Românii din Italia între respingere şi acceptare

Publicat pe: 25 iunie 2010|Secțiunea: Ştiri|

Confederaţia Caritas Romania şi Caritas Italia prezintă sâmbătă, 26 iunie 2010, între orele 10.30 – 12.00 raportul de cercetare „Românii din Italia între respingere şi acceptare” la Catedrala Greco-Catolică în construcţie din Piaţa Cipariu, f.n., Aula „Cardinal Iuliu Hossu”, Cluj-Napoca.

Evenimentul de prezentare a acestui raport în România se bucură de participarea viceconsulului onorific al Republicii Italiene Radu Pâslaru, Monseniorului Mihai Todea, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice, protopop Cristian A. Sabău, profesor universitar dr. Maria Roth, şef catedră la Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, reprezentanti ai Consiliului Local şi Judeţean, ai Direcţiei de Muncă şi Prestaţii Sociale, ai Poliţiei Cluj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Special pentru a împărtăşi cu publicul român rezultatele acestei experienţe vor fi la Cluj dl. Antonio Ricci, Redactor Dossier Statistico Immigrazione Caritas/Migrantes, şi d-na Miruna Căjvăneanu, jurnalist la Gazeta Românească din Italia, care va comunica opinia românilor din Italia atât din perspectiva imigrantului cât şi a jurnalistului profesionist.

Raportul „Românii din Italia între respingere şi acceptare a fost realizat de o echipă mixtă de cercetători italieni şi români sub coordonarea lui Franco Pittau, Antonio Ricci şi Laura Ildiko Timiş în perioada 2008 – 2009 şi a fost lansat în martie 2010 în Italia. Prezentarea lucrării în Italia a creat un impact deosebit, deoarece nu se limitează doar la prezentarea aspectelor problematice ale celei mai numeroase colectivităţi de imigranţi din Italia, ci în acelaşi timp aceasta a oferit românilor posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere.

Cercetarea este structurată în opt capitole, cu următoarele titluri: migraţia românească în Italia în contextul unei Europe extinse; România: migraţie şi muncă în Italia înainte şi după aderarea la UE; Integrarea socială şi profesională. Punctul de vedere ale colectivităţii româneşti din Italia; Migraţia forţei de muncă calificate din România în Italia; Românii în Italia şi criminalitatea; Copiii români neînsoţiţi din Italia. Migraţie şi repatriere; Efectele migraţiei internaţionale asupra României ultimelor două decenii; Italienii acum un secol.

***

Confederaţia Caritas Romania este o organizaţie nonguvernamentală, compusă din 10 organizaţii Caritas cu sedii centrale în Alba-Iulia, Timişoara, Bucureşti, Oradea, Iaşi, Satu Mare, Blaj, Cluj şi Maramureş. Activitatea organizaţiilor este concentrată pe câteva domenii de specialitate în cadrul cărora se derulează programe de asistenţă socială complexă (www.caritas.org.ro)

Caritas Italia a înfiinţat în 1995 un birou de imigrare al cărui scop a fost să promoveze şi să sprijine eforturile organizaţiilor Caritas cu privire la problemele de mobilitate umană, cu o abordare complexă destinată să depăşească simpla intervenţie de urgenţă, şi care vizează încurajarea iniţiativelor de integrare şi acceptare în teritorii. (www.caritasitaliana.it).

pr. Adrian Avram,
Director Caritas Cluj

Biroul de Presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

Contact: pr. Adrian Avram (caritas.cluj@yahoo.com, mobil 0728 882 966)