Festivalul coral de muzică religioasă “Armonii sacre”

publicat la 29 octombrie 2009 în Ştiri

În organizarea Episcopiei de Cluj-Gherla, la Cluj-Napoca se desfăşoară în fiecare toamnă Festivalul Coral de muzică religioasă “Armonii Sacre”, coordonat de prof. Alexandru Suciu. Manifestarea a debutat în anul 2003, odată cu aniversarea celor 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, şi, fiind un succes, a continuat, devenind acum o tradiţie.

Programul din acest an a început luni, 26 octombrie 2009, în Catedrala episcopală Schimbarea la Faţă, printr-un concert susţinut de Corul Magnificat al acestei Catedrale, în prezenţa PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, şi a unui numeros public. În cadrul concertului, soliştii Dora Ioniţă Răchită, Ioana Deliu şi Ovidius Şiclovan, studenţi la Academia de Muzică Gheorghe Dima, îndrumaţi şi acompaniaţi la pian de conf. univ. dr. Cornelia Cuteanu, au susţinut un frumos recital de arii şi lieduri din creaţia universală de muzică sacră. În partea a doua a concertului, Corul Magnificat dirijat de prof. drd. Alexandru Suciu a continuat să încânte publicul cu piese din creaţia unor compozitori celebri.

Pe tot parcursul  recitalului, s-a remarcat profunzimea cu care acesta a fost pregătit. Vocile frumoase şi acompaniamentul îngrijit şi inspirat au făcut ca deschiderea acestui festival să transpună publicul într-o atmosferă religioasă şi înălţătoare. În încheiere, PS Florentin şi Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, au înmânat diplome soliştilor vocali, dirijorului şi corului, în semn de apreciere şi mulţumire.

Armoniile Sacre vor răsuna din nou în Catedrala greco-catolică clujeană sâmbătă, 31 octombrie, începând cu ora 10, când este programată o Reuniune Corală, în cadrul căreia coruri clujene şi formaţiuni corale din alte localităţi se vor întâlni într-un dialog muzical, menit să aducă în inimile celor ce vor fi de faţă înălţare spirituală, pace şi încântare.

Au fost invitate să alcătuiască împreună un buchet de frumoase cântări religioase corurile: Corul “Angeli” din Cluj-Napoca, dirijor Angela David; Corul Facultăţilor de Teologie din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, dirijori Vasile Stanciu, Eva Peter, Alexandru Suciu; Societatea corală “Andrei Mureşianu” din Bistriţa, dirijor Florica Sfechiş; Asociaţia Culturală “Voci Transilvane” a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca, dirijor Adrian Corojan; Corul “Ion Pelearcă” din Constanţa, dirijor Anastasia Dâncu; Corul bisericii Sfântul Iosif din Gherla, dirijor Vasile Chis; şi Corul de Cameră “Psalmodia Transilvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj, dirijor Vasile Stanciu. Prin prezenţa studenţilor teologi ortodocşi, manifestarea dobândeşte şi o binevenită dimensiune ecumenică.

PS Florentin va fi de faţă şi la acest moment, împreună cu părinţi consilieri eparhiali, pentru a asculta vocile coriştilor care s-au pus în slujba lui Dumnezeu, pentru a-i binecuvânta şi a le adresa, în calitate de gazdă, un cuvânt bun de mulţumire şi întărire. Totodată, au fost invitaţi la concert preoţii şi credincioşii din Cluj-Napoca şi toţi cei care vor dori să iasă pentru 2-3 ore din agitaţia acestei lumi, pentru a intra într-un lăcaş al armoniei.

Festivalul Coral va continua duminică, 1 noiembrie, când la Sfânta Liturghie arhierească de la ora 10.30, răspunsurile liturgice vor fi date de Corul “Ion Pelearcă”, dirijor Anastasia Dincu, şi de Corul “Magnificat”, dirijor Alexandru Suciu. Încheierea Festivalului Armonii Sacre va avea loc duminică, 8 noiembrie, prin participarea Corului “Angeli” al bisericii Ioan Bob, dirijat de Angela David, la Sfânta Liturghie de sărbătoare, de la ora 10,30, în Catedrala Schimbarea la Faţă.

Cântul religios, rugăciunea şi pacea sufletească sunt trepte spre o lume a armoniei, a respectului reciproc şi a siguranţei prin deschiderea spre Dumnezeu, o lume în care să primeze tot ceea ce înseamnă valoare spirituală, înnobilare a omului care de la începutul creaţiei este chip şi asemănare divină. Festivalul “Armonii Sacre”, este o invitaţie la a porni, prin intermediul cântului religios, spre o asemenea lume.

V.S. – DIRMM

image

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *