Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii greco-catolice din Someşeni

Publicat pe: 17 august 2009|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 16 august 2009, a fost o zi de înălţare sufletească şi bucurie pentru pr. paroh Cristian Goia, consilier eparhial, şi credincioşii parohiei greco-catolice Sfântul Iosif din Someşeni, prin sfinţirea pietrei de temelie a viitoarei biserici parohiale. Ceremonialul sfinţirii a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească celebrată în aer liber, într-un cort amenajat în curtea unde se va construi noul lăcaş de cult.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a fost întâmpinat la sediul parohial (de pe str. Branului nr. 17 Cluj-Napoca), şi împreună cu preoţii prezenţi s-a deplasat în procesiune spre locul celebrării jertfei liturgice. La masa altarului, alături de Episcopul eparhial au concelebrat părinţi consilieri eparhiali, mai mulţi preoţi din Cluj-Napoca şi împrejurimi. A fost salutată şi prezenţa pr. Nicolae Pop, reprezentant al parohiei ortodoxe Someşeni, care a asistat la celebrare.

La eveniment au participat credincioşii parohiei greco-catolice şi mulţi invitaţi, între care surori din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare cu Maica Valentina, superioară provincială, şi surori din Congregaţia Maicii Domnului împreună cu Maica Letiţia, superioară locală. Un rol important l-au avut copiii din Asociaţia Cercetaşii creştini, care au asigurat ordinea şi au oferit credincioşilor câte un pahar cu apă, în ziua de vară luminată de un soare puternic şi fierbinte.

S-a remarcat prezenţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale, între care dl. senator Marius Nicoară, dl. deputat Horea Uioreanu şi dl. deputat Mircea Giurgiu, precum şi a d-lui viceprimar Radu Moisin. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Magnificat al Catedralei Schimbarea la Faţă, condus de prof. Alexandru Suciu. În cadrul celebrării liturgice a fost ridicat la treapta diaconatului subdiaconul Andrei Mărcuş, absolvent de studii teologice la Cluj-Napoca, Roma şi Ars – Franţa.

În cuvântul la Sfânta Liturghie, pornind de la Evanghelia zilei, PS Florentin a vorbit despre credinţă: „Isus a spus că ‘Împărăţia Cerurilor este asemeni unui grăunte de muştar’. Această asemănare constă în faptul că această credinţă pe care Isus o cere nu trebuie să fie multă cantitativ, trebuie să fie puternică, dinamică şi în continuă creştere. Dumnezeu lucrează prin cele smerite, prin această sămânţă mică şi neluată în seamă, dar care creşte şi devine un arbore. Aceasta este forţa Împărăţiei prezentă în cei care cred, aceasta este forţa credinţei. Apostolilor nu li se cere decât o sămânţă mică a credinţei, dar care să poată creşte, să poată evolua, care să se poată extinde pentru a învălui tot pământul”.

Adresându-se comunităţii greco-catolice din Someşeni, PS Florentin a spus: „Piatra pe care astăzi o vom aşeza aici este o mică sămânţă, dar care cere credinţa dvs., cere încrederea dvs. în parohul şi păstorul dvs., în toţi aceia care se vor ocupa de ridicarea acestui edificiu, şi, ca urmare, cere sprijinul dvs. în primul rând spiritual, prin rugăciune. Să dea bunul Dumnezeu ca odată cu edificarea acestei construcţii, pe măsură să crească şi credinţa acestei parohii al cărei patron este Sfântul Iosif, patronul Eparhiei noastre şi co-patron al Europei”.

Pentru ceremonialul sfinţirii pietrei de temelie, Episcopul şi toţi preoţii s-au îndreptat în procesiune spre locul în care, cu rugăciune şi binecuvântare, a fost depusă prima şi cea mai importantă piatră din edificiul ce se va construi, precum şi hrisovul – o mărturie despre primii paşi ce s-au făcut pentru construcţie. În document se specifică şi faptul că terenul a fost cumpărat de parohie în anul 2007, iar proiectul a fost elaborat de dl. arhitect Ion Arboreanu.

image

După binecuvântarea pietrei cu apă sfinţită, a urmat un cuvânt al pr. paroh Cristian care, mulţumind pentru tot sprijinul ce i-a fost oferit, a arătat că pentru parohia Someşeni, visul de a avea o biserică a existat de mult timp: „În cercetările mele în arhivele statului am găsit câteva documente de arhivă importante pentru istoria parohiei noastre. Într-un document din anul 1945, Cardinalul Iuliu Hossu îi scria preotului nou numit pr. Cordoş Ioan: Îţi leg de suflet… pornirea fără amânare a acţiunii de zidire a bisericii‘, iar într-o corespondenţă din februarie 1946 cu Ordinariatul Romano-Catolic de Alba-Iulia, acelaşi Cardinal Iuliu Hossu scria: ‘suntem hotărâţi să ridicăm o bisericuţă pentru credincioşii noştri cu orice jertfă îndată ce împrejurările ne vor permite‘. Au trecut de atunci mai bine de 60 de ani şi această dorinţă a Cardinalului Iuliu Hossu prinde contur, începe prin momentul deosebit de sfinţire a pietrei de temelie, care este depusă pe locul altarului viitoarei biserici. Împrejurările şi vitregiile vremii nu au permis ca această dorinţă să se realizeze atunci, dar iată că acum a sosit momentul începutului zidirii ‘bisericuţei’, aşa cum o numea Cardinalul Iuliu Hossu”.

Mulţumind primăriei municipiului Cluj-Napoca pentru sprijinul acordat, pr. Cristian a invitat în continuare la cuvânt pe dl. viceprimar Radu Moisin, care a transmis urările de bine şi încurajările d-lui primar Sorin Apostu, asigurând că „atât Consiliul Local, cât şi Primăria Cluj-Napoca, vor încerca să se implice cât mai mult posibil, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru ca această lucrare să se finalizeze cât mai repede şi să fie o mândrie a cartierului Someşeni şi a municipiului Cluj-Napoca”. A urmat un cuvânt al d-lui deputat Horea Uioreanu, care şi-a exprimat bucuria pentru aceste momente şi dorinţa ca noua biserică să se înalţe curând spre mărirea lui Dumnezeu.

În continuare, în numele comunităţii greco-catolice din Someşeni, pr. Cristian a oferit Preasfinţiei Sale Florentin, în semn de recunoştinţă, o frumoasă icoană a Maicii Domnului cu Pruncul. PS Florentin, mulţumind la rândul său părintelui paroh şi autorităţilor prezente, a transmis d-lui primar „sentimentele noastre de stimă şi consideraţie pentru buna colaborare cu purtătorul cheilor oraşului, în munca de edificare a lăcaşurilor de cult”.

În cadrul celebrării liturgice, pr. paroh Cristian Goia a arătat: „Lăcaşul de cult este locul în care credincioşii aduc laudă şi mulţumire lui Dumnezeu, participând la celebrarea Sfintelor Taine şi în mod deosebit la jertfa liturgică, este locul de întâlnire a omului cu Dumnezeu. De aceea, pentru credincioşii din Someşeni, este importantă realizarea acestei dorinţe, pentru a putea aduce ofranda noastră lui Dumnezeu prin participarea la Sfânta Jertfă Liturgică. Încredinţăm această lucrare lui Dumnezeu şi dorim să ajungem la desăvârşirea ei, pentru a fi cu adevărat o oază de spiritualitate pentru credincioşii din Someşeni. Totul să fie spre mai mare mărirea lui Dumnezeu şi spre folosul Bisericii noastre”.

Viorica Sabo, redactor
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla

image

image

image