Lansarea cărţii-document „Trecând pragul tăcerii”

Publicat pe: 23 iunie 2009|Secțiunea: Ştiri|

image Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, organizează lansarea cărţii document a pr. Tertulian LANGA, prelat papal, „TRECÂND PRAGUL TĂCERII”, evocare plină de har a experienţelor trăite în „deşertul roşu” al temniţelor comuniste, între anii 1948-1964.

Au fost invitaţi să prezinte lucrarea şi pe autorul ei, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Acad. Camil Mureşan, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Dl. Radu Călin Cristea, Director al Muzeului Naţional al Literaturii Române şi pr. Matei Boilă, care, de asemenea, a cunoscut teroarea închisorilor din perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice.

Evenimentul va avea loc miercuri 24 iunie 2009, de la ora 17.00, în sala „Ioan Muşlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, Str. Clinicilor 2, Cluj-Napoca.

Deşi la o vârstă înaintată, dar cu acelaşi foc al credinţei aprins în inimă, pr. Tertulian Langa va fi prezent la momentul ieşirii la lumină a memoriilor sale.

În „Cuvântul Înainte” al volumului, pr. Langa a explicat motivul pentru care nu a ezitat să scrie această carte: „N-am fost destoinic să aştern hârtiei imagini ca recoltate cu aparatul de filmat, care să-şi afle locul într-un documentar concret. S-au scris multe astfel de pagini, însă aceste clipe şi ore de meditaţii unice, au fost trăite în regim de izolare nemiloasă, de unul singur ori împreună cu mari cărturari sau mari pătimitori, numai pe mine avându-mă ca martor. Astăzi ei nu mai sunt în viaţă. Eu însă, sunt. De nu i-aş actualiza şi nu i-aş restitui vieţii româneşti, i-aş mai înmormânta în mine încă o dată, aş deveni mormântul cetluit şi mut a ceea ce ar fi dorit să spună (…) Prezentul lung trăit cu marii mei magiştri, pe care îl expun acum, este dovada autentică a faptului că anii noştri de celulă n-au fost doar timpul unei trăiri larvare, în care spiritul şi cugetarea ar fi fost eliminate de comunism şi scoase din curgerea istoriei. Anii de temniţă au fost sfinţi ani ai unei schimbări lucide a vieţii omeneşti, a societăţii noastre, ca şi al rostului pe care l-am avut şi îl avem în devenirea omenirii. (…)

Prin cele adunate în acest volum, trecutul se preface în prezent şi nu mai poate fi considerat ca simplu şir de fapte petrecute-n ceaţă, ci dobândeşte o obiectivitate istorică prezentă. (…)

Mai este cineva care să nu poată-nţelege de ce tăcerile se cer mereu, mereu rostite, de ce tăcerile mereu au de trecut un prag? – pragul fiind doar unul singur şi adevărat: rostirea cu glas mare!”

PR. TERTULIAN LANGA – DATE BIOGRAFICE: s-a născut la 26 octombrie 1922 în Târgu-Mureş. A absolvit facultăţile de Litere şi Filosofie şi Dreptul, la Universitatea din Bucureşti. După cel de-al doilea război mondial, după absolvire, a funcţionat ca asistent la catedra de Pedagogie a aceleiaşi Universităţi. Trecerea în ilegalitate a Bisericii Române Unite i-a adus ani grei de temniţă. Între timp a studiat clandestin Teologia, începută încă de pe vremea când era student în Capitală, cu Mons. Vl. Ghica şi canonicul dr. Titus Malai, iar la 20 decembrie 1964 a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor Episcopului dr. Ioan Dragomir al Maramureşului.

Ca om de aleasă cultură, Tertulian Langa a scris pe linie sociologică 15 monografii profesionale şi a tradus Noul Testament şi Psaltirea, manuscrisele aşteptând să vadă lumina tiparului.

Peste tot unde a fost prezent a susţinut cu tărie şi putere de convingere dreptul la viaţă al Bisericii Române Unite. În calitate de conducător al clerului din dieceză, l-a reprezentat întotdeauna cu demnitate, îndeosebi în relaţiile cu autorităţile de stat, atât înainte de eliberare, cât mai ales după Revoluţia din 1989, participând activ la toate acţiunile şi demersurile întreprinse de Episcopii Bisericii Române Unite, la memoriile, întâlnirile şi dialogurile cu Puterea de Stat, ori cu Biserica Ortodoxă Română, pentru restituirea lăcaşurilor de cult şi a celorlalte bunuri patrimoniale, răpite în 1948.

Mereu prezent în publicistică, prin articole şi inteviuri în ziare şi reviste, la posturile de radio naţionale sau străine – „Europa Liberă”, „BBC”, „Vocea Americii”, „Vocea Germaniei” -, prin predici bine documentate, expuse convingător şi cu căldură miilor de credincioşi, adunaţi în fiecare duminică ori sărbătoare, fie în Cluj la Liturghiile din Piaţa Libertăţii, ori din capela episcopiei, fie din alte localităţi, a dus o luptă temerară în înţelesul cel mai bun al cuvântului, atât cu Puterea politică, dar mai ales cu Biserica Ortodoxă Română, pentru redobândirea bunurilor pierdute şi regruparea credincioşilor în Biserică.

Dacă regruparea credincioşilor greco-catolici la sânul Bisericii Române Unite, după atâţia ani de prigoană, a fost una dintre marile reuşite, la care contribuţia vicarului Tertulian Langa a fost dintre cele mai importante, în materie de redobândire a bunurilor pierdute rezultatele nu au fost pe măsura zbaterii şi insistenţelor. Obţinând parţial localul reşedinţei episcopale din Cluj, exclusiv în baza tratativelor purtate de vicarul T. Langa cu direcţiunea Şcolii Ajutătoare, ocupanta clădirii, a aşezat acolo conducerea Eparhiei, Capitulul diecezan, un serviciu permanent de pastoraţie a credincioşilor de pe raza municipiului Cluj, redacţia şi serviciul de difuzare al revistei „Viaţa Creştină”. Dintr-o sală festivă obţinută, prin funcţiunile multiple ce i le-a dat, a făcut o sală polivalentă, multifuncţională, fiind utilizată pentru întâlnirile preoţeşti, şedinţe ale AGRU-lui, sală de curs pentru Institutul Teologic de grad universitar, pentru cursurile de cateheză, capelă pentru 2-3 Liturghii pe zi ş. a.

După preluarea eparhiei de către episcopul titular nou-hirotonit, PSS George Guţiu, pr. Tertulian Langfa a fost numit, după 1990, în funcţia de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla. (Datele biografice preluate din volumul Catolicism şi Ortodoxie românească. Scurt istoric al Bisericii Române Unite – pr. Silvestru Augustin Prunduş şi Clemente Plaianu).

Departamentul mass-media,
al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla
V.S., redactor

image