Haideţi copii la Maria!

publicat la 31 mai 2010 în Ştiri

Sâmbătă, 29 mai 2010, în municipiul Bistriţa s-a desfăşurat de-a IV-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor, organizatorii evenimentului fiind Departamentul pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla, Protopopiatul Bistriţa şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj. Tema întâlnirii din acest an a fost “Haideţi copii la Maria!”, cu motoul: “Lăsaţi copiii să vină la mine…” (Lc 18,16).

În dimineaţa de sâmbătă, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a fost primit la Bistriţa de către pr. protopop Ioan Frişan, pr. Narcis Nicolae Pop, responsabil cu pastoraţia tinerilor în protopopiat şi de către comunitatea locală din parohiile “Buna Vestire” şi “Intrarea în Templu a Maicii Domnului”, moment după care s-a mers în procesiune, de la biserica parohiei “Buna Vestire” până la centrul de primire – Şc. Generală nr. 1, unde, prin bunăvoinţa d-nei directoare Mia Şigovan, s-a desfăşurat programul întâlnirii.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Episcopul eparhial, împreună cu cei 40 de preoţi din toate protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla. În jurul podiumului amenajat în curtea şcolii, se aflau peste de 900 de participanţi, între care 692 de copii, 109 de însoţitori, din care 40 de preoţi, persoane consacrate din Ordinul “Sfântul Vasile cel Mare” şi Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, laici precum şi 70 de animatori – tineri din ASTRU. Răspunsurile la Liturghie au fost date de corul de copii “Allegria” al capelei “Sf. Iosif” din Cluj, dirijat de Cristina Nagy.

La celebrarea liturgică au participat, ca invitaţi, un grup format din pr. Renzo Gradara, director, împreună cu şapte membri ai Asociaţiei Caritas Rimini, Italia, dar şi autorităţi locale: dl. ing. Ovidiu Creţu, primar al municipiului Bistriţa, dl. inspector şcolar general Mihai Mureşan şi dl. Nicolae Gălăţean, director al Centrului Judeţean pentru Cultură. Din partea celorlalte confesiuni creştine au participat pr. protopop ortodox Alexandru Vidican, protopopul romano-catolic Gererd Peter şi preotul reformat Andras Peter.

imagine

În debutul manifestării, pr. Cristian Goia, consilier cu tinerii, a rostit un cuvânt de bun venit, salutând prezenţa şi sprijinul primarului Bistriţei, a oficialităţilor, a copiilor şi a celor ce îi însoţesc, îndemnându-i să răspundă motoului acestei întâlniri. În continuare, pr. protopop Ioan Frişan, şi-a exprimat bucuria de a găzdui Întâlnirea Copiilor din acest an, a mulţumit la rândul său pentru sprijinul primit în organizare, invitându-l apoi la microfon pe dl. primar care, între altele, a spus: “În calitate de primar al mun. Bistriţa, sunt recunoscător pentru ceea ce a făcut de-a lungul istoriei, Biserica Greco-Catolică”.

La predică, PS Florentin a spus copiilor o povestioară despre cum să se roage: “Preasfânta Fecioară Maria ne invită să-i cerem nu lucruri mari şi nici lucruri numeroase, ci să-i cerem daruri spirituale – atunci se bucură şi cu siguranţă, ni le poate da”. Predica s-a încheiat cu o rugăciune a Episcopului împreună cu copiii. Sfânta Împărtăşanie s-a făcut în mai multe puncte, majoritatea copiilor primindu-l pe Isus în suflet, în cântările pline de viaţă şi bucurie ale corului de copii “Allegria”.

După amiază întâlnirea a continuat printr-un program cultural-recreativ care a antrenat toţi copiii. Ei au urmărit cu interes programul artistic cu dansuri populare, animaţie realizată de tinerii deghizaţi în clovni, desene pe asfalt cu reprezentări ale temei întâlnirii, concursuri variate – de perspicacitate sau întreceri sportive, ş.a. Animatorii acţiunii, tinerii din ASTRU, au pregătit multe surprize pentru copii, între care şi mici premii care să îi bucure şi să le rămână ca amintire.

În încheiere, PS Florentin, împreună cu pr. Cristian Goia şi pr. Ioan Frişan, au oferit fiecărui grup de copii diplome şi premii, moment după care a avut loc o acţiune simbolică: Icoana copiilor – care prezintă momentul evanghelic în care Isus spune “Lăsaţi copiii să vină la Mine” – a fost înmânată solemn gazdelor viitoarei Întâlniri a Copiilor, protopopiatul Cluj II.

PS Florentin a mulţumit, de asemenea, preşedintei ASTRU, Codruţa Fernea, şi echipei de tineri care s-au pus cu totul la dispoziţia micilor participanţi, pentru ca bucuria lor să fie deplină şi să rămână, după această zi, cu amintiri de neuitat, mai ales cu un prieten la care să poată merge oricând: Mântuitorul nostru Isus Hristos. Prin activităţile ce le-au fost propuse, copiii au avut ocazia să se împrietenească unii cu alţii, şi au înţeles că Biserica este un primitor “acasă” pentru fiecare, unde Dumnezeu este Tatăl nostru, iar Preasfânta Fecioară Maria este Mama a cărei grijă şi ocrotire umple viaţa noastră dacă ne încredinţăm ei.

Via Cluj.ASTRU.ro

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *