Binecuvântarea Aulei de conferinţe „Cardinal dr. Iuliu Hossu”

publicat la 18 septembrie 2009 în Ştiri

Luni, 21 sept. 2009, de la ora 17.00, Preasfinţia Sa Florentin Crhălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va binecuvânta noua Aulă de Conferinţe „Cardinal Dr. Iuliu Hossu” din incinta Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu f.n., Cluj-Napoca. Prevăzută cu o dotare modernă, sala este spaţioasă, adecvată pentru a desfăşura aici activităţi didactice, simpozioane sau conferinţe, este un spaţiu deschis spre tot ceea ce înseamnă cultură, învăţământ, nevoia de a fi împreună. Aula va fi binecuvântată de către Episcop, în rugăciunea preoţilor şi credincioşilor prezenţi.

După rugăciune, primul eveniment programat în spaţiul nou amenajat, este prezentarea Proiectului tehnic al viitoarei Catedrale ce va fi dedicată Martirilor şi mărturisitorilor credinţei creştine din sec. XX.

În prezenţa Episcopului Eparhial, a Mons. Mihai Todea, Vicar General, a Colegiului Consilierilor Eparhiali, a Echipei de Arhitecţi cordonată de Dl. Mircea Amitroaie şi a Consiliului Pastoral al Eparhiei de Cluj-Gherla, Dl. Inginer Vasile Podoabă, Coordonator al lucrărilor, va prezenta proiectul ales în urma numeroaselor consultări. Cu acest prilej, se va face o trecere în revistă a etapelor de lucru necesare pentru finalizarea construcţiei şi totodată va fi prezentat edificiul în faza actuală a lucrării, cu spaţiile deja funcţionale. Încă din anul 2007, sunt date în folosinţă: Capela „Sfantul Iosif” la care este afiliată Parohia „Andrei Mureşanu”, 28 de birouri mici în care îşi desfăşoară activitatea diferite asociaţii ale Bisericii, 4 unităţi locative, şi o sală în care funcţionează Librăria „Viaţa Creştină”.

Catedrala greco-catolică ce se înalţă în Piaţa Cipariu, este rod al aşteptărilor anilor de suferinţă în clandestinitate, cu credinţă şi speranţă, a multor generaţii de creştini greco-catolici:

„Dorim să închinăm această Catedrală, memoriei tuturor acelora care, în timpul cât Biserica noastră a fost privată de libertate, au mărturisit credinţa şi au avut puterea de a spera că odată va veni ceasul libertăţii când se va putea construi o Catedrală reprezentativă. Este vorba despre toţi aceia care se află în Cimitirul Bellu din Capitală, resp. Card. Iuliu Hossu, PS Vasile Aftenie, PS Ioan Bălan, este vorba şi la cei care sunt înmormântaţi la Penitenciarul Sighet, în locuri încă necunoscute, cum este PS Ioan Suciu, PS Tit Liviu Chinezu, PS Valeriu Traian Frenţiu, ale căror chipuri pot fi văzute în Expoziţia „Istoria în imagini a Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla” (ce se află în Holul Expoziţional de la intrarea spre Capela „Sfântul Iosif” şi Aula de conferinţe „Cardinal Dr. Iuliu Hossu”), toţi sunt mărturisitori şi martiri ai Bisericii. Tuturor acestora, dintre care unii sunt încă printre noi, le datorăm fundamentul de piatră al credinţei Bisericii noastre, pe care dorim să se înalţe acest edificiu, semn al reînvierii Biserici Române-Unite cu Roma, Greco-Catolice, la strălucirea anilor ei de glorie” – a explicat Preasfinţia Sa Florentin, Păstorul credincioşilor Eparhiei de Cluj-Gherla.

Proiectul actual, realizat tot de firma S.C. Catedral – Proiect (semnatara proiectului iniţial), respectă dorinţa exprimată de conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla, ca, „noua construcţie să reflecte linia în stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, dar cupola centrală să amintească de cupola Bisericii San Pietro de la Roma, pentru a fi reprezentată comuniunea Bisericii noastre cu Biserica Mamă a Romei”.

Noua Catedrală greco-catolică a fost de la început proiectată ca un complex multifuncţional pe mai multe nivele. După reproiectarea clădirii (în scopul reducerii costurilor şi pentru accelerarea lucrării), proporţiile vor rămâne monumentale: Biserica Catedrala va avea 1500 de locuri, Capela „Sfantul Iosif” are 140 de locuri (în banci) iar Aula universitara cuprinde 140 de locuri.

Adoptarea noului proiect dă un nou avânt continuării lucrărilor la viitoarea Catedrală, şi arată că Biserica Greco-Catolică este o biserică vie, care doreşte în continuare să poată răspunde nevoilor credincioşilor greco-catolici din oraşul Cluj-Napoca.

Fie ca acest sfânt lăcaş care deja, de peste doi ani, îşi împlineşte menirea de a conduce sufletele spre Dumnezeu, să însemne o lumină şi un focar de spiritualitate pentru oraşul Cluj-Napoca şi pentru întreaga ţară, spre preamărirea Tatălui, a Fiului şi a Spiritului Sfânt.

V.S. Biroul de presă
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla

image

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *