Hram şi Prima Împărtăşanie în parohia clujeană “Coborârea Spiritului Sfânt”

publicat la 25 mai 2010 în Ştiri

LA SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR – HRAM ŞI PRIMA SFÂNTĂ ÎMPĂRTĂŞANIE ÎN PAROHIA CLUJEANĂ MĂNĂŞTUR 1 VEST

Duminică, 23 mai, la mărita Sărbătoare a Coborârii Spiritului Sfânt asupra sfinţilor ucenici şi apostoli, parohia clujeană Mănăştur 1 Vest şi-a serbat hramul şi 8 copilaşi au primit Prima Sfântă Împărtăşanie, după ce au împlinit toate cele rânduite în pregătirea acestui important moment. Sfânta Liturghie a copiilor (care are loc în fiecare duminică de la ora 12.00), a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, pr. paroh Ovidiu Lăpuşte, pr. vicar parohial Mihai Kiss şi pr. Jurek Brzóska SJ. Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi frumoasele cântări au fost intonate de copii şi tinerii din parohie.

În cuvântul la Sfânta Liturghie, PS Florentin a mulţumit pr. paroh Ovidiu Lăpuşte pentru invitaţia făcută, de a celebra Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Mănăştur 1 Vest, celebrare la care copilaşii îmbrăcaţi de sărbătoare L-au primit în sufletele lor pe însuşi Domnul nostru Isus Hristos. Vorbind despre importanţa Rusaliilor, Episcopul eparhial a arătat că sărbătoarea reprezintă o promisiune pe care Isus o face încă din timpul vieţii sale publice, iar esenţa ei constă în coborârea Spiritului Sfânt, trimis de Fiul, de la Tatăl: “Tatăl este Izvorul vieţii, Atoateţinătorul, Creatorul. Fiul este trimisul Tatălui, Răscumpărătorul, iar Spiritul Sfânt este darul Tatălui şi al Fiului care coboară asupra noastră”. Se poate vorbi despre timpul Vechiului Testament – “Dumnezeu pentru noi” – timp în care Dumnezeu conduce poporul Său, timpul Noului Testament, când Dumnezeu este cu noi, prin Fiul Său, Cuvântul divin, iar timpul Bisericii pe care îl trăim astăzi, este “Dumnezeu în noi”, prin harul Spiritului Sfânt: “Dumnezeu nu este numai pentru noi sau cu noi, ci Dumnezeu coboară în sufletele noastre”.

PS Florentin s-a adresat apoi copilaşilor cărora le-a spus o povestioară şi cu care a purtat un dialog: ei au răspuns la întrebări, enumerând, pe rând, şi cele 7 daruri ale Spiritului Sfânt, au dovedit că sunt pregătiţi pentru a-L primi în mod conştient pe Isus. Fiecare dintre copiii care s-au împărtăşit pentru întâia oară a fost însoţit de un “îngeraş păzitor” – un copil mai mare din parohie, care i-a purtat de grijă aşa cum îngerii o fac. După Liturghie a urmat o Celebrare a Legământului, iar apoi înmânarea, de către PS Florentin şi pr. paroh Ovidiu Lăpuşte, a diplomelor de “Amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie”, împreună cu câte un cadou din partea parohiei pentru fiecare copil. Totodată, PS Florentin a primit din partea parohiei Mănăştur 1 Vest un cadou, conţinând şi un tablou cu imagini surprinse în timpul întâlnirilor de cateheză cu copii, prilej cu care Preasfinţia Sa a mulţumit responsabililor cu cateheza, soţilor Oana şi Radu Capan, pentru activitatea deosebită pe care o fac.

În încheiere, părinţii copiilor au fost invitaţi să spună câteva cuvinte. A fost un moment emoţionant, fiecare părinte a trăit intens, alături de fiul sau fiica sa, momentul Primei Sfinte Împărtăşanii, pe deplin conştient de minunea fără margini ce se petrece în micul suflet, plin acum de lumina divină şi purtător de Hristos între oameni. Bucuria, urările, dorinţele bune şi gândurile de mulţumire ale fiecărui părinte s-au înălţat înaintea Domnului şi a comunităţii, fiecare cuvânt fiind o flacără a Spiritului Sfânt luminând biserica şi sufletele tuturor. Duminica Rusaliilor a fost o zi frumoasă, în care soarele strălucitor de primăvară şi-a revărsat razele, lumina sărbătorii fiind pretutindeni, dar mai ales în inimile reînnoite prin prezenţa lui Isus.

Alături de parohia Mănăştur 1 Vest, în mai multe parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla (de ex. parohia Cordoş, sau parohia Cojocna) a fost adus în această zi în faţa Altarului “rodul anului”, Prima Împărtăşanie în ziua de Rusalii fiind o tradiţie a Bisericii – astfel, în “sărbătoarea recoltei” este oferită Domnului cea mai preţioasă recoltă, copii care s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.

V.S.- DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *