Închiderea Anului Paulin în Siria (I)

Publicat pe: 30 iunie 2009|Secțiunea: Ştiri|

Pelerinajul reprezentanţilor Sinodului Bisericii Române Unite în Siria

Beatitudinea Sa Gregorios al III-lea, Patriarhul Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului şi al întregului Orient, a dorit să invite la Damasc, 39 de Conferinţe Episcopale şi Sinoade ale Bisericii Catolice, la închiderea Anului Paulin în perioada 25-30 iunie 2009.

Închiderea Anului Paulin a reprezentat un eveniment deosebit din viaţa Bisericii creştine şi mai cu seamă din viaţa Bisericii Melkite Greco-Catolice din Siria, pentru că Damascul este un loc important pentru viaţa Sfântului Apostol Pavel şi evenimentele de care a depins ulterior întreaga credinţă creştină.

Delegaţia oficială prezentă în Damasc la festivităţile dedicate Sfântului Pavel, a fost compusă din reprezentanţi ai ţărilor: Chile, Brazilia, Franţa, Scoţia, Olanda, Ucraina, România, Spania, Polonia, Austria, Germania, Anglia, Mexic, Maroc. Unele ţări au trimis episcopi, altele au trimis reprezentanţi de seamă, preoţi şi laici, erau delegaţii care aveau în componenţa lor câte 5 persoane, episcopi, preoţi şi laici sau persoane consacrate.

Din partea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice (BRU), au fost desemnaţi doi reprezentanţi: au participat PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Participarea română la acest eveniment este şi un răspuns la bunăvoinţa şi prietenia faţă de Biserica Română Unită, de care a dat dovadă întotdeauna Patriarhul Gregorios al III-lea, şi ca urmare a celor două vizite pe care Patriarhul le-a făcut Eparhiei de Cluj-Gherla.

Cei doi Ierarhi români au ajuns, în zorii zilei de vineri, 26 iunie, la Damasc, de unde au fost conduşi la hotelul unde au locuit pe durata vizitei, o casă arabă cu mai multe curţi interioare şi grădini având câte o fântână arteziană. Hotelul era situat pe Via Recta, „Strada Dreaptă” ce este amintită în cadrul „Faptelor Apostolilor”, atunci când i se spune lui Pavel unde să meargă pentru ca să-şi redobândească vederea (Cap IX).

La scurt timp după sosire, a urmat vizita la Patriarhatul Greco-Melkit aflat în apropiere, unde au fost primiţi cu multă căldură de către Patriarhul Gregorios al III-lea. Exprimându-şi dorinţa de a celebra Sfânta Liturghie, cei doi Ierarhi au fost invitaţi să celebreze chiar în Catedrala Patriarhală. După Jertfa Liturgică reprezentanţii Sinodului BRU au oferit gazdei lor, Patriarhul Gregorios, câteva cadouri simbolice: o icoană, o traistă folclorică ţărănească şi un album despre România, cadouri primite cu multă bucurie.

image

După masa de prânz a urmat un moment de rugăciune în Biserica Patriarhală, când Patriarhul a cântat un tropar în limba arabă, s-a rugat apoi în limba greacă şi în limba engleză.

Referindu-se la Catedrala Patriarhală Melkită, Preasfinţia Sa Florentin a menţionat: „Catedrala Patriarhală din Damasc a fost înălţată în 1834, după ce s-a obţinut permisiunea scrisă a turcilor de a se construi această clădire. Este o catedrală cu o navată centrală şi două navate laterale delimitate de coloane din bazalt negru specific zonei, un amănunt interesant – liantul dintre pietre este plumbul topit. Iconostasul bisericii este din piatră, o marmură albă, strălucitoare, iar icoanele sunt cu caracteristici de influenţă mai mult latină decât orientală, remarcându-se o asemănare cu stilul lui Grigorescu (după întoarcerea sa de la studiile făcute în Italia). Curtea interioară a Patriarhiei este tot o alternanţă de culori, bazaltul negru şi piatra albă creează o ambianţă foarte plăcută şi păstrează stilul arhitectonic arab al clădirilor pătrate cu terasă. Biserica Catedrală are şi o cupolă foarte frumos pictată cu un Pantocrator, această icoană fiind mai apropiată de stilul grec, iar în cele patru unghiuri ale cupolei centrale sunt pictaţi cei patru evanghelişti. În curtea mare a Patriarhiei, chiar aproape de intrare, se află câteva fântâni arteziene foarte frumoase iar într-una din cele două curţi mici interioare s-a amenajat, în urmă cu mai mult timp, o expoziţie despre Sfântul Pavel, cu inscripţii în limbile engleză, italiană, franceză şi arabă. Sunt imagini cu documente, cu ruine sau alte vestigii care atestă prezenţa Sfântului Pavel în diferite locuri din Damasc, dar şi din celelalte locuri pe unde a trecut Sfântul Apostol Pavel”.

PS Florentin a descris, de asemenea, oraşul Damasc, „un oraş al paradoxurilor, cu zone de trafic foarte intens – cu multe vehicule de deşert pline cu oameni înghesuiţi, femei, militari, copii, saci cu cumpărături – cu cartiere de lux foarte moderne, dar şi cu cartiere sărăcăcioase mai ales cele mărginaşe, cu case de piatră ce par lăsate neterminate, fără acoperiş, doar cu un fel de terase, zone puţin amenajate. Oraşul este situat într-o zonă aridă, între munţi de culoare roşiatică, lipsiţi de vegetaţie. Siria are o parte deşertică, dar are şi o parte de verdeaţă, de-a lungul câtorva râuri unde, în anotimpul ploilor, totul prinde viaţă, natura înverzeşte. În zonele înalte însă, la 1500 m, este un climat torid, cu călduri sufocante în timpul zilei, fără vânt, cu temperaturi peste 40o. De aceea, pentru supravieţuirea plantelor, în Damasc sunt necesare sisteme de irigaţie. Unde oamenii nu-şi pot permite astfel de sisteme, totul este arid, uscat, nu există vegetaţie.

Damascul este un oraş foarte vechi, mulţi arheologi îl numesc „leagăn al civilizaţiilor”, spunând că de acolo au plecat multe elemente ale civilizaţiilor actuale, inclusiv la nivelul limbilor semitice. În sec. al XVI-lea, Damascul avea 30000 de locuitori, iar actualmente, cu cartierele învecinate, are 6 milioane de locuitori. Există un râu care traversează oraşul şi se numeşte Barada River.”

În prima zi petrecută în Damasc, vineri 26 iunie, PS Virgil şi PS Florentin au participat la un concert coral şi orchestral la Catedrala Patriarhală a Patriarhului grec-ortodox Ignaţiu IV. S-a interpretat muzică clasică europeană din patrimoniul universal, programul fiind încheiat cu un cuvânt al Patriarhului, totul într-o ambianţă plăcută, cu schimb de saluturi cordiale şi urări între Ierarhii prezenţi.

Din Delegaţia prezentă la Damasc cu ocazia încheierii Anului dedicat Sfântului Pavel, făceau parte 20 de Ierarhi din diferite ţări. Fiecare membru al Delegaţiei a avut ocazia să-l salute pe Patriarh.

Vezi Albumul foto