Rugăciune pentru apărarea drepturilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

Publicat pe: 10 februarie 2009|Secțiunea: Ştiri|

Printr-o circulară a Preafericirii Sale Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, întreaga Biserică este chemată la post şi rugăciune în ziua de miercuri, 11 februarie a.c., pentru apărarea drepturilor pe care, din respect pentru memoria înaintaşilor, credincioşii greco-catolici sunt datori să le ceară reprezentanţilor Statului Român (a se vedea aici).

PF Lucian cheamă credincioşii la un „gest de speranţă”, prin a-şi întoarce „inimile spre puterea Cerului”: „Să fie această zi de 11 februarie pentru fiecare în parte, zi de reculegere în faţa conştiinţei şi post aspru precum facem de Vinerea Patimilor Domnului”.

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin hotărârea Sinodului Episcopilor, a protestat public faţă de revenirea în atenţia Camerei Deputaţilor a proiectului de lege nr. 368/2007 „Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, aparţinând cultelor religioase ortodox şi greco-catolic din România”, iniţiat de domnii deputaţi Daniel Buda, Ioan Oltean şi Augustin Zegrean în anul 2007 (a se vedea aici).

Protestul Ierarhiei greco-catolice a venit ca reacţie la intenţia exprimată prin acest proiect legislativ, de a se acredita actul săvârşit de Statul Român comunist în anul 1948 – confiscarea abuzivă a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice, proiect de lege care a fost respins deja la toate comisiile de specialitate.

Pentru credincioşii greco-catolici rămâne vie pilda înaintaşilor, mai ales a Episcopilor greco-catolici din acea vreme, care, arestaţi şi martirizaţi fiind, n-au renunţat la credinţa lor şi n-au încetat, prin memorii şi cereri repetate, să susţină dreptul la existenţă al Bisericii Române Unite şi au refuzat cu tărie de a trece obligatoriu la o altă credinţă. În faţa oricăror propuneri ale anchetatorilor, Episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, spunea: „Credinţa noastră este viaţa noastră”.

De aceea, la protestul Ierarhiei greco-catolice s-au alăturat multe alte voci, prin apeluri şi memorii înaintate celor în drept, din care amintim Scrisoarea Episcopului greco-catolic din Statele Unite ale Americii, John Michael Botean, către preşedintele şi premierul României (aici), Sesizarea Vicariatului greco-catolic de Bucureşti (aici), Protestul Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, (aici), Comunicatul Federaţiei Acţiunii Catolice din România (aici), Protestul Misiunii Române-Unite din Germania (aici), Reacţia „Romanian Greek-Catholic Association” din SUA (aici) şi multe alte acţiuni care au acelaşi scop, de a cere retragerea acestui proiect legislativ.

Din dispoziţia Episcopului Eparhial, Florentin Crihălmeanu, în toate protopopiatele Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, preoţii şi credincioşii vor celebra Sfânta Liturghie la intenţia exprimată în Scrisoarea Circulară a Preafericirii Sale Lucian Mureşan.

La Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, programul liturgic zilnic va fi completat, în după-masa zilei de 11 februarie a.c., de la ora 19.00, cu un program de rugăciune care include Rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului, denumită şi „Canonul de mângâiere către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.

Fie ca rugăciunea Bisericii Greco-Catolice de azi, să se unească cu rugăciunea ce era înălţată din adâncul închisorilor comuniste: „Fă, Doamne, să rodească comoara scumpă a anilor petrecuţi aici [în închisoarea de la Sighet, nn.], împreună cu Tine, să rodească îmbelşugat pentru renaşterea Bisericii noastre, renăscută în durerile marei încercări, fă să rodească îmbelşugat pentru neamul nostru scump, pentru viaţa şi mărirea lui întru Tine.” (Memoriile Cardinalului Dr. Iuliu Hossu, p. 356)

Biroul de presă al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla
Diacon Daniel Avram, Consultor mass-media
Viorica Sabo, redactor

image