Inaugurarea complexului de locuinţe sociale „Don Antonio Rossi”

publicat la 15 aprilie 2010 în Ştiri

Inaugurarea complexului de locuinţe sociale „Don Antonio Rossi”
din localitatea Chinteni, Judeţul Cluj

Chiar dacă a fost o zi ploioasă, ziua de miercuri, 14 aprilie 2010, pentru Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj şi pentru Loc. Chinteni, a fost o ploaie de haruri, pentru că un vis a fost împlinit prin inaugurarea proiectului desfăşurat în colaborare cu Episcopia de Cluj-Gherla şi cu Consiliul Judeţean Cluj (CJC). Este visul pe care a avut curajul să-l viseze Don Antonio Rossi, Preşedinte al Asociaţiei de într-ajutorare a Bisericilor din Europa, Chiesse dell’Est, care, venind deseori în România a cunoscut tinere familii dornice de a munci, dar care nu aveau condiţiile necesare de trăi, şi a dorit să le ofere un cămin.

Complexul de locuinţe sociale „Don Antonio Rossi”, foarte binevenit în această perioadă de criză pe care o traversează societatea, a fost construit începând cu anul 2006 şi cuprinde 27 locuinţe destinate sprijinirii familiilor tinere, cu copii, selectate din rândul persoanelor defavorizate din judeţul Cluj.

La inaugurare au participat PS Florentin Crihălmeanu Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, pr. Adrian Avram, Director al Asociaţiei Caritas, dl. Alin Tişe, Preşedinte al CJC, invitatul special Don Antonio Rossi, principalul sponsor al proiectului, care este şi Canonic Onorar al Eparhiei de Cluj-Gherla, dl. Florin Stamatian, Prefect al Jud. Cluj, dl. Sorin Apostu, Primar al Mun. Cluj-Napoca, d-na Lucia Suciu, Primar al Com. Chinteni, deputaţi şi senatori din cadrul Parlamentului României. Au fost prezenţi şi membri ai Asociaţiei Caritas Cluj, preoţi, persoane consacrate şi laici.

imagine

Inaugurarea complexului de locuinţe a început prin cuvântul Preasfinţiei Sale Florentin, care a spus: „Doresc să mulţumesc în primul rând Bunului Dumnezeu, pentru că ‘dacă Domnul nu zideşte casa, în zadar o zideşte lucrătorul’; în al doilea rând mulţumim Mons. Antonio Rossi, Consiliului Judeţean, Primăriei locale, autorităţilor care s-au implicat în realizarea acestui proiect”.

PS Florentin a reamintit cuvântul Evangheliei de la Matei, „despre momentul în care Fiul Omului va veni în toată gloria Sa şi va împărţi pe cei drepţi de-a dreapta iar pe ceilalţi la stânga. Criteriul acestei împărţiri este: ‘Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în închisoare am fost şi aţi venit la Mine’. Iată, pentru aceşti ‘mici’ s-au ridicat aceste case, ne-o spune Hristos: ‘pentru că aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut’. Avem impresia că ei (beneficiarii proiectului) au nevoie de noi, nu este adevărat, noi avem nevoie de ei: avem nevoie să cunoaştem Chipul lui Hristos în aceşti oameni, ei devin astfel instrumentul mântuirii noastre”.

În continuare, a fost invitat la cuvânt Mons. Antonio Rossi, preot romano-catolic Italian din Dieceza de Brescia, Italia, care a amintit proiectele la care a contribuit în Eparhia de Cluj-Gherla într-o perioadă îndelungată, motiv pentru care „se simte aici ca acasă”. Mulţumind pentru colaborare, în mod special părintelui Adrian Avram, „care s-a oferit zi şi noapte pentru realizarea caselor”, a spus: „În spatele acestei lucrări se află de fapt sute de cetăţeni italieni care şi-au dat contribuţia lor picătură cu picătură, astfel că s-au adunat peste 800.000 de euro pentru cei care au nevoie de o casă, de un acoperiş”. Mons. Rossi a atras atenţia autorităţilor prezente, că „mai este pământ”, pe care s-ar putea construi şi o casă de odihnă pentru cei în vârstă, o şcoală, alte edificii necesare pentru a se realiza un mic cartier.

imagine

Un cuvânt de mulţumire a rostit pr. Adrian Avram, Director al As. Caritas Eparhial Cluj, subliniind faptul că toţi binefăcătorii care au contribuit la realizarea complexului vor fi amintiţi mereu în rugăciune.

A fost invitat la cuvânt dl. Preşedinte al CJC, Alin Tişe, care a spus: „Suntem obişnuiţi să ignorăm necazurile şi durerea celor de lângă noi. Lecţia pe care o trăim astăzi cu toţii ţine de esenţa moralei creştine, care ne învaţă să dăm atenţie nevoilor celor de lângă noi tot atât cât dăm atenţie bunăstării noastre„. De asemenea, a asigurat de sprijinul pe care Consiliul Judeţean îl va oferi în continuare la îmbunătăţirea proiectului.

A urmat în continuare d-na Lucia Suciu, Primar al Com. Chinteni, care de asemenea a mulţumit colaboratorilor, şi între altele, a spus că în scurt timp se va realiza şi betonarea drumului până la locuinţele sociale şi se vor rezolva alte probleme încă existente, astfel încât condiţiile de viaţă ale familiilor din complex să fie bune.

A încheiat dl. Prefect Florin Stamatian, cu un cuvânt de speranţă: „Acest proiect s-a realizat de la oameni, pentru oameni, din dragoste şi cu binecuvântarea Bisericii – nimic nu poate să fie mai frumos”. Dl. Prefect s-a adresat în limba italiană în mod special Mons. Antonio Rossi, mulţumindu-i şi invitându-l să fie oaspete permanent pe meleaguri clujene.

În continuare, în semn de mulţumire, PS Florentin a acordat Mons. Antonio Rossi, Diploma şi Crucea „Sf. Iosif”. De asemenea, Diploma „Sfântul Iosif” a fost oferită d-lui Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi d-lui Vasile Pogăcean jr., de la firma SC Sinai SRL.

imagine

A urmat momentul tăierii panglicii, protagoniştii fiind PS Florentin, Mons. Antonio Rossi, Directorul Asociaţiei Caritas, dl. Prefect, dl. Preşedinte al CJC, d-na Primar a Com. Chinteni şi dl. Primar al Mun. Cluj-Napoca.

Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla a binecuvântat, prin stropire cu apă sfinţită, cele 27 de case sociale din cadrul complexului, iar în încheierea inaugurării, familiile selectate pentru a fi beneficiare, au primit pe rând, din mâna Preasfinţiei Sale Florentin, cheia propriilor locuinţe.

V.S. – redactor DIRMM

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *