Vizită pastorală în Protopopiatul Munţii Apuseni

Publicat pe: 13 august 2010|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 9-10 august 2010, Prea Sfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu pr. Cristian Ioanette şi pr. Marius Cerghizan, au vizitat cele şapte parohii ale Protopopiatului „Munţii Apuseni”: Ponorel, Câmpeni, Bistra, Lupşa, Baia de Arieş, Roşia Montana şi Corna.

Prima zi a vizitei a început prin celebrarea Sfintei Liturghii în biserica parohială din Ponorel, împreună cu pr. paroh Cristian Ioanette, unde un grup de tineri din Organizaţia Mondială Scout veniţi din Franţa, îşi încheiau săptămâna de lucru. Aceşti tineri, cu vârste cuprinse între 20-23 de ani, timp de o săptămână au făcut diferite munci în cadrul parohiei, printre care cea mai spectaculoasă a fost vopsirea turlei bisericii. După terminarea Sfintei Liturghii s-a vizitat şantierul viitoarei case de exerciţii spirituale închinate „Sfintei Treimi”.

A urmat o vizită în parohia Câmpeni, şi apoi în Bistra unde Episcopul împreună cu credincioşii au recitat rugăciunea Rozariului. A urmat un moment de reculegere în faţa monumentului ridicat în memoria Episcopului Petru Pavel Aron originar din această localitate, cel care a fost întemeietor al Şcolilor Blajului, mare dascăl şi luminător al neamului românesc.

De la Bistra PS Florentin s-a deplasat în parohia Lupşa unde a revăzut biserica greco-catolică, încă nerestituită, actualmente încorporată în complexul mănăstiresc ortodox Lupşa. În cursul vizitei, oaspeţii s-au recules şi la mormântul pr. protopop Coriolan Sabău, mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste, care în anii de domiciliu forţat a construit aici o capelă în care primea orice trecător şi îi oferea flacăra credinţei, deşi era în permanenţă urmărit de securitate. Şirul vizitelor din ziua de 9 august, s-a încheiat în parohia Baia de Arieş unde s-a făcut rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului.

A doua zi, marţi 10 august, a fost vizitată parohia Roşia Montană unde s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”. După Jertfa liturgică, Preasfinţia Sa Florentin a luat pulsul evenimentelor locale întâlnindu-se cu credincioşii. Totodată, a fost adus un omagiu pr. protopop Simion Balint, „cunoscutul luptător de la 1848 în contra insurecţiunii maghiare, fratele de arme al lui Avram Iancu şi Axente”, pentru care s-a făcut o rugăciune la mormântul aflat în apropierea bisericii. Menţionăm faptul că pr. Simion Balint avea un cerc de literatură şi o revistă în Roşia Montană. A urmat un scurt moment de rugăciune la altarul din cimitirul Bisericii, unde credincioşii greco-catolici au celebrat pe ploaie şi ger Sfânta Liturghie până în anul 1996 când, pe cale juridică, a fost recuperată biserica parohială, lăcaş de cult zidit în anul 1740 de către credincioşii greco-catolici.

Mergând mai departe prin Munţii Apuseni, PS Florentin a încheiat şirul vizitelor printr-un popas şi în parohia Corna. În itinerarul prin Munţii Apuseni a fost inclusă şi o vizită la ruinele cetăţii romane Alburnus Maior şi la Muzeul Mineritului din Roşia Montană, cu bogatele vestigii: fostele galerii romane, monumente istorice, unelte de minerit, ruine ale unor locuinţe, temple, morminte – valori care au fost descrise de UNESCO ca „un patrimoniu naţional unic în lume”. Vizita pastorală în Protopopiatul „Munţii Apuseni” a fost un motiv de omagiere a personalităţilor de seamă din viaţa Bisericii Greco-Catolice, dragostea pentru neamul românesc şi înălţarea sa spirituală şi culturală fiind o caracteristică a istoriei fiecărei aşezări din peisajul de basm al Munţilor Apuseni.

De asemenea, această vizită a prilejuit o întâlnire a Ierarhului de Cluj-Gherla cu credincioşii greco-catolici din aceste parohii, puţini la număr dar cu suflet mare şi primitor. Ei au avut prilejul să se prezinte, să-şi spună bucuriile şi durerile, problemele cu care se confruntă în perioada dificilă pe care o traversăm, au primit binecuvântarea arhierească şi cuvânt de încurajare şi învăţătură.

pr. Marius Cerghizan
secretar episcopal

imagine

imagine

imagine