Sfinţirea bisericii “Sfântul Nicolae” din parohia greco-catolică Floreşti

publicat la 9 decembrie 2008 în Ştiri

O nouă sfinţire de biserică a completat agenda bogată în evenimente din acest an, a Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla. După sfinţirile de biserici ale anului 2008: de la Huedin (22 iunie), Feldru (28 septembrie), Frata (2 noiembrie) şi Segagea-Poşaga (9 noiembrie), a venit rândul parohiei Floreşti să aducă mărire lui Dumnezeu, oferindu-I loc de închinare, Casă binecuvântată şi de Spiritul Sfânt luminată.

Ziua de duminică, 7 decembrie 2008, a reunit întreaga comunitate Floreşti în ceas de sărbătoare, fiind Ziua Domnului dar şi ziua binecuvântării Bisericii cu hramul "Sfântul Nicolae". Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial, a fost primit în mod tradiţional, cu pâine şi sare, şi cu multă bucurie, de către pr. paroh Marius Ungureşan, de primarul localităţii, Ioachim Vancea, şi de membrii parohiei. După un cuvânt de întâmpinare, s-a trecut la Ceremonia Sfinţirii urmată de Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia trei copii au primit prima Sfântă Împărtăşanie. Cu acest prilej, a fost dezvelită şi o icoană a Sfântului Nicolae, patronul bisericii şi al parohiei Floreşti, ce va rămâne deasupra intrării în biserică, invitând la rugăciune fiecare trecător.

img20

Celebrarea liturgică a avut loc în biserica devenită lăcaş curat, luminat prin venirea Spiritului Sfânt, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul Mir, prin rugăciunea puternică a Arhiereului, a preoţilor şi a credincioşilor. Împreună cu PS Florentin, la eveniment au luat parte Mons. Mihai Todea, Vicar General, pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, pr. cancelar Cristian David, pr. Bot Călin, rector al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, pr. Cristian Sabău, protopop al Protopopiatului Cluj I, pr. Marius Cerghizan, Secretar Episcopal, pr. Mircea Sonea, Director al Liceului greco-catolic "Inocenţiu Micu Clain", pr. Silaghi Romulus, Consilier Eparhial, şi mulţi preoţi – au fost prezenţi un număr de 19 preoţi.

În comuniune frăţească, au fost alături de parohul greco-catolic din Floreşti şi preoţii ortodocşi: pr. Andreica Marcel, parohul credincioşilor ortodocşi din Floreşti, pr. Nuţ Ciprian, preot militar, pr. Pap Vasile din Cuzdrioara, localitatea natală a pr. Ungureşan, sosit împreună cu alţi consăteni. De asemenea, a fost de faţă şi preotul romano-catolic din Floreşti. Prin aceste prezenţe a fost ilustrată relaţia de bună colaborare existentă între culte. După cum a mărturisit pr. Ungureşan, colaborarea cu preoţii celorlalte confesiuni din Floreşti este puternică şi reală, fiind prioritară acţiunea pentru mântuirea sufletelor şi nu apartenenţa religioasă: "Numărul credincioşilor din parohia greco-catolică Floreşti a crescut, dar motivul nu este acela că au venit de la alte confesiuni. Pr. Marcel aici de faţă, poate confirma faptul că şi biserica ortodoxă este plină cu mai mulţi credincioşi şi tot la fel, fiecare biserică. Am discutat deseori: în Floreşti sunt peste 10.000 de suflete. În biserica noastră vin în fiecare duminică în jur de 3-400 de credincioşi, în biserica ortodoxă poate mai mulţi, 800 de credincioşi. Dacă la toate bisericile din comună vin în total 1500-2000 de credincioşi, împreună cu părintele ortodox ne-am pus întrebarea: ceilalţi, până la 10.000 unde sunt? Noi, ca păstori, conştienţi fiind că din mâinile noastre se vor cere sufletele acestor credincioşi, vom continua să fim stăruitori în evanghelizare, de a-L face cunoscut pe Hristos şi de a-L iubi cât mai mult şi de a-L căuta în Casa lui Dumnezeu."

În predica la Sfânta Liturghie, pornind de la fragmentul evanghelic ascultat – despre femeia gârbovă -, Preasfinţia Sa Florentin a spus: "Să ne aducem aminte că toţi suntem gârboviţi de păcatele noastre. De aceea, să ne apropiem cu încredere de Isus, Cel care ne poate da, prin harul Spiritului Sfânt, îndreptarea din gârbovirea noastră, din înclinarea noastră spre rău. (…) Societatea în care trăim tinde tot mai mult, prinsă în vârtejul modernismului actual, să uite de zilele de sărbătoare şi de sfânta zi de duminică. Se tinde să se lucreze tot mai mult. A lucra mai mult înseamnă a câştiga mai mulţi bani. Dar până când? De ce acest vârtej, de ce vrem mai mult? Oare va duce cineva ceva dincolo de hotarul vieţii, de ceea ce strânge aici timp de 80, 90 de ani, sau cât Domnul va vrea ? De ce această goană după avere atât de nebunească? De ce nu mai avem timp pentru noi, pentru familiile noastre, pentru Dumnezeu? De ce nu mai putem sta în linişte în faţa Sfântului Sacrament, să ne întrebăm unde suntem pe drumul vieţii noastre spirituale de creştini botezaţi? Oare nu cumva, suntem atât de gârboviţi de goana aceasta a lumii în care trăim, încât nu mai ne putem ridica ochii nici spre Dumnezeu şi nici spre nevoile aproapelui? (…) De aceea, să lăsăm deoparte lucrul, averea, preocupările de alte tipuri în ziua de Duminică, să ne facem timp pentru Dumnezeu, să ne facem timp pentru cel de lângă noi. Astfel, vom putea cunoaşte şi o altă lume: nu există numai ceea ce vedem, există şi ceea ce nu vedem, există şi ceea ce sperăm, şi aceasta este adevărata viaţă de după viaţă, viaţa pe care credem şi noi că o vom dobândi, acest mare dar pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru noi, dar noi trebuie să-l facem acum al nostru, prin credinţa noastră.

Este cel mai mare cadou pe care Dumnezeu ni-l face în fiecare an, în fiecare duminică, la fiecare cuminecare, la fiecare sfântă spovadă, când primim dezlegarea din gârbovirea păcatelor noastre şi îndreptarea către Hristos. Este darul mântuirii, acesta este cel mai mare cadou al "lunii cadourilor", în această lună decembrie în care cu toţii ne gândim să oferim aproapelui nostru fel de fel de cadouri. Să ştim însă să preţuim unicul şi cel mai mare cadou pe care Dumnezeu ni-l face spre mântuirea sufletului nostru, adică Întruparea şi Naşterea Fiului Său. Este sărbătoarea pentru care ne pregătim în acest timp de post, şi trebuie să o avem în faţa ochilor noştri. De aceea ne aflăm aici, de aceea dăm mărire lui Dumnezeu şi ne bucurăm în această zi, rugându-L pe bunul Dumnezeu să ne lumineze acest locaş, pe păstorii ei, să ne lumineze toate familiile, tinerii copilaşi şi pe toţi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş, rugându-L să rămână mereu aproape de noi, şi să ne dea harul să putem extinde cât mai multe biserici, iar numărul credincioşilor creştini să crească, în aşa fel încât, aşa cum suntem aici, împreună, adunaţi în jurul altarului, să putem fi cât mai mulţi şi în jurul mesei Ospăţului Veşnic, dimpreună cu Tatăl, cu Fiul Unul-Născut, prin harul Sfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Spirit. Lăudat să fie Isus Hristos!"

Un rol important în această zi specială au avut copiii din Grupul "Glasuri curate" al parohiei, condus de cunoscuta dirijoare prof. Anca-Mona Mariaş, cei care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Dirijoarea corului, împreună cu d-na preoteasă Mihaela au pregătit, în încheierea evenimentului, un frumos concert de colinde interpretat de copii. Tot în cadrul acestei celebrări de sărbătoare, PS Florentin a înmânat pr. Marius Ungureşan, brâul şi crucea pectorală, ca urmare a numirii în funcţia de protopop al Protopopiatului Cluj II. Pr. cancelar Cristian David a dat citire Decretului de numire în această funcţie. Totodată, s-au acordat diplome jubiliare "Sfinţii Petru şi Pavel", câtorva dintre ctitorii lăcaşului de cult, cei dintâi fiind numiţi arhitecţii Ioan Arboreanu şi Lădaru Alexandru, urmaţi de primul curator, consilierii parohiei, şi alte persoane cu o contribuţie importantă. S-a acordat şi o diplomă pentru persoana care s-a cuminecat cel mai des, dar au fost premiaţi şi copiii de la Casele de copii Apolodor şi Neghiniţă cei care se numără între membrii parohiei.

img21

Parohia Floreşti a fost deschisă în 1992, iar în anul 1997, după sfinţirea pietrei de temelie de către IPS George Guţiu, s-a început construirea bisericii. În 9 august 1998 biserica a fost sfinţită de IPS George, fiind finisată în interior dar nu şi în exterior. După un an, în 1999 spre sfârşit, datorită faptului că spaţiul liturgic era insuficient, a trebuit să se renunţe la o sacristie şi la casa scării şi să fie mărită biserica în interior. După acest moment spaţiul liturgic din nou a devenit neîncăpător, astfel că, pr. paroh împreună cu consilierii au luat decizia să o mărească mai mult. În 30 august 2008, la 10 ani de la sfinţirea bisericii în prima sa formă, s-au demarat lucrările pentru mărire. Construcţia s-a extins cu 9 m în lungime şi 10 m în lăţime, devenind astfel mai încăpătoare şi prin reînnoita sfinţire, biserica este acum pregătită pentru a primi credincioşii pentru întâlnirea cu Isus, Mântuitorul şi Regele veşnic al întregului neam omenesc.

Viorica Sabo, redactor
Biroul de Presă

Fotografii de la eveniment se găsesc aici.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *