Hramul Catedralei „Schimbarea la Faţă”

Publicat pe: 5 august 2010|Secțiunea: Ştiri|

imagineZiua de 6 august – Praznicul Sărbătorii „Schimbării la Faţă a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos”, este o zi plină de semnificaţii pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla: la această dată se sărbătoreşte Hramul Catedralei Episcopale, iar în ziua de 6 august a anului 2002, a fost înscăunat actualul Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Vineri, 6 august 2010, la Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca se va celebra Sfânta Liturghie Arhierească (de la ora 10.30). În cadrul celebrării, va avea loc hirotonirea întru preoţie a diaconului Florin Isac, prin punerea mâinilor Preasfinţiei Sale Florentin. Astfel Biserica îşi va exercita rolul său de mamă, dând naştere unui nou apostol al lui Hristos care va purta în lume Vestea bună a Mântuirii.

Explicând semnificaţia sărbătorii „Schimbării la Faţă a Domnului”, PS Florentin a pornit de la cuvintele lui Isus: „Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele şi până la sfârşitul veacurilor” (M 28,20). Preasfinţia Sa a arătat putinţa, de a contempla, în fiecare moment, strălucirea luminii lui Cristos şi de a ne face părtaşi la dumnezeirea Lui. Aceasta este o realitate pe care o putem trăi, suntem pe Tabor în prezenţa lui Isus. Mai mult, „noi nu trebuie să cerem să se facă trei colibe, deoarece avem una, o singură casă care ne cuprinde pe toţi, avem Biserica!”

Catedrala „Schimbarea la Faţă” este o mărturie vie a credinţei, în cei 231 de ani de existenţă. Amplasat pe B-dul Eroilor nr. 10, în municipiul Cluj-Napoca, edificiul a trecut, în existenţa sa istorică, prin patru ipostaze succesive: la origine a fost biserică romano-catolică fiind ctitorită între anii 1775-1779 de către Ordinul Fraţilor Minoriţi „fratres minores” numiţi şi franciscani. În 1930, dată la care Episcopia Greco-Catolică a Gherlei şi-a mutat reşedinţa de la Gherla la Cluj, a fost dăruită Bisericii Române Unite de către Sfântul Părinte Pius al XI-lea. De la această dată biserica a devenit Catedrală Episcopală primind Hramul „Schimbării la Faţă”.

În anul scoaterii în ilegalitate a Bisericii Române Unite, Catedrala a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe Române. După 50 de ani, în 1998, Biserica „Schimbarea la Faţă” a fost preluată din nou de către greco-catolici, redevenind Catedrala Episcopală a Eparhiei de Cluj-Gherla.

„Schimbarea la Faţă” este sărbătorită în întreaga Biserică catolică şi ortodoxă începând cu anul 1456. Data de 6 august a devenit ziua în care toţi creştinii celebrează „Schimbarea la Faţă” a Mântuitorului de pe Muntele Taborului în faţa a trei dintre ucenicii săi. În amintirea victoriei armatei creştine împotriva turcilor, veste care a ajuns la Roma în data de 6 august, Papa Calixt al III-lea proclama atunci ziua de 6 august ca fiind anticiparea sărbătorii biruinţei definitive a Unicului Dumnezeu în Trei persoane distincte ce apar pe muntele Taborului, dezvăluind intrarea celor drepţi în Împărăţiei cerului, în viaţa cea veşnică.

V.S. – redactor
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla