Pr. Daniel Ange şi grupul de tineri de la Jeunesse Lumiere la Cluj

Publicat pe: 10 decembrie 2009|Secțiunea: Ştiri|

Miercuri seara, 2 decembrie 2009, capela Seminarului Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj Napoca a devenit neîncăpătoare pentru tinerii care s-au adunat să îl asculte pe pr. Daniel Ange, fondatorul Şcolii Internaţionale Jeunesse Lumiere. Alături de tineri s-a aflat şi PS. Florentin Crihălmeanu.

Pr. Daniel Ange a început să vorbească tinerilor rostind câteva fraze în limba română. „Sunt emoţionat că întâlnesc din nou Biserica Greco-Catolică, este Biserica inimii mele. Pentru mine Bisericile Catolice Orientale sunt Bisericile plenitudinii, pentru că ele pun împreună bogăţia tradiţiilor orientale şi fericirea de a recunoaşte primatul Sfântului Părinte. Această eroică fidelitate aţi marcat-o prin sângele multor martiri, aceasta fiind o mărturie, pentru lumea întreagă, de fidelitate faţă de Isus şi faţă de Biserica Sa. Voi sunteţi gloria Bisericii. Astăzi avem nevoie de acelaşi curaj pe care Biserica voastră l-a avut în timpul teribilelor persecuţii. Voi sunteţi copiii lacrimilor şi ai iubirii martirilor voştri. Acum martirii voştri vă protejează, vă încurajează şi vă iubesc. Înainte de a vorbi despre cum să îţi găseşti vocaţia, pentru că mi-aţi cerut să vorbesc pe această temă, trebuie să spunem că înainte de toate este această vocaţie fundamentală pentru toţi la Viaţă şi la Viaţa divină”.

Pr. Daniel Ange şi-a continuat relatarea in limba franceză, fiind ajutat de pr. Anton Crişan cu traducerea în limba română, nu înainte de a-şi cere scuze că nu o vorbeşte. Pr. Daniel Ange ne-a făcut să conştientizăm că nimeni nu vine pe lume din întâmplare, fiecare e rodul iubirii lui Dumnezeu, şi trebuie iubit ca atare. Trebuie să creştem în umanitate, în iubire. Toţi suntem chemaţi să devenim sfinţi, iar sfinţenia înseamnă bucurie. Să răspândim bucurie în jurul nostru prin felul nostru de a fi, prin viaţa pe care o trăim, şi modul în care o trăim. Şi pentru a putea să ne dăm seama de frumuseţea noastră, trebuie să facem linişte în interiorul nostru pentru a ne descoperi, pentru a ne cunoaşte.

Pr. Daniel Ange ne-a atras atenţia asupra felului în care lumea contemporană a luat-o razna în raport cu valorile evangheliei: violenţa, traficul de fiinţe umane, manipularea genetică, homosexualitatea, avortul, exploatarea copiilor, eutanasia, arătându-ne fotografii ale unor tineri trecuţi la Domnul care au fost violaţi, torturaţi sau ucişi cu bestialitate. Apoi ne-a vorbit cu multă căldură despre tinerii din Şcoala Jeunesse Lumiere, a căror viaţă pentru un an se bazează pe 4 piloni: rugăciune, formare, viaţa comunitară şi misiune. Pr. Daniel Ange ne-a impresionat prin modul în care vorbeşte, clar şi fără teamă, punând în centru oamenii pe care îi slujeşte şi nu pe sine. Ne-a atras la el cu o forţă care nu e a lui, ci a cuvintelor Evangheliei pe care o trăieşte.

În seara zilei de 3 decembrie, Pr. Daniel Ange a fost invitat în Catedrala „Schimbarea la Faţă” unde a condus rugăciunea Rozariului şi Adoraţia Euharistică. Meditaţiile Rozariului au fost foarte profunde, la sfârşitul programului tinerii ajungând la concluzia că au fost printre cele mai profunde meditaţii pe care le-au trăit meditând Rozariul. A urmat apoi Adoraţia Euharistică, condusă tot de pr. Daniel Ange, iar pr. Anton Crişan a tradus pentru credincioşii care au umplut cu prezenţa lor Catedrala. Meditaţiile din timpul Adoraţiei Euharistice au fost foarte simple şi în acelaşi timp paterne. Pr. Ange a vorbit despre Pruncul Isus căruia trebuie să îi oferim toate bucuriile, durerile, necazurile şi păcatele noastre, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria.

În vocea lui se simţea acel dialog personal cu Isus şi aceasta a dat culoare acestui moment de adoraţie, nu doar prin faptul că se ruga în limba franceză. La final, a făcut o procesiune în biserică binecuvântând credincioşii, iar în încheierea Adoraţiei Euharistice a făcut ceva neobişnuit atât pentru tineri cât şi pentru credincioşi. Cu ostensoriul în mâini, întors spre toate punctele cardinale, l-a rugat pe Isus să binecuvânteze toate popoarele: continent cu continent, ţară cu ţară. A fost un fel de lecţie de geografie pe care însă a oferit-o lui Isus. Cred că în mintea lui avea harta lumii, şi îl ruga pe Isus să binecuvânteze fiecare popor în parte.

La final ne-a spus o poveste, dar o poveste reală din timpul celui de-al doilea război mondial, unde germanii şi francezii au ajuns să colinde pe frontul de luptă aceeaşi colindă pe versuri diferite, concluzionând că Dumnezeu face minuni pretutindeni. În încheierea serii de rugăciune, PS Florentin, care a fost prezent toată seara împreună cu credincioşii, a făcut rugăciunile pentru indulgenţa plenară, fiind prima joi din lună, şi de asemenea rugăciunea pentru preoţi. La încheierea programului, pr. Daniel Ange a salutat şi binecuvântat fiecare tânăr în parte, în limba română.

Luni, 7 decembrie 2009, un grup de tineri din comunitatea Jeunesse Lumiere s-au aflat la Cluj-Napoca. După ce au participat la Sfânta Liturghie în rit bizantin, s-au întâlnit cu grupul de rugăciune Triumful Inimii Neprihănite a Mariei pentru un moment de Adoraţie Euharistică. Apoi, în sala de conferinţe „Cardinal Iuliu Hossu” din Piaţa Cipariu, s-au întâlnit cu tinerii de la ASTRU Cluj şi tineri din grupul de rugăciune. A fost un moment de cunoaştere reciprocă, în care tinerii din comunitatea Jeunesse Lumiere s-au prezentat şi au răspuns întrebărilor din partea tinerilor români, urmând ca apoi şi tinerii români să prezinte ASTRU. S-au cântat colinde, iar seara s-a încheiat cu o agapă fraternă.

via Cluj.ASTRU.ro

image

image

image