Cardinalul pentru Educaţia Catolică şi Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, în vizită la Cluj-Napoca

publicat la 19 februarie 2009 în Ştiri

În perioada 19-22 febr. a.c., Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla primeşte vizita Cardinalului responsabil cu Educaţia Catolică şi totodată a Nunţiului Apostolic în România şi Republica Moldova.

Rectoratul şi Consiliul Academic al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) au organizat decernarea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA, Cardinalului Zenon Grocholewski Prefect al Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, Vatican. Evenimentul va avea loc în ziua de vineri, 20 februarie a.c., de la ora 12.00, în Aula Magna a UBB. Cu ocazia decernării titlului, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Excelenţa Sa Mons. Francisco-Javier Lozano, va sosi de asemenea la Cluj-Napoca, aceasta fiind prima sa vizită în Eparhia de Cluj-Gherla, de la numirea în această funcţie, din decembrie 2007.

În cadrul Ceremoniei de decernare a titlului onorific, Prof. Univ. Dr. Andrei Marga, Rectorul UBB, va rosti Cuvântul introductiv, după care va urma Laudatio, în prezentarea Prof. Marton Jozsef şi a PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.

În cursul zilei de vineri, Cardinalul Zenon Grocholewski împreună cu Mons. Francisco-Javier Lozano vor face un popas la Catedrala greco-catolică “Schimbarea la Faţă”, urmând ca după-masă, să viziteze Facultatea de Teologie greco-catolică şi Seminarul Teologic “Sfântul Ioan Evanghelistul”, unde vor sta de vorbă cu preoţii profesori şi cu studenţii, în mod deosebit cu tinerii care se pregătesc să devină preoţi. Totodată va fi vizitat şi Sediul Episcopiei de Cluj-Gherla unde înalţii oaspeţi vor fi primiţi de către Ierarhul de Cluj-Gherla împreună cu Consilierii Eparhiali.

De asemenea, Cardinalul pentru Educaţia Catolică şi Nunţiul Apostolic vor vizita Mănăstirea “Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene şi Mănăstirea Maicii Domnului, unde vor participa, în zilele de joi şi vineri, la slujba Vecerniei.

După întoarcerea la Roma a Cardinalului Grocholewski, în ziua de sâmbătă, 21 febr. a.c., Nunţiul Apostolic Javier Lozano va vizita câteva obiective din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, între care capela “Sfântul Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Orfelinatul Surorilor Maicii Domnului, dar şi biserica “Coborârea Spiritului Sfânt” a parohiei Mănăştur 1 Vest.

Un moment deosebit, când credincioşii greco-catolici vor avea ocazia să-l cunoască şi să-l asculte pe reprezentantul Papei Benedict al XVI-lea în România va fi Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla în prezenţa Excelenţei Sale, Mons. Francisco-Javier Lozano. Celebrarea liturgică va avea loc duminică, 22 februarie a.c., de la ora 10.30, la Catedrala “Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10).

Să fie aceste zile izvor de pace şi binecuvântare, prin prezenţa la Cluj-Napoca a doi reprezentanţi de seamă ai Sfântului Scaun, prin mesajul pe care ei îl vor aduce credincioşilor clujeni şi invitaţia la comuniune de rugăciune cu Suveranul Pontif.

Biroul de presă
al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla
V.S. – redactor

img img

DATE BIOGRAFICE:

Cardinalul Zenon Grocholewski s-a născut la 11 octombrie 1939 în localitatea Brodki din Polonia. A urmat pregătirea în cadrul Seminarului arhiepiscopal din Poznan şi a fost hirotonit preot la 27 mai 1963.

În 1966 începe studiile de Drept Canonic la Roma, urmate apoi de un doctorat la aceeaşi Universitate Pontificală “Gregoriana” în 1972. Tot la Roma urmat un curs de trei ani în cadrul “Studiului Rotale” şi a obţinut titlul de Avocat Rotal.

Activitatea universitară, Părintele Zenon Grocholewski o începe în 1974 la Universitatea Pontificală “Gregoriana” din Roma, mai întâi ca şi colaborator iar din 1975 ca Docent şi apoi Profesor invitat în cadrul Facultăţii de Drept Canonic. În acelaşi timp a predat Drept administrativ canonic la Universitatea Pontificală “Lateranense” fiind şi profesor în cadrul “Studiului Rotale”.

Opera teologica a Profesorului Zenon Grocholewski orientată spre dreptul canonic este deosebit de valoroasă. A scris numeroase articole şi recenzii în revistele de specialitate (peste 500), cărţi de autor şi colective iar bibliografia Eminenţei Sale o găsim astăzi în peste 12 limbi In acelaşi timp, profesorul Grocholewski, a făcut parte din redacţia a diverse reviste de drept canonic fiind membru a numeroase asociaţii ştiinţifice tot de drept canonic.

Concomitent cu această prodigioasă activitate universitară Eminenţa Sa, Cardinalul Grocholewski a avut o impresionantă carieră ecleziastică. În perioada 1972 – 1999 fost chemat să lucreze în favoarea Bisericii Universale în cadrul Tribunalului Suprem “Segnatura Apostolica” unde va ocupa funcţiile de “notar”, “cancelar” şi “episcop secretar” din 1982, fiind hirotonit episcop de Papa Ioan Paul al II-lea, de pie memorie. Acelaşi Papă îl va numi “prefect” al Congregaţiei pentru Educaţie Catolică în 1999 iar la data de 21 februarie 2001 îi va dărui bereta de Cardinal. O dată cu numirea de prefect al Congregaţiei pentru Educaţie Catolică a devenit şi “Mare Cancelar” al Universităţii Pontificale “Gregoriana” şi al “Institutului Biblic”, “Mare Cancelar” al Institutului Pontifical de Muzica Sacră, al Institutului Pontifical de Arheologie Creştină, al Institutului Pontifical de Studii Arabe şi Islamistică şi Patron al Institutului Superior al Latinităţii din cadrul Universităţii Pontificale “Saleziana”.

E.S. Mons. Francisco-Javier Lozano s-a născut la Villaverde de Iscar, Spania la 28 noiembrie 1943. În anul 1959 a studiat limba latină şi filozofia în Seminarul de Siviglia. În anul 1965 a obţinut bacalaureatul în Teologie la Universitatea Pontificală din Salamanca şi în 1967 licenţa în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.

La 19 martie 1968 a fost sfinţit preot de Cardinalul Antonio Samore. În luna martie 1972 şi-a prezentat teza de doctorat la Universitatea Pontificală Laterană

Reîntors în patrie a fost numit profesor de Teologie Morală la Centrul de Studii Teologice din Siviglia, şi, un an mai târziu, a fost chemat la Roma să se pregătească pentru serviciul diplomatic al Sfântului Scaun la Academia Eclezială Pontificală. În luna noiembrie 1974 şi-a prezentat teza de Doctorat în Filozofie la Universitatea Pontificală Sf. Toma (Angelicum, Roma) şi în mai 1977 a abţinut Doctoratul în Drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană, Roma. Printre alte titluri academice îl are şi pe acela de Profesor EGB (Universitatea Statală din Siviglia, Spania); Licenţiat în Filosofie (Universitatea Statală din Valecia, Spania), Diploma în biblioteconomie (Biblioteca Apostolică Vaticana).

După încheierea studiilor în Diplomaţie la Academia Pontificală Ecleziastică şi de drept canonic, în martie 1976 a fost trimis să activeze în Nunţiatura Apostolică din Nigeria. A fost apoi secretar şi ulterior consilier în următoarele Reprezentanţe Pontificale: în Africa de Sud, Zimbabwe, Iugoslavia, Guatemala. În 1984 a fost numit şeful Secţiunii pentru America Latină a Secretariatului de Stat al Vaticanului, unde a rămas până la 9 iulie 1994 când a fost numit Arhiepiscop titular de Penafiel şi Nunţiu Apostolic în Tanzania.

La 25 iulie 1994 a fost sfinţit episcop de către Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat. La 20 martie 1999 a fost transferat de la Nunţiatura Apostolică din Dar-es-Salaam la cea din Republica democrată Congo unde a rămas Şef de Misiune până în anul 2002.

Apoi a intrat la Secretariatul de Stat al Vaticanului ca Nunţiu Apostolic disponibil şi la 4 august 2003 Sfântul Părinte l-a numit reprezentant pontifical în Croaţia. La 10 decembrie 2007 a fost numit Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova. În afară de limba maternă cunoaşte limbile italiană, engleză, franceză, portugheză, germană, rusă şi sârbo-croată.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *