Vizita prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, la Cluj-Napoca

Publicat pe: 1 mai 2010|Secțiunea: Ştiri|

Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, va vizita Eparhia de Cluj-Gherla, cu ocazia vizitei mai ample pe care o face în ţara noastră, la invitaţia PF Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major, împreună cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite. Programul organizat de conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla cu acest deosebit prilej va avea ca moment principal Sfânta Liturghie arhierească ce se va celebra luni, 10 mai 2010, de la ora 9, în Catedrala episcopală Schimbarea la Faţă, de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, în prezenţa Cardinalului Leonardo Sandri, prefectul dicasterului Curiei Romane responsabil cu Bisericile Catolice Răsăritene.

Prin Circulara Nr. 736 / 27.04.2010, PS Florentin a invitat preoţii, studenţii seminarişti şi credincioşii din Eparhia de Cluj-Gherla să participe în număr cât mai mare la celebrarea liturgică din Catedrala clujeană. Între invitaţii speciali la acest important eveniment din viaţa Bisericii se află reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai intelectualităţii clujene, precum şi reprezentanţii cultelor creştine din Cluj-Napoca, prin a căror prezenţă buna convieţuire dintre creştinii de diferite confesiuni din Cluj-Napoca va fi făcută cunoscută Eminenţei Sale. La fel ca în numeroasele momente care au rămas înscrise pe filele istoriei, când înalţi purpuraţi au păşit, ca oaspeţi, în Catedrala clujeană, şi cu acest prilej toţi cei prezenţi vor trăi împreună această inspirată exclamaţie a psalmistului: „Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!” (Psalm 132,1).

Vizita în România a Cardinalului Leonardo Sandri se va desfăşura în perioada 6-10 mai 2010. Eminenţa Sa se va afla mai întâi la Bucureşti (6-7 mai), unde va vizita biserica greco-catolică Sf. Vasile, de pe str. Polonă, Nunţiatura Apostolică, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, preşedinţia României. După un popas la Baia-Mare, în ziua de sâmbătă 8 mai, Înaltul Prelat va participa la Pelerinajul tradiţional la Sighetu Marmaţiei în cinstea Episcopilor martiri: Anton Durcovici (romano-catolic), Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu şi Tit Liviu Chinezu (greco-catolici) şi a tuturor martirilor morţi pentru credinţă în închisoarea comunistă de la Sighet. Programul pelerinajului cuprinde vizita la Memorialul victimelor comunismului (ora 9.15) şi în continuare, de la ora 10.30, Sfânta Liturghie din Cimitirul Săracilor, celebrată de către Episcopii catolici împreună cu Eminenţa Sa Cardinalul Sandri şi Excelenţa Sa Arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano, Nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova.

Itinerariul vizitei va continua la Blaj (9 mai), unde, de la ora 10, se va celebra Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Majoră, după care, între alte momente, va avea loc o întâlnire a ES Leonardo Sandri cu membrii Sinodului Bisericii Greco-Catolice. }n încheierea primei sale vizite în România în calitate de reprezentant al Curiei Romane, Cardinalul Leonardo Sandri va sosi la Cluj-Napoca, unde, în seara de duminică 9 mai şi în ziua de luni, 10 mai, va vizita obiective importante ale Eparhiei de Cluj-Gherla, cum ar fi: Mănăstirea Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului, Grădiniţa „Sfânta Ana” a Surorilor Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”, Catedrala în construcţie din Piaţa T. Cipariu şi Sediul Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Congregaţia pentru Bisericile Orientale este un Dicasteriu al Curiei Romane, responsabil cu coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene şi cu relaţia Bisericii Catolice cu Bisericile Răsăritene neunite. În data de 9 iunie 2007, Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, l-a nominalizat ca Prefect al acestei Congregaţii pe Arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcţia la 1 iulie 2007. Din această Congregaţie mai fac parte 27 de cardinali şi 4 episcopi numiţi de Papa pentru mandate de câte 5 ani. Membri de drept ai acestui organism sunt Prefectul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Patriarhii, respectiv Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor Răsăritene Unite cu Roma.

Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine

imagine