Hramul parohiei clujene Sf. Gheorghe
Serbarea hramului parohiei clujene Sf. Gheorghe – rugăciune pentru preşedintele polonez, Lech Kaczynski
În ziua de 18 aprilie 2010 – a III-a Duminică după Învierea Domnului, numită şi Duminica femeilor purtătoare de mir -, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie în capela parohiei Sfântul Gheorghe din cartierul clujean Gheorgheni. În comuniune cu întreaga ţară în ziua de doliu naţional şi cu statul polonez care, la Cracovia, a condus pe ultimul drum familia prezidenţială, la Sfânta Liturghie s-a făcut pomenirea victimelor accidentului aviatic din Rusia.
Pr. Florea Gheorghe, parohul parohiei Sf. Gheorghe, pr. Sabin Brudaşca, vicar parohial, şi membrii parohiei, prezenţi în număr mare, şi-au primit cu căldură oaspeţii, pentru ei ziua de 18 aprilie din acest an având o semnificaţie în plus – au serbat în această zi hramul capelei Sf. Gheorghe, fiind duminica ce precede sărbătoarea Sfântului Gheorghe, din 23 aprilie. Împreună cu preoţii parohiei şi cu Episcopul eparhial, la celebrare au participat: pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Cergizan, secretar episcopal, pr. Patriciu Sălăjan şi pr. Ciprian Felecan. A fost salutată prezenţa pr. protopop onorar Vasile Gherman, prelat papal, mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste. Între invitaţii speciali la acest eveniment au fost membri ai Asociaţiei Culturale „Voci Transilvane” şi Dan Brudaşcu, directorul Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca.
PS Florentin a rostit cuvântul de învăţătură la lumina fragmentului evanghelic al femeilor purtătoare de mir, care au găsit mormântul lui Isus gol. Preasfinţia Sa a pornit de la semnificaţia Măritei Sărbători a Învierii Domnului, explicând: „Trecerea poporului ales din Egiptul robiei spre Ţara Făgăduinţei este o imagine a Vechiului Testament care prefigurează adevărata trecere a Domnului, Paştile lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, momentul în care Dumnezeu însuşi, prin Cuvântul Său Întrupat, trece din moarte, prin patima răscumpărătoare, spre viaţa veşnică. Aceasta este prefigurarea Vechiului Testament şi împlinirea ei în Noul Testament, căci prin Hristos suntem cu toţii biruitori ai morţii. Suntem hărăziţi spre viaţa veşnică. Aceasta este bucuria Învierii pe care o trăim în zilele Măritei Sărbători a Învierii Domnului, şi în mod particular în ziua de duminică, prima zi a săptămânii pentru noi, creştinii, ziua care ne conduce spre ziua a opta, ziua fără de sfârşit”.
„Ne spune Hristos: ‘Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veci’ (Ioan 11,25-26). Fidelitatea în credinţă este şi tema Evangheliei duminicii – femeile purtătoare de mir depăşesc raţiunea umană, depăşesc temerile umane şi ascultă şoapta harului divin. Această fidelitate în credinţă, dorinţa de a împlini până la sfârşit cele rânduite, le conferă şi harul de a fi primele vestitoare ale Învierii Domnului. Ele depăşesc frica umană, spre deosebire de apostoli care rămân închişi de frica iudeilor. Ele găsesc la mormânt chipul luminos în bucurie al unui înger care le aduce vestea Învierii. Femeile trec de la imaginea tristă, a Celui Răstignit, spre imaginea bucuriei, a Celui Înviat. Aceasta este convertirea trecerii Domnului ce se petrece în sufletele lor. Se vor întoarce şi vor vesti Învierea Domnului, chiar dacă vestea lor nu va fi primită la început. Treptat şi apostolii ‘vor trece’ şi apoi, prin ei, toţi cei rânduiţi la credinţă ‘vor trece’ de la moarte spre viaţă”.
În continuare, referindu-se la evenimentele dramatice recente, datorate catastrofei aviatice din Rusia, Preasfinţia Sa a continuat: „Lecţia morţii, pe care Isus ne-o oferă prin pătimirea Sa, este spre viaţă. De aceea, chiar şi astăzi, când suntem întâmpinaţi brutal de evenimentul morţii, să ştim că pentru noi creştinii este spre viaţă, spre bucurie şi nu spre întristare. La fel, evenimentul pe care astăzi îl pomenim prin doliu la nivel naţional, moartea preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, şi el cauzat de un eveniment tot trist, al morţii celor 22.000 de ofiţeri care au fost împuşcaţi în acea zonă a Rusiei, să ştim că nimic nu este fără voia lui Dumnezeu. De aceea, să fie această lecţie a morţii o lecţie spre viaţă. Evenimentul morţii să ne facă să preţuim mai mult viaţa, poate nu atât de mult viaţa pământească, cât idealul acestei vieţi, adică viaţa cerească, viaţa care ne-a fost făgăduită prin credinţă: acesta este sensul vieţii noastre. În mod simbolic, biruinţa vieţii o arată şi chipul icoanei Sfântului Gheorghe, purtătorul de învingere, patronul parohiei, ce străjuieşte la intrarea în capelă, cel care de pe calul alb străpunge dragonul răului, al păcatului şi al morţii. Prin Hristos, cu toţii suntem biruitori asupra morţii”.
După celebrarea liturgică, pr. Florea Gheorghe a rostit câteva cuvinte, mulţumind Preasfinţiei Sale Florentin pentru vizita făcută, pentru toată grija părintească pe care o are faţă de parohia Sfântul Gheorghe, asigurându-l de sprijinul prin rugăciune pe care preoţii şi credincioşii parohiei i-l oferă, „ca să puteţi păstori cu bine şi cu putere în această perioadă grea, în care secularizarea şi alte rele vin peste noi, peste ţara noastră şi peste lume”. PS Florentin a răspuns la acest mesaj din suflet tot prin cuvinte pline de căldură sufletească: „Ca în fiecare an în care am celebrat împreună hramul parohiei Sf. Gheorghe, precum şi aniversarea onomastică a pr. paroh Florea Gheorghe, vă doresc ca într-adevăr parohia din cartierul Gheorgheni să fie ‘purtătoare de învingere’. Ne rugăm lui Dumnezeu ca, cu elan reînnoit acum, la stabilirea noii locaţii pentru construcţia bisericii parohiale, să putem demara lucrările cât mai repede. Vă invit în primul rând la rugăciune, să susţinem noul proiect care se va ridica. Nu renunţăm la ideea construirii unei biserici aici, în cartierul Gheorgheni”.
Programul s-a încheiat printr-o „Ofrandă muzicală la sărbătoarea Sfântului Gheorghe”, oferită de Ansamblul Coral „Voci Transilvane”, condus cu multă dăruire de dirijorul Adrian Corojan. Concertul a fost organizat şi cu concursul Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca şi al Asociaţiei Culturale „Voci Transilvane”, şi s-a bucurat de participarea extraordinară a mezzosopranei Dana Ciuca Mattei, la pian fiind conf. univ. dr. Cornelia Suciu Cuteanu. În capelă s-au înălţat acordurile unei adevărate sărbători a sunetului, în cânt fiind preamărit Domnul şi a Sa glorioasă Înviere, prin lucrări din repertoriul naţional şi internaţional. Emoţionant a fost momentul dedicat comemorării victimelor accidentului aviatic din Rusia, prin interpretarea unui cântec tradiţional italian care se cântă la moartea unui prieten drag, urmat de un cântec american prin care a fost invocată binecuvântarea Domnului asupra celor care au plătit cu viaţa dorinţa de a-şi onora concetăţenii ucişi în urmă cu 70 de ani.
PS Florentin a mulţumit în încheiere tuturor participanţilor la sărbătoarea parohiei Sfântul Gherghe, mulţumind în mod special corului pentru cântecul dedicat preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, şi a explicat: „Cunosc acest cântec, este o cântare care se cântă în Italia de către alpinişti, atunci când unul dintre salvatorii alpini îşi sacrifică viaţa pentru a salva alte vieţi. Preşedintele Poloniei a fost un om care şi-a dat viaţa din iubire pentru propria ţară. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca el să poată ajunge pe înălţimile munţilor cereşti”.
Pr. Sabin Brudaşca a mulţumit Preasfinţiei Sale Florentin pentru prezenţă, oferindu-i din partea parohiei Sfântul Gheorghe un crucifix şi un buchet de flori. De asemenea, a mulţumit invitaţilor speciali, dirijorului, solistei, pianistei şi membrilor Ansamblului Coral „Voci Transilvane”, oferindu-le cadouri şi buchete de flori, o mulţumire specială fiind adresată şi preoţilor prezenţi. Sărbătoarea luminoasă a biruinţei după modelul Sfântului Gheorghe a fost încheiată prin agapa frăţească pregătită cu generozitate de credincioşi, la sediul parohiei greco-catolice din cartierul clujean Gheorgheni.
V. S. – redactor DIRMM