Pomenirea Sfântului Iosif la Cluj

publicat la 18 martie 2010 în Ştiri

19 martie – Pomenirea Sfântului Iosif – sărbătoare de poruncă în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

  • 19 Martie – Sărbătoarea “Sfântului Iosif”, Patronul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla
  • Capela “Sf. Iosif” din Catedrala în construcţie (Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca) îşi sărbătoreşte hramul
  • În cadrul programului de sărbătoare, va fi decernată diploma şi medalia “Sf. Iosif”, distincţie oferită celor care au contribuit la edificarea Eparhiei de Cluj-Gherla

Ziua de 19 martie, este celebrată, ca sărbătoare de poruncă în memoria Sfântului Iosif, logodnicul Preasfintei Fecioare Maria, de către toţi credincioşii greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla.

În protopopiatele şi parohiile eparhiei, la această dată, se va celebra un program liturgic prevăzut pentru zilele de sărbătoare, credincioşii primind pentru această zi şi dezlegările de la post corespunzătoare celorlalte sărbători şi duminici din timpul Postului Mare.

Cu prilejul sărbătorii hramului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va fi prezent vineri, 19 martie a.c., în mijlocul comunităţii parohiei “Andrei Mureşanu” păstorită de pr. Mircea Marţian, parohie afiliată capelei “Sfântul Iosif” din incinta Catedralei în construcţie din P-ţa Cipariu, Cluj-Napoca.

Programul sărbătorii va debuta la ora 8.30, printr-o rugăciune de mulţumire oferită lui Dumnezeu, la împlinirea celor trei ani de la deschiderea capelei “Sfântul Iosif”, de când construcţia noii Catedrale şi-a împlinit menirea de a fi un loc în care Isus Hristos coboară zilnic – cu Trupul şi Sângele Său sub forma pâinii şi a vinului -, pe masa Sfântului Altar, pentru toţi cei care doresc să se hrănească cu hrana ce oferă viaţă şi mântuire.

De la ora 9.00, PS Florentin va celebra Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu mai mulţi preoţi, răspunsurile liturgice fiind date de Corul “Jubilate” al capelei, dirijat de Mihaela Ceşa-Goje.

imagine

La încheierea celebrării liturgice, (în jurul orei 10.15), va avea loc decernarea diplomei şi medaliei “Sf. Iosif” D-lui Senator Marius Nicoară şi D-lui Deputat Horea Uioreanu, pentru contribuţia însemnată pe care şi-au adus-o în edificarea Eparhiei de Cluj-Gherla, în mod deosebit pentru susţinerea lucrărilor care au făcut posibilă deschiderea capelei “Sf. Iosif”, precum şi a celorlalte spaţii deja funcţionale în edificiul viitoarei catedrale.

Aceeaşi distincţie a mai fost oferită D-lui Sorin Apostu, Primar al Mun. Cluj-Napoca, (în dec. 2009) ca şi prieten şi colaborator al Eparhiei de Cluj-Gherla pe drumul prezentului, şi Mons. Dr. Ioan M. Bota, preot greco-catolic, autor a mai multor lucrări de Istoria Bisericii şi luptător neobosit (la cei 90 de ani de viaţă) pentru drepturile şi recuperarea bunurilor Bisericii Greco-Catolice.

În continuare, corul “Jubilate”, format în mare parte din tineri de la Academia de muzică clujeană, va susţine un mini-concert aniversar, acest cor fiind constituit odată cu deschiderea capelei “Sf. Iosif”, în anul 2007. De asemenea, reprezentanţii parohiei “Andrei Mureşanu” vor prezenta o proiecţie de imagini din activităţile desfăşurate în capela “Sfântul Iosif”, focar viu de spiritualitate creştină. Programul sărbătorii se va încheia printr-un buchet de devoţiuni către Sfântul Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla.

După rugăciune, toţi cei prezenţi vor fi invitaţi în holul expoziţional al clădirii (unde este expusă şi Istoria în imagini a 150 de ani din viaţa Eparhiei de Cluj-Gherla), unde, la o gustare şi un ceai cald toţi cei prezenţi vor putea împărtăşi bucuria sărbătorii.

imagine

Sfântul Iosif – cel care în viaţa pământească a primit în grija sa pe Preasfânta Fecioară Maria şi pe fiul ei, Isus – aflat acum în gloria cerească, este cinstit ca Patron al Bisericii Universale şi Patron al familiei. În plus, în Biserica Greco-Catolică din România, este onorat ca Patron al Eparhiei de Cluj-Gherla

Decretul prin care s-a hotărât această completare a Calendarului Liturgic, a fost emis de către Episcopul Florentin Crihălmeanu la 16 martie, 2003, hotărârea fiind promulgată cu aprobarea celor în drept. Această decizie s-a luat, ţinând cont de faptul că “Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, Patronul Familiei, a devenit încă din anul 1856, Patron al Eparhiei de Cluj-Gherla (pe acea vreme de Gherla), prin hotărârea primului episcop al ei, Ioan Alexi (1856-1862)”.

Comemorarea şi cinstirea publică a Sfântului Iosif se face, conform calendarului bizantin (ortodox şi greco-catolic), în timpul celei de-a doua zi de Crăciun sau în duminica ce urmează acestei date, dacă până la încheierea lunii urmează o zi de duminică.

În biserica latină, comemorarea şi cinstirea publică a amintirii sale, a fost introdusă în sec. al IX-lea, iar din anul 1621, Papa Grigore al VI-lea a declarat ziua de 19 martie sărbătoare de poruncă dedicată Sfântului Iosif. De asemenea, la 8 decembrie 1870, Sfântul Iosif a fost proclamat de către Sfântul Părinte Papa Pius al IX-lea, Patronul Bisericii Universale.

Viorica Sabo,
redactor DIRMM

Pr. Daniel AVRAM
Consilier mass-media

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *