Sesiunea de primăvară 2009 a CER (comunicat)

Publicat pe: 27 mai 2009|Secțiunea: Ştiri|

În zilele de 25-27 mai 2009, la Centrul Manresa al Părinţilor Iezuiţi din Cluj-Napoca s-a desfăşurat sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, în organizarea Eparhiei Române Unite cu Roma, de Cluj-Gherla, cu participarea episcopilor Greco-catolici şi Romano-catolici.

Au luat parte, ca invitaţi, E.S. Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, şi E.S. Anton Coşa, Episcop romano-catolic de Chişinău.

Întâlnirea a început luni, 25 mai, cu o meditaţie tematică, propusă de către Pr. Olivo Bosa, SJ. A urmat Sfânta Liturghie în Catedrala Greco-catolică Schimbarea la Faţă, prezidată de către Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, prezent fiind şi Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Lucrările propriu-zise au început marţi dimineaţa, după Sfânta Liturghie concelebrată, în ritul latin, în capela Centrului Manresa.

La început s-a prezentat noul responsabil pentru Europa de Est al Kirche in Not, Dl Peter Rettig, însoţit fiind de către Dna Sanja Krsnik, care a exprimat disponibilitatea şi posibilităţile de ajutorare a diecezelor catolice din România. După aceea s-a prezentat noul director naţional al Operelor Misionare Pontificale, Pr. Claudiu Iştoc.

Ordinea de zi a cuprins puncte referitoare la:

  • Constituirea Comisiilor CER pentru pastorala migranţilor şi pentru vocaţii, comisii aflate în responsabilitatea ES Petru Gherghel;
  • Oportunitatea elaborării unui Cantate Domino comun pentru celebrările liturgice;
  • Posibilitatea stabilirii unei exprimări unitare în unele rugăciuni comune;
  • Anul Sfintei Preoţii – sugestii şi iniţiative; printre altele, s-a stabilit ca, la nivel naţional, să aibă loc o serie de întâlniri ale preoţilor din toate diecezele, pentru o îmbogăţire reciprocă, în special în plan spiritual şi pastoral;
  • Învăţământul religios în şcoli;
  • Viaţa consacrată în România;
  • Îndemnul ierarhilor de ambele rituri, adresat tuturor credincioşilor, de a participa la alegerile europarlamentare şi de a vota pe acei candidaţi care promovează valorile evangheliei, sprijină familia, respectă viaţa şi promovează binele comun.
  • Importanţa pentru Biserica din Europa a activităţii COMECE;
  • alte probleme de ordin intern.

S-a mai discutat situaţia de la Săpânţa. Episcopatul catolic din România este preocupat de faptul că autorităţile locale nu respectă ordonanţa prezidenţială din data de 29.04.2009 şi este alături de comunitatea Greco-catolică din Săpânţa, cerând organelor abilitate să intervină pentru reglementarea situaţiei.

Totodată s-a redactat şi s-a trimis o scrisoare din partea plenului Conferinţei Episcopale către Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea.

S-a stabilit ca următoarea sesiune a Conferinţei Episcopale să aibă loc la Satu Mare în zilele de 5-7 octombrie 2009.

Pr. Cazimir Budău
Secretar general

image

image

image