Săptămâna Tânărului Greco-Catolic în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 7 octombrie 2009|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 4-10 octombrie 2009, în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a Săptămânii Tânărului Greco-Catolic. În organizarea manifestării, şi-au adus contribuţia asociaţiile de tineri greco-catolice din Cluj-Napoca: Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, Asociaţia Cercetaşii Munţilor, Mişcarea Comunione e Liberazione, Fundaţia Credinţă şi Lumină, Grupul de rugăciune Triumful Inimii Neprihănite a Mariei şi Grupul de tineri din cadrul Uniunii Creştine din România.

Motoul sub care se desfăşoară manifestările din cadrul acestei săptămâni, „Ne-am pus speranţa în Dumnezeul cel viu” (1Timotei 4,10), a fost ales de Papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an. Evenimentul are scopul de a-i reuni pe tineri sub scutul protector al credinţei, ca, punându-şi speranţa în Dumnezeul cel viu, să îşi poată urma calea vieţii cu seninătate şi curaj, chiar în mijlocul nesiguranţei produse de criză, de numeroasele dificultăţi ale timpului prezent.

Programul a debutat duminică, 4 octombrie, cu o Sfântă Liturghie celebrată la Catedrala Schimbarea la Faţă, după care, în curtea sediului Episcopiei din Cluj-Napoca, tineri din mai multe parohii clujene au petrecut o seară de cântec şi veselie în jurul focului de tabără, fiind animaţi de membrii Asociaţiei Cercetaşii Munţilor. Următorul moment a fost susţinut marţi, 6 octombrie, de la ora 19, de către tinerii din Comunitatea ecumenică Taize, printr-o seară de rugăciune în capela Sfântul Iosif din Piaţa Cipariu, cu un cuvânt despre iertare şi iubire, rostit de pr. Cristian Goia, consilier eparhial pentru tineri.

Miercuri, 7 octombrie, tinerii au fost invitaţi de către ASTRU Cluj în noua Aulă de conferinţe Cardinal Iuliu Hossu, din Catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, unde, de la ora 19, va avea loc vizionarea unui film de scurt-metraj, urmată de o dezbatere pe tema propusă de film: iubirea lui Dumnezeu care, pentru mântuirea oamenilor robiţi de păcat, şi-a sacrificat Fiul iubit, pe Isus Cristos. „Tinerii vor discuta pentru a înţelege faptul că dacă preţul plătit de Dumnezeu pentru răscumpărarea omului din robia celui rău a fost atât de mare, cu atât mai mare trebuie să fie nădejdea lor în ajutorul divin, în orice moment al vieţii, mai ales în timp de încercare”, a spus pr. Cristian.

Programul va continua în 8 octombrie, printr-o seară de Adoraţie Euharistică – un timp de tăcere contemplativă, cântec şi rugăciune în faţa lui Isus prezent în Preasfântul Sacrament, prin programul pe care tinerii din Grupul Triumful Inimii Neprihănite a Mariei îl susţin în fiecare joi, de la ora 20, la Catedrala Schimbarea la Faţă (B-dul Eroilor nr. 10).

Săptămâna Tânărului Greco-Catolic va culmina sâmbătă, 10 octombrie, în localitatea Ileanda, la parohia Adormirea Maicii Domnului, prin Întâlnirea Eparhială a Tineretului, activitate ce se va desfăşura în prezenţa Episcopului eparhial, Florentin Crihălmeanu, şi va cuprinde: Sfânta Liturghie arhierească (de la ora 11), program de cateheză (de la ora 14) urmat de discuţii pe grupuri, iar de la ora 16 este programat un Festival al Tineretului.

Pornindu-se de la motoul propus de Sfântul Părinte, a fost stabilită o temă şi a acestei întâlniri: „Cristos este speranţa mea!”. Toţi preoţii Eparhiei de Cluj-Gherla au fost invitaţi la Ileanda, împreună cu tinerii din comunitatea parohială pe care o păstoresc. Cu acest prilej, d-ra Codruţa Fernea, preşedinte ASTRU Cluj, a pregătit o serie de chestionare care vor fi înmânate tinerilor prezenţi la Ileanda. Prin răspunsurile date, se va putea evalua deschiderea spre Dumnezeu, disponibilitatea noilor generaţii în a-şi pune încrederea în Domnul, mai presus de raţiune, mai presus de toate posibilităţile pe care societatea modernă le oferă spre împlinirea viselor pe care tinerii le au.

Totodată, în cursul Săptămânii Tânărului Greco-Catolic, mai multe parohii din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla desfăşoară seri de rugăciune, adoraţie euharistică, vizionări de film, cateheze, etc… cu şi pentru tineri. Ca exemplu, s-au remarcat activităţile din cadrul parohiei Mănăştur 1 Vest, care, pe lângă un program susţinut de cateheză şi activităţi de ajutor social desfăşurate şi prin contribuţia multor tineri, a organizat, luni, 5 octombrie, o seară de rugăciune ecumenică şi un mini-concert.

Biserica îşi deschide porţile în mod special tinerilor; pentru a-şi asigura un viitor luminos tinerii au nevoie de Dumnezeul cel viu: „Aşa cum a făcut cu Augustin, Domnul vine să vă întâlnească pe fiecare dintre voi. El bate la poarta libertăţii voastre şi cere să fie primit ca un prieten. El doreşte să vă facă fericiţi, să vă umple de umanitate şi demnitate. Credinţa creştină este aceasta: întâlnirea cu Cristos, Persoana vie care dă vieţii un nou orizont şi prin urmare o direcţie definitivă” – sunt cuvinte edificatoare adresate tinerilor de către Papa Benedict al XVI-lea, în recenta sa vizită în Cehia, din perioada 26-28 septembrie 2009, prin care, încă o dată, este argumentat motoul ales pentru săptămâna consacrată de Biserică tinerilor şi în acest an.

V.S. – DIRMM
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Detalii la: tel. 0729-884.887 – pr. Cristian Goia, consilier pentru tineret
tel. 0744-164.669 – Codruţa Fernea, preşedinte ASTRU Cluj