Întâlnirea Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 21 mai 2009 în Ştiri

Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din oraşul Sângeorz-Băi, jud. Bistriţa-Năsăud, va găzdui în acest an, sâmbătă, 23 mai 2009, a III-a ediţie a Întâlnirii Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj.

Tema întâlnirii, la care vor participa peste 700 de copii cu vârste cuprinse între 6 – 13 ani, sosiţi din majoritatea parohiilor Protopopiatelor Eparhiei de Cluj-Gherla, este: “Isus e bucuria mea”, iar motto-ul: “Lăsaţi copii să vină la mine…” (Lc 18,16).

Unul dintre scopurile acestei activităţi este cunoaşterea copiilor din eparhie şi a diferitelor realităţi parohiale din care aceştia provin. Copiii participanţi vor avea ocazia să descopere şi să cunoască şi alţi copii implicaţi în diverse comunităţi parohiale, să petreacă o zi în prezenţa Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhial şi să aprofundeze, prin diferitele activităţi propuse, trăirea creştină şi cunoaşterea lui Hristos, prin intermediul rugăciunii, jocului şi al cântecelor.

Întâlnirea are loc în jurul unei Icoane a Copiilor Eparhiei de Cluj-Gherla – care prezintă momentul evanghelic în care Isus spune “Lăsaţi copiii să vină la Mine” – fiind reprezentat, în centru, Mântuitorul, căruia îi sunt aduşi copii pe care îi binecuvântează. Imaginea a fost aleasă de la prima ediţie a Întâlnirii Copiilor desfăşurată la Cluj-Napoca în anul 2007, ca un simbol care să atragă copiii mereu către Isus. Atunci ea a fost predată copiilor din Protopopiatul Beclean, cei ce au găzduit Întâlnirea Copiilor din anul 2008, şi acum aparţine copiilor din Protopopiatul Rodna, gazdele din acest an.

Astfel, sâmbătă, 23 mai 2009, de la ora 9.30, va avea loc primirea participanţilor la şcoala Generală “Artemiu Publiu Alexi” din Sângeorz-Băi, de unde se va pleca în procesiune cu Icoana Copiilor în frunte, spre biserica parohială cu hramul “Sfântul Gheorghe”.

Programul ce se va desfăşura la Sângeorz-Băi va avea în centru Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia PS Florentin le va adresa un cuvânt de învăţătură micilor participanţi. După amiază va avea loc Festivalul copiilor – un program cultural-recreativ, constând în animaţie, bansuri, concursuri, jocuri şi tombolă. Un rol important va avea echipa de clowni (tineri din ASTRU), care vor însufleţi copiii.

Încheierea Întâlnirii Copiilor va fi la ora 15.45, prin momentul în care Icoana Copiilor va fi în mod solemn predată copiilor din Protopopiatul care va găzdui Întâlnirea copiilor în anul 2010.

Întâlnirea copiilor Eparhiei de Cluj-Gherla este o ocazie deosebită de a reuni, sub cupola Bisericii, ceea ce are mai frumos şi mai preţios, aceşti tineri copilaşi care reflectă Chipul lui Isus, ei oferind celor maturi încredere într-un viitor luminos. Copiii, prin inocenţa şi bucuria lor, menţin vie speranţa întregii Biserici şi a societăţii în care trăim. Ei au fost şi sunt mereu în atenţia Părinţilor Bisericii, sunt consideraţi ca o adevărată comoară.

Sfântul Părinte de binecuvântată memorie, Servul lui Dumnezeu Papa Ioan-Paul al II-lea, într-o scrisoare adresată copiilor, arăta: “Cât de important este copilul în ochii lui Isus! Am putea chiar să subliniem că Evanghelia este străbătută în profunzime de adevărul despre copil. Am putea merge până într-acolo încât s-o citim în ansamblul ei ca pe «Evanghelia copilului».

Căci ce înseamnă de fapt: «Dacă nu vă schimbaţi şi nu vă faceţi asemenea copiilor, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor»? Isus nu face oare din copil un model chiar pentru adulţi? În copil există ceva ce nu trebuie să lipsească niciodată celui care vrea să intre în Împărăţia cerurilor. Cerul este făgăduit tuturor celor care sunt simpli ca şi copiii, tuturor celor care, ca şi ei, sunt plini de spiritul abandonării în încredere, care sunt curaţi şi bogaţi în bunătate. Numai aceştia pot afla în Dumnezeu un Tată şi pot să devină la rândul lor, datorită lui Isus, fii ai lui Dumnezeu. (Ioan Paul al II-lea – Scrisoare către copii)

Viorica Sabo, redactor DIRMM

Codruţa Fernea, Preşedinte ASTRU

Informaţii suplimentare: Codruţa Fernea – tel. 0744164669

image

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *