Colecta din 31 ianuarie pentru Haiti
În urma apelului umanitar al Confederaţiei Caritas-România, Conferinţa Episcopală Română a propus Eparhiilor şi Diecezelor catolice de pe teritoriul ţării să organizeze colecte speciale pentru a contribui la acţiunea de întrajutorare ce se desfăşoară pe plan mondial pentru populaţia din Haiti, greu încercată de cutremurul din data de 12 ianuarie 2010.
Ca urmare a acestor apeluri, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a hotărât, prin Circulara nr. 114, dată din sediul episcopal din Cluj-Napoca, în data de 21 ianuarie 2010, ca toate colectele din parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, din ziua de duminică, 31 ianuarie a.c., să fie donate persoanelor sinistrate din Haiti. Credincioşii din toate protopopiatele Eparhiei au fost anunţaţi de către preoţii parohi că în ziua de duminică, sumele de bani depuse de ei în cutia milei vor fi folosite pentru tratarea răniţilor, pentru hrana şi adăpostul celor care au rămas lipsiţi chiar şi de strictul necesar, în îndepărtata ţară Haiti, a cărei suferinţă a cutremurat întreaga lume.
În chemarea la sprijin pentru Haiti făcută şi de Asociaţia Caritas Eparhial Cluj-Napoca citim: „În ziua de 12 ianuarie, un cutremur devastator a lovit oraşul Port-au-Prince, capitala statului Haiti. Se estimează că aproximativ 200.000 de persoane au murit. Sute de mii de oameni sunt răniţi sau au rămas fără adăpost, alimente şi apă. Spitalele din Haiti, care au fost de asemenea grav afectate, nu mai fac faţă situaţiei şi mii de persoane rănite nu beneficiază nici măcar de servicii medicale de bază. Asociaţia Caritas din Haiti a început imediat să sprijine populaţia cea mai afectată, deşi birourile i-au fost distruse complet iar directorul organizaţiei, Arhiepiscopul Joseph Serge Miot, a murit în urma cutremurului. Din depozitele proprii au fost distribuite alimente, pături şi corturi. Alte ajutoare sunt aduse din ţara vecină, Republica Dominicană, de exemplu 50.000 de pachete cu alimente”.
În faţa imaginilor terifiante transmise din Haiti de mijloacele de comunicare în masă, ne amintim cuvintele Mântuitorului: „cei optsprezece inşi peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel” (Luca 13, 4-5). Privind urmările dezastrului petrecut recent în Haiti să oferim sinistraţilor ajutorul nostru şi, totodată, să nu uităm chemarea la pocăinţă a Mântuitorului şi exemplele pe care le găsim în paginile Scripturilor, când, mărturisindu-şi păcatele, postind şi rugându-se, poporul lui Dumnezeu era eliberat din robie, izbăvit de boli sau foamete, şi mâna lui Dumnezeu veghea asupra lui. Putem spune şi azi, împreună cu Împăratul Solomon : „Turn puternic este numele Domnului; cel drept la El îşi află scăparea şi este la adăpost” (Pilde 18,10).
V.S. – DIRMM
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla
Contact: tel. 0728.882966 – pr. Adrian Avram, Director al Asociaţiei Caritas Eparhial, Cluj