Sesiunea de primăvară a CER

Publicat pe: 28 mai 2010|Secțiunea: Ştiri|

Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România
25-27 mai, 2010

În perioada 25-27 mai 2010 la Oradea a avut loc Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER). Au participat Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, precum şi Episcopul de Chişinău din Republica Moldova. Ca invitat special, a fost prezent Excelenţa Sa, Francisco Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

La încheierea acestui important moment din viaţa Bisericii, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, ne-a relatat momentele principale ale întrunirii CER:

Sesiunea de primăvară a CER a debutat marţi, 25 mai a.c., printr-o meditaţie susţinută de PS Aurel Percă, cu tema „Să trăim Rusaliile cu Mama lui Isus”. A urmat deschiderea Conferinţei Episcopale, care a început prin cuvântul Nunţiului Apostolic.

În aceeaşi zi, de la ora 18.00, a avut loc Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Episcopală „Sf. Ladislau” din Oradea, unul din cele mai vechi edificii ecleziastice ale oraşului şi cea mai mare Catedrală catolică din România. La celebrare au participat 16 Episcopi şi 25 de preoţi şi cca. 450 de credincioşi. Prima zi a întâlnirii s-a încheiat cu cina, luată la Palatul Episcopal din Oradea, moment de comuniune şi împărtăşire.

Lucrările CER s-au desfăşurat la Sediul Episcopal din Oradea, care, în parte a fost recuperat şi în parte a rămas muzeu. Este o clădire impunătoare, cu săli maiestuoase, camere deosebit de spaţioase cu frumoase picturi şi fresce, şi un fapt inedit – clădirea are 365 de ferestre, adică numărul zilelor dintr-un an.

imagine

A doua zi, miercuri, 26 mai, programul Conferinţei Episcopale a continuat cu sesiunea de dimineaţă, după care, de la ora 15.30, s-a vizitat o parte din zidul cetăţii vechi a oraşului Oradea, semn al oraşului înfloritor, cu până la 10.000 de locuitori în perioada Evului Mediu. De asemenea, s-a vizitat locul pe care a fost zidită prima biserică cu titlul de Catedrală pentru comunitatea romano-catolică din Oradea, un loc unde încă se fac săpături, cu spaţii foarte ample, o parte ruine, o parte folosite ca instituţii de stat.

La ora 16.45, Episcopii catolici au plecat spre Sâniob, unde au vizitat biserica în care, o relicvă cu mâna dreaptă a Sf. Ştefan a fost adusă pentru o perioadă de timp, în Evul Mediu, când biserica era abaţie benedictină. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii în biserica parohială din localitate, cu participarea a 18 Episcopi şi 10 preoţi, între care se aflau şi canonicii de Oradea şi a numeroşi credincioşi. După Sfânta Liturghie, s-a vizitat una dintre casele sociale din localitate – o iniţiativă de colaborare cu asociaţii catolice din ţări occidentale care se ocupă cu acţiuni de binefacere pentru copii abandonaţi sau proveniţi din familii cu probleme. Aici, copiii împreună cu surorile vincentine care se ocupă de ei, au pregătit un mic program de cântece. După frumosul moment comunitar, s-a vizitat această casă a Centrului de binefacere din Sâniob. Tot în parohie s-a servit cina, la care, cu multă deschidere, a luat parte şi dl. primar al localităţii, după care a urmat întoarcerea în Oradea.

Ziua de joi, 27 mai, ultima zi a întâlnirii CER, a început prin celebrarea Sfintei Liturghii în capela din Sediul Episcopal, după care s-a luat micul dejun şi de la ora 9.00, a urmat ultima sesiune de lucru.

În cadrul acestei sesiuni, preşedenţia Conferinţei Episcopale Române a trecut la PF Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. De asemenea, a fost ales vicepreşedinte CER, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, şi s-a votat Consiliul Permanent, format din PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi şi PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea. Secretar general al Conferinţei a fost numit pr. Eduard-Mihai Coşa, din Dieceza de Iaşi. De asemenea, s-a stabilit ca următoarea sesiune a Conferinţei Episcopale să se desfăşoare la Lugoj, în 28-30 septembrie 2010.

După pauză, discuţiile s-au reluat pe secţiuni, cea latină şi cea bizantină. În încheiere, s-a făcut un ultim moment de întâlnire plenară, în care s-a citit şi aprobat Comunicatul de Presă al Conferinţei Episcopale din România. Sesiunea s-a încheiat cu o rugăciune, după care a urmat Conferinţa de Presă şi s-a servit prânzul, moment de bun-rămas urmat de plecarea episcopilor spre diecezele şi parohiile pe care le au în păstorire.

La încheierea întâlnirii dintre Înalţii Ierarhi ai Bisericii Romano Catolice şi Greco-Catolice din România şi Republica Moldova, PS Florentin a afirmat: „Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopale Române s-a desfăşurat într-o atmosferă cordială de frăţietate şi bună-înţelegere. Printr-o coincidenţă providenţială suntem încă în timpul Rusaliilor, binecuvântatul timp în care Biserica a fost botezată în Spirit Sfânt şi foc pentru a-şi începe misiunea de propovăduire în lume. Precum primii apostoli, urmaşii apostolilor din Biserica Catolică din România, au fost în aceste zile, «cor unum et anima una» (FA 4, 32).”

DIRMM
Episcopia de Cluj-Gherla