Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2010 la Cluj

publicat la 18 ianuarie 2010 în Ştiri

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, dând curs invitaţiei Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, celebrează, împreună cu întreaga lume creştină, în intervalul 18-25 ianuarie 2010, “Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”, cu tema “Voi veţi fi martorii acestor lucruri” (Lc 24,48).

Cu acest prilej, pe lângă rugăciunile, la intenţia unităţii creştine, care se fac în această perioadă în fiecare comunitate parohială, va fi organizată o Seară Ecumenică de Rugăciune, în Capela “Sfântul Iosif” din incinta Catedralei în construcţie din piaţa Cipariu, marţi 19 ianuarie 2010, începând de la ora 18.00. La program au fost invitaţi reprezentanţii diferitelor confesiuni creştine din Cluj-Napoca, pentru a se ruga împreună cu Episcopul, preoţii şi credincioşii greco-catolici. În cadrul întâlnirii, fiecare invitat va rosti o meditaţie, aducându-şi propria mărturie de credinţă. Seara va fi deschisă printr-un oficiu de rugăciune, urmat de cuvântul Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. În continuare, vor lua cuvântul toţi invitaţii acestei seri ecumenice.

În conjuncturile lumii actuale încercată de criza economică, este nevoie de o perspectivă nouă asupra ecumenismului, prin care creştinii sunt chemaţi să aducă lumii o mărturie fermă despre prezenţa lui Dumnezeu. Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, participând la o importantă întâlnire ecumenică, desfăşurată la Praga în luna septembrie, anul 2009, a afirmat: “Dragii mei prieteni, Europa continuă să treacă prin mari schimbări. (…) Creştinii sunt inspiraţi de exemplul unor personalităţi al căror angajament pentru răspândirea Evangheliei a fost motivată de convingerea că ei nu trebuie să se ascundă de teama lumii ci să împărtăşească cu încredere comoara adevărurilor care le-au fost încredinţate. Papa a îndemnat: “La fel şi creştinii de astăzi, deschizându-se realităţilor actuale şi susţinând tot ce este bun în societate, trebuie să aibă curajul să îi invite pe oameni la o convertire radicală care să vină ca urmare a întâlnirii cu Cristos şi care să aducă o viaţă nouă de har”. (…) Dragi prieteni, să îi cerem Domnului să insufle în noi un spirit de curaj pentru a împărtăşi adevărurile mântuitoare şi perene care au modelat şi continuă să modeleze progresul social şi cultural omenirii şi al acestui continent”.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor se celebrează, conform tradiţiei, în perioada 18-25 ianuarie a fiecărui an. Acest interval de timp a fost propus de către anglicanul Paul WATTSON în anul 1908, acoperindu-se astfel perioada liturgică dintre sărbătoarea Sf. Petru şi cea a Sf. Pavel, conform ritului roman. Prin urmare, alegerea acestei perioade de timp are o profundă semnificaţie simbolică. În emisfera sudică, însă, unde luna ianuarie reprezintă o perioadă de vacanţă, s-a preferat adoptarea unei alte date, în preajma sărbătorii Rusaliilor, o perioada, de asemenea, simbolică pentru unitatea Bisericii.

Luând în considerare această flexibilitate, fiecare comunitate creştină este invitată să caute şi să promoveze unitatea Bisericii, prin rugăciuni şi acţiuni specifice, de-a lungul întregului an, pentru a se înainta, astfel, pe calea unităţii depline dorită de Mântuitorul Hristos.

Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

Contact: tel: 0729/884889 – Pr. Daniel Avram

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *