Drumul Crucii prin Cluj-Napoca

Publicat pe: 30 martie 2010|Secțiunea: Ştiri|

Drumul Crucii prin Cluj-Napoca
Piaţa Unirii – Catedrala „Schimbarea La Faţă”

Mai multe asociaţii, fundaţii, congregaţii Cluj, se vor reuni sub semnul Crucii lui Hristos

Episcopia Română Unită Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în colaborare cu Asociaţia Uniunea Creştină din România (UCR) organizează miercuri, 31 martie a.c., de la ora 16.30, o procesiune de contemplare a „Drumului Crucii” împreună cu Isus, între Piaţa Unirii (Matei Corvin) şi Catedrala „Schimbarea la Faţă”.

Pe traseul „Drumului Crucii prin Cluj-Napoca”, vor fi grupuri reprezentând diferitele categorii sociale, pe lângă care va trece un cortegiu format din tineri în costume reprezentative: în faţă va fi Isus purtându-şi crucea, urmat de soldaţi, femei, farisei, de toţi cei ce îl huiduiesc şi de cei care îl plâng. Totul pentru a aminti cetăţenilor clujeni acele clipe petrecute în urmă cu veacuri şi totuşi atât de actuale şi azi.

La procesiune va participa PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, precum şi preoţi, persoane consacrate, credincioşi, cu toţii mărturisind şi în acest mod importanţa urmării lui Isus în viaţa de zi cu zi, prezenţa Sa reală şi în oraşul nostru, El fiind cel care poartă crucea crizei, a nedreptăţilor şi suferinţelor societăţii moderne.

Pr. Ioan Mătieş a explicat: „Isus este singurul care poate ridica şi purta păcatele şi durerile noastre. De El are nevoie întreaga societate de azi, de aceea îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să contemple în tăcere Drumul Crucii. La acest program vor participa mai multe asociaţii, fundaţii, congregaţii şi confesiuni creştine din Cluj, semn că Isus ne are pe toţi în inima Sa şi s-a jertfit pentru toţi. Acţiunea se va realiza doar prin gesturi nonverbale şi mimică, încheindu-se în Catedrala „Schimbarea la Faţă”, cu rugăciune”.

După intrarea „cortegiului” în Catedrală, fiecare participant se va închina la crucea de lemn depusă în faţa Altarului, fixând pe ea o mică cruce primită la începutul traseului urmat prin oraş. Simbolic, prin acest gest, fiecare om este invitat să-I dea Domnului povara propriei vieţi, să unească crucea sa cu cea a Mântuitorului, pentru că, spune Isus: „jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară” (Mt 11, 30).

Acest itinerariu spiritual a fost propus pentru o pregătire sufletească mai bună în vederea celebrării Praznicului Învierii Domnului.

Încă din primele secole creştine a intrat în tradiţia Bisericii, obiceiul urmării lui Isus pe Drumul Crucii. Primul traseu pe care s-au contemplat Patimile Domnului, a fost chiar drumul pe care a mers Isus prin Ierusalim, până în afara zidurilor cetăţii, unde a fost răstignit. După Învierea şi Înălţarea Sa la Ceruri, urmarea repetată a acestui traseu a devenit o formă de rugăciune.

În mod simbolic, Drumul Crucii a fost apoi parcurs de creştini în orice timp şi loc, prin rememorarea şi contemplarea secvenţelor înscrise în paginile Evangheliei, despre Isus, din momentul în care a fost judecat şi condamnat, şi-a purtat Crucea, a fost pironit pe Cruce, până la strigătul părăsirii totale pe care a simţit-o când şi-a dat sufletul: „Eli, Eli, lama sabahtani”„Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit” (Mt 27, 46), moment urmat de coborârea de pe Cruce şi înmormântarea Sa în mormântul nou, săpat în stâncă.

Astfel, prin urmarea Drumului Crucii împreună cu Isus, suntem invitaţi ca, făcându-ne asemenea cu El în moartea Lui, să ajungem şi noi la învierea cea din morţi (cf. Fil 3, 10-11).

V.S. – DIRMM

Detalii la tel. 0729884882 – Pr. Ioan Mătieş, Vicar Eparhial, Preşedinte UCR

imagine