„Un milion de stele” – semne ale solidarităţii

Publicat pe: 12 noiembrie 2009|Secțiunea: Ştiri|

Organizaţiile diecezane şi eparhiale Caritas din România, organizează  prima ediţie la nivel naţional a evenimentului intitulat „Un milion de stele”, constând în iluminarea cu ajutorul lumânărilor, a unor locuri şi clădiri reprezentative, în 7 oraşe din ţară: Iaşi, Satu-Mare, Târgu-Mures, Cluj-Napoca, Oradea, Blaj şi Timişoara. Scopul acţiunii este de a oferi semne vizibile de solidaritate pentru o lume mai dreaptă, în care se duce lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale.

Iniţiată de Asociaţia catolică Caritas Internaţional, această manifestare se desfăşoară simultan în fiecare an, înainte de Crăciun, în oraşe din mai multe ţări europene, între care Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia.

Acţiunea „Un milion de stele” va avea loc şi la Cluj-Napoca, în ziua de sâmbătă, 14 nov. a.c., începând cu ora 17.00, pe zona pietonală din faţa Catedralei greco-catolice „Schimbarea la Faţă” de pe B-dul Eroilor nr. 10. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla va participa la manifestare şi va binecuvânta lumânările, ca ele să devină semne ale speranţei creştine. Referindu-se la aceste momente, PS Florentin a explicat: „În semn de solidaritate cu Biserica Catolică din întreaga Europă, vom aprinde şi noi luminile speranţei noastre ca semn de luminare a sufletelor tuturor acelora care, ridicându-şi ochii spre lumină, să poată vedea pe Izvorul Luminii, să se poată lăsa pătrunşi de harul luminii şi la această lumină să poată privi cu milostivire spre semenii lor bolnavi, săraci, purtători de handicap, bătrâni, marginalizaţi şi părăsiţi ai societăţii şi să vadă în chipul lor, chipul lui Hristos răstignit. Pentru ca «în lumina Ta să vedem Lumina» (Ps 35)”.

La organizarea evenimentului la Cluj, îşi aduc contribuţia Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic, Cluj, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Consiliul Local din Cluj-Napoca, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Cluj precum şi alte asociaţii ale Bisericii Greco-Catolice. Participanţii la eveniment vor aprinde lumânările ce au fost aşezate mai înainte în formă de cruce, moment după care Episcopul şi preoţii prezenţi vor oficia un ceremonial de sfinţire a lumânărilor. Vor fi rostite şi câteva cuvinte despre semnificaţia acţiunii. Pr. Adrian Avram, Director al Asociaţiei Caritas Greco-Catolic, Cluj, a arătat că, „Asociaţia Caritas Intenaţional va răspândi, sâmbătă seara, pe mai multe meridiane un milion de stele, pentru ca toate împreună să arate lumii o singură lumină: Lumina lui Hristos”.

La sfârşit, cei prezenţi vor fi invitaţi să ia cu ei lumânările aprinse, ca semn de solidaritate pentru cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi. În plus, cei care doresc, vor putea lăsa o mică donaţie în urna special amenajată. Sunt aşteptate la această acţiune toate persoanele care doresc să trăiască spiritul solidarităţii creştine.

V.S. – DIRMM
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla

Detalii la:
tel. 0728.882.966 – Pr. Adrian Avram, Director al Asociaţiei Caritas Eparhial – Cluj
tel. 0728.882.965 – Raluca Târnoveanu, Caritas – Cluj
Prezentarea Asociaţiei Caritas Eparhial – Cluj la: http://www.caritas-cluj.ro

image