Vizită pastorală la biserica Sfântul Nicolae din Floreşti – binecuvântarea noului iconostas
Duminică, 6 decembrie 2009, biserica Sfântul Nicolae din loc. Floreşti şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a binecuvântat noul iconostas acoperit cu foiţă de aur şi realizat după modelul iconostasului din biserica Mănăstirii Nicula. Programul a început la ora 9.30 prin primirea tradiţională a Episcopului de către pr. paroh Marius Ungureşan, protopop de Cluj II, împreună cu preoţii invitaţi, cu primarul din Floreşti, dl. Ioachim Vancea şi comunitatea greco-catolică locală. Un motiv de bucurie a fost şi prezenţa a doi preoţi ortodocşi, unul dintre ei fiind parohul din Floreşti. Între invitaţii la eveniment s-a aflat, de asemenea, Maica superioară Valentina împreună cu un grup de surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare.
Pe acordurile colindelor interpretate de copiii parohiei, s-a trecut la celebrarea Sfintei Liturghii. PS Florentin a concelebrat cu pr. Ungureşan, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, preoţi consilieri eparhiali, alţi preoţi invitaţi să ia parte la sărbătoare. În cadrul celebrării liturgice, 4 studenţi ai Institutului Teologic Sfântul Ioan Evanghelistul au primit, prin hirotesire, treapta lectoratului, prima pe drumul lor spre preoţie. Răspunsurile liturgice au fost date de copiii din corul parohiei, „Glasuri curate”, coordonat de Mihaela Ungureşan şi de Anca-Mona Mariaş (dirijoare a cunoscutului cor de copii „Junior-Vip”).
În meditaţia la Sfânta Liturghie, PS Florentin a vorbit despre Sfântul Nicolae, sărbătorit de Biserică în ziua de 6 decembrie, cel al cărui model invită credincioşii la bunătate şi la gesturi de caritate faţă de cei aflaţi în nevoie. Preasfinţia Sa a explicat şi semnificaţia iconostasului, „această fereastră deschisă spre divinitate”: „Iconostasul marchează limita dintre cele două spaţii celebrative: spaţiul material al lumii acesteia şi spaţiul spiritual al lumii ce va să vină. El nu este un zid, ci este o poartă prin care suntem chemaţi să intrăm, să ne înălţăm sufletul spre Dumnezeu, să I ne închinăm. Rolul iconostasului este şi acela de a ne transporta în lumea Ierusalimului ceresc, lumea spre care ne îndreptăm şi în care trebuie să ajungem împreună cu cetele cereşti. Încă din cele mai vechi timpuri ale Bisericii Creştine, Sf. Grigorie de Nazianz şi Sf. Ioan Gură-de-Aur amintesc în scrierile lor, în secolul al IV-lea, de această separare existentă în biserică. După păcatul cel dintâi, omul s-a separat prin alegere proprie de Dumnezeu, a pierdut darul raiului, a fost alungat şi nu a mai putut intra în acel spaţiu care a rămas păzit de heruvimul cu sabie fâlfâitoare de foc. De aceea, şi în cultul Vechiului Testament exista locul jertfei, dar exista şi Sfânta Sfintelor unde intra doar marele preot o singură dată în an. În mod asemănător spaţiul liturgic creştin se împarte în două mari spaţii: navata bisericii în care se află poporul drept-credincios şi spaţiul sanctuarului de jertfă, acolo unde, pe masa Sfântului Altar, se aduce noua jertfă nesângeroasă a Fiului lui Dumnezeu. Iconostasul a intrat definitiv în ritul bizantin după al II-lea Conciliu de la Niceea, care declară valid cultul icoanelor”.
La finalul celebrării, pr. Marius Ungureşan a prezentat, pe scurt, modul în care s-a ajuns la împodobirea bisericii parohiale cu acest frumos iconostas. A arătat cum în anul 2000, când Episcopia de Cluj-Gherla a revendicat în instanţă Mănăstirea Nicula (care a aparţinut Bisericii Greco-Catolice), în calitate de jurist eparhial, a luat şi el parte la acţiunile legate de procesul de revendicare. În acele împrejurări, intrând deseori să se roage în biserica Mănăstirii Nicula, lăcaş cu semnificaţii adânci pentru fiecare credincios greco-catolic, părintele şi-a propus ca în parohia pe care o păstoreşte la Floreşti să aibă un iconostas după modelul celui de la Nicula. Iconostasul bisericii Mănăstirii Nicula a fost dorit de Episcopul Iuliu Hossu, cel care a făcut o comandă specială la Viena, invitând, în acest scop, la un concurs de proiecte pe cei mai mari sculptori din Austria.
Mai târziu, părintele împreună cu membrii consiliului parohial din Floreşti au început demersurile necesare pentru împlinirea acestui vis, şi în anul 2007 s-a semnat un contract cu pictorul Cristian Protopopescu, cel care, cu multă măiestrie, a realizat icoanele de pe iconostas. De asemenea, s-a luat legătura şi cu artistul Raţiu Eugen din Gherla, cel care a executat partea de sculptură. Pr. paroh a mulţumit tuturor celor prezenţi, fiind adresate mulţumiri speciale artiştilor meşteri şi credincioşilor care au contribuit la realizarea frumosului proiect. Iconostasul devenit izvor de har pentru toţi cei ce intră în biserica din Floreşti a putut fi realizat datorită finanţării oferite de oficialităţile locale, de primarul şi vice-primarul localităţii, fiind semnificativă de asemenea contribuţia membrilor parohiei.
Luând cuvântul, PS Florentin a mulţumit la rândul său pentru „acest iconostas care aduce spiritul Niculii şi al Cardinalului de binecuvântată memorie Iuliu Hossu”, invitând ca, aflându-se în faţa lui, credincioşii să îşi ridice privirea spre cer pentru a-L preamări pe Dumnezeu. În semn de apreciere, PS Florentin a oferit pr. Marius două icoane reprezentând chipul Mântuitorului şi pe cel al Maicii Sfinte. Parohia Floreşti a fost deschisă în 1992, iar în anul 1997, după sfinţirea pietrei de temelie de către Episcopul de atunci, IPS George Guţiu, s-a trecut la construirea bisericii, ce a fost sfinţită în data de 9 august 1998. Spaţiul liturgic fiind insuficient, construcţia s-a extins, şi în 7 decembrie 2008, biserica a fost sfinţită din nou de către PS Florentin. La această dată a fost dezvelită şi o icoană a Sfântului Nicolae, patronul bisericii şi al parohiei Floreşti, ce este amplasată deasupra intrării în biserică şi invită la rugăciune fiecare trecător.
În prezent, parohia Floreşti este o parohie activă, cu peste 500 de enoriaşi. Biserica este frumos amenajată astfel încât cei care intră găsesc aici un mediu prielnic reculegerii şi rugăciunii, un ambient cald şi primitor. Părintele paroh s-a gândit şi la credincioşii care din diferite motive nu se pot deplasa la rugăciune în biserică: ei au la dispoziţie un sistem on-line de a asista la slujbe din faţa calculatorului. Programul liturgic este urmărit în acest mod de către sute de oameni, mulţi aflaţi în alte ţări, cum ar fi Spania, Germania sau chiar peste ocean în SUA şi Canada. Prezentarea parohiei greco-catolice şi a bisericii Sfântul Nicolae din Floreşti la: www.biserica-greco-catolica-floresti.ro.
V.S., redactor DIRMM