Hramul Capelei Sfântul Iosif din Piaţa Cipariu – Cluj-Napoca

publicat la 21 martie 2010 în Ştiri

Capela Sfântul Iosif, din incinta Catedralei greco-catolice în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, şi-a sărbătorit hramul în ziua de vineri, 19 martie 2010 – sărbătoarea Sfântului Iosif, zi care marchează împlinirea a 3 ani de la sfinţirea capelei. Totodată, s-au împlinit 3 ani de fructuoasă activitate a parohiei Andrei Mureşanu, care îşi desfăşoară programul liturgic în acest spaţiu devenit inima vie a viitoarei Catedrale greco-catolice dedicată martirilor şi mărturisitorilor credinţei creştine din sec. XX.

La invitaţia pr. paroh Mircea Marţian şi a pr. Titus Sas, vicar parohial, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei Andrei Mureşanu pentru a împărtăşi bucuria sărbătorii. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a decernat diploma şi crucea omagială “Sf. Iosif” la 3 colaboratori pe drumul edificării Eparhiei de Cluj-Gherla: dl. senator Marius Nicoară şi dl. deputat Horea Uioreanu, care, după anul 1990, au contribuit la construcţia ce se înalţă în Piaţa Cipariu şi la construirea a numeroase alte biserici. Aceeaşi distincţie a fost oferită şi fr. Matthew Burke, oaspete din SUA, care a participat la momentele reînvierii Eparhiei de Cluj-Gherla şi a rămas sufleteşte alături.

În capela devenită neîncăpătoare de mulţimea credincioşilor, programul a început de dimineaţă printr-o rugăciune pregătitoare, după care s-a trecut la celebrarea Sfintei Liturghii. Împreună cu Episcopul Eparhial şi păstorii parohiei Andrei Mureşanu, au intrat în procesiune şi au concelebrat Sfânta Jertfă Liturgică la masa Sfântului Altar: pr. Cristian Sabău, protopop al Protopopiatului Cluj I, pr. Serafim, preot misionar la Roma, pr. Severian din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, pr. Mihai din Societatea lui Isus şi pr. Marius Cerghizan, secretar episcopal. Din Oradea, a venit pr. Doru Popovici, care a coordonat transmisia celebrării în cinstea Sfântului Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, la Radio Maria, participarea la eveniment fiind astfel, în plan spiritual, mult mai numeroasă.

S-au unit în rugăciune tineri şi vârstnici, multe persoane consacrate, persoane din cadrul Departamentului de Cateheză şi din diferitele Asociaţii din Biserică, în mod special tineri din ASTRU şi membri ai Asociaţiei Caritas Eparhial, ale căror sedii se află în incinta edificiului din Piaţa Cipariu. A luat parte la celebrare şi o grupă de copii de la Grădiniţa “Sf. Ana”, împreună cu sr. Lucia OSBM. Cu virtuozitate şi înaltă trăire spirituală, răspunsurile liturgice au fost date de Corul capelei, “Jubilate”, dirijat cu acest prilej de d-na prof. Rodica Trandafir, formaţie muzicală formată din membri ai Academiei de muzică clujene, cor a cărui vârstă este aceeaşi cu cea a capelei Sfântul Iosif.

În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin s-a adresat mai întâi credincioşilor, spunând: “Am reuşit să binecuvântăm capela şi să facem ca această clădire să prindă viaţă. Viaţa acestei clădiri sunteţi dvs., iubiţi credincioşi, cei prezenţi zilnic aici la Sfânta Liturghie. Construcţia din Piaţa Cipariu era doar beton şi metal, dar prin prezenţa dvs. a căpătat viaţă, de aceea am dorit ca această capelă să fie sub hramul Sfântului Iosif. Mulţumim păstorilor acestui locaş şi parohiei Andrei Mureşanu pentru invitaţia primită”. În continuare, Preasfinţia Sa a evocat figura Sfântului Iosif, aşa cum apare în cele patru episoade evanghelice, mereu o prezenţă modestă, blândă, ocrotitoare, silenţioasă, dar cu un rol important în viaţa Aceluia care avea să fie Răscumpărătorul şi Mântuitorul întregului neam omenesc.

Sfântul Iosif a fost oferit ca model “pentru noi, cei de azi: pentru cei care sunt părinţi sau părinţi spirituali, pentru cei care doresc să trăiască creştineşte deoarece în el se regăsesc toate virtuţile vieţii creştine, el este numit Iosif – oglindă a virtuţilor. Îl rugăm pe Sf. Iosif să ocrotească Eparhia noastră, familiile – ca şi patron al familiilor -, tânăra generaţie care să crească la lumina credinţei, pe cei care îşi caută vocaţia, pe cei care şi-au găsit vocaţia, pe politicieni, pe cei ce se ocupă de binele ţării ca să facă ceea ce este drept în faţa lui Dumnezeu. Totodată, urmând exemplul Sfântului Iosif, să fim şi noi alături de cei care sunt în suferinţă, în dificultăţi, de cei care sunt singuri, de cei care sunt părăsiţi, de cei care au nevoie de sprijin”. Preasfinţia Sa a încheiat prin invocaţia: “Sfinte Iosif, Patronul Eparhiei noastre, roagă-te pentru noi!”

După Sfânta Liturghie a urmat momentul decernării distincţiilor omagiale, şi în continuare, pe un ecran aflat în dreapta altarului, s-a făcut o proiecţie de imagini din viaţa şi activitatea parohiei Andrei Mureşanu, proiecţie dublată de un mini-concert de orgă, susţinut de interpreta Agoto Odoriahi, fiică de preot reformat din Cluj-Napoca, manifestarea dobândind astfel şi o valenţă ecumenică.

În încheiere, pr. Mircea Marţian a mulţumit Preasfinţiei Sale Florentin pentru prezenţă şi binecuvântare, mulţumind totodată corului şi tuturor participanţilor la momentul aniversar. În semn de amintire a primilor 3 ani de viaţă ai Catedralei din Piaţa Cipariu, pr. Marţian a oferit Preasfinţiei Sale, din partea credincioşilor parohiei Andrei Mureşanu, un buchet de flori şi o colecţie de imagini ilustrând viaţa parohiei şi a centrului de spiritualitate creştină creat în jurul capelei Sfântul Iosif.

Sărbătoarea s-a încheiat printr-o agapă fraternă pregătită cu generozitate de gazde, moment de comuniune şi împărtăşire a bucuriei, dar şi prilej de a vizita holul expoziţional al clădirii, unde este expusă Istoria în imagini a 150 de ani din viaţa Eparhiei de Cluj-Gherla, precum şi noua Aulă de conferinţe “Iuliu Hossu”.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *