baziliene cu Maica superioară Valentina. De asemenea, au fost de faţă primarul localităţii, autorităţi locale, politicieni, persoane care au ajutat la ridicarea bisericii, între care un rol important l-a avut dl. Marius Nicoară. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Angeli, dirijat de Angela David. Preoţii ortodocşi din localitate şi credincioşii lor au fost prezenţi la sfinţirea bisericii greco-catolice, la fel şi părintele reformat. De asemenea, a sosit un preot ortodox dintr-o parohie învecinată, localitatea Frata fiind astfel un model de bună înţelegere între confesiunile creştine.

img6

"Sfinţirea noii biserici este evenimentul cel mai important din existenţa parohiei. După 85 de ani, visul credincioşilor greco-catolici din Frata de a-şi construi o nouă biserică, s-a împlinit" – a arătat pr. paroh Gavrilă Pleş în cuvântul său. "A venit mai întâi războiul şi construcţia nu s-a putut realiza. A urmat anul 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost interzisă de Statul comunist şi în urmă cu 60 de ani, în noaptea de 28/29 octombrie, Episcopii şi credincioşii fideli credinţei lor au fost arestaţi. După această noapte, visul de a avea o nouă biserică greco-catolică în Frata părea pierdut pentru totdeauna".

După anul 1989, pentru Biserica Greco-Catolică a fost un nou început şi rodul rugăciunilor şi al jertfei a început să apară. Episcopul Ioan Ploscaru, de pie memorie, mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste, fiind originar din Frata, a dorit foarte mult construirea unei biserici aici şi a lăsat moştenire o sumă de bani prin care s-au achiziţionat primele materiale de construcţie. După anul 1989, s-au făcut primii paşi pentru reactivarea parohiei şi pentru construirea unei noi biserici, prin străduinţa primilor parohi: pr. Petru Rebreanu – acum trecut la Domnul, a pr. Gheorghe Florea şi a pr. Florin Bozântan. Ultimii doi foşti parohi au fost de faţă la ceasul sfinţirii, ceas pentru care şi-au plecat genunchii în rugăciune, în vremuri în care Biserica întâmpină încă obstacole mari.

În anul 2001, pr. Gavrilă Pleş a fost numit administrator parohial al parohiei Frata, şi văzând dorinţa credincioşilor, s-a dedicat trup şi suflet construirii noului sfânt lăcaş. În 9 iunie 2002, PS Florentin a sfinţit piatra de temelie a bisericii. Lucrările de construcţie au început apoi: mai întâi fundaţia, construirea zidurilor, şi treptat, întreaga clădire a devenit o biserică împodobită, pictată, în care s-a aşezat un frumos iconostas şi care, la data sfinţirii, a fost oferită lui Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, părintele paroh a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ctitorire, şi în mod special asociaţiilor din străinătate prietene ale Bisericii, dar şi unor distinse personalităţi ale vieţii politice şi unor reprezentanţi ai autorităţilor locale.

img7

Au fost oferite diplome de onoare şi cadouri celor doi Ierarhi, PS Florentin şi PS Alexandru, odată cu calde mulţumiri din partea parohului şi a credincioşilor, pentru efortul de a fi prezenţi în mijlocul comunităţii din Frata. Pr. Gavrilă Pleş a oferit, de asemenea, diplome de onoare, ca şi mulţumire pentru ajutorul oferit, d-lui primar din Frata, Trif Vasile, d-lui Marius Nicoară şi d-lui Horia Uioreanu, foştilor parohi, pr. Florea Gheorghe şi pr. Florin Bozântan, d-lui inginer Topan Ioachim, d-lui arhitect Ioan Arboreanu, d-lui vice-primar, membrilor consiliului parohial şi multor oameni de suflet care şi-au adus contribuţia la zidirea noii biserici. Un moment deosebit a fost citirea, de către dl. Marius Nicoară, a scrisorii de felicitare din partea Partidului Naţional Liberal, adresată Preasfinţiei Sale Florentin pentru recenta sa numire, la Vatican, în Consiliul Secretariatului General al Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice.

În continuare, a rostit un cuvânt PS Alexandru Mesian, exprimându-şi bucuria pentru acest "pas înainte în viaţa Bisericii lui Hristos". Preasfinţia Sa a mulţumit pentru invitaţia la eveniment, primită atât din partea PS Florentin cât şi din partea pr. paroh Pleş, invitaţie adresată Episcopului de Lugoj, urmaş al Preasfinţiei Sale Ioan Ploscaru. PS Mesian a evocat memoria PS Ioan Ploscaru – unul dintre cei 12 Episcopi mărturisitori ai Bisericii Greco-Catolice, cel care în scrierile sale şi-a descris locurile natale, localitatea Frata, "unde sunt oameni bine-credincioşi". "Pentru noi", a spus PS Mesian, "ziua de astăzi este o zi istorică prin care, încă într-un loc, se marchează bucuria Învierii, se aduce mărire lui Dumnezeu".

În încheierea frumoasei sărbători, PS Florentin a mulţumit, la rândul său, tuturor celor prezenţi pentru participare, şi a adăugat: "Aş dori ca acest nou lăcaş de cult de aici, din Frata – numele de Frata ne inspiră frăţietate – să fie o biserică cu porţile deschise pentru toţi, să fie un semn al unităţii, nu numai pentru greco-catolici. Tocmai pentru că noi, greco-catolicii, am suferit uneori mai mult, să fim acum mai deschişi şi mai înţelegători faţă de toţi oamenii, de orice confesiune. Aş dori să închinăm acest succes din parohia Frata în primul rând martirilor şi mărturisitorilor Bisericii Greco-Catolice. De asemenea, amintindu-ne că în acest an, la 26 noiembrie, Eparhia noastră împlineşte 155 de ani de la înfiinţarea ei, prin documentul pontifical "Ad Apostolicam Sedem", să înscriem reuşita de astăzi pe linia acestei aniversări".

"Pentru că sunt prezenţi aici şi preoţi din Biserica soră Ortodoxă, din Biserica Reformată, dar şi mari personalităţi ale vieţii politice româneşti – dl. Marius Nicoară, dl. Vasile Puşcaş, dl. Vasile Soporan, şi alţii, să fie această zi o zi a frăţietăţii şi între confesiuni şi între partide politice, între noi toţi". După acest cuvânt, PS Florentin a oferit pr. paroh Gavrilă Pleş Crucea Pectorală, în semn de cinstire şi apreciere pentru efortul depus la ridicarea noului lăcaş de cult. A urmat o masă îmbelşugată, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi, şi astfel, prin generozitatea parohienilor şi bucuria tuturor celor prezenţi, s-a încheiat o frumoasă sărbătoare din viaţa Bisericii.

V.S. – Biroul de Presă

img8

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *