Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, prăznuită de Biserică în data de 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie. cunoscută în popor cu numele de „Sfânta Marie Mică”, sărbătoarea aduce cinstire momentului în care, între noi, oamenii, din Sfinţii Ioachim şi Ana, s-a născut fiinţa umană prin excelenţă, Preasfânta Fecioară Maria – cea „binecuvântată între femei” (Luca 1,42), pentru că L-a născut pe Isus Cristos, Mântuitorul omenirii. Pentru a o sărbători cum se cuvine pe Maica Domnului, Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, împreună cu Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD), au organizat un pelerinaj la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj (str. Romul Ladea, nr. 6).
În dimineaţa zilei de miercuri, 8 septembrie, la ora 9, de la Catedrala Schimbarea la Faţă, va porni o procesiune condusă de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, formată din preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici. În cântări mariane şi rugăciune, convoiul va parcurge pe jos traseul str. Eroilor – Piaţa Cipariu – str. Brâncuşi, până la frumoasa mănăstire dedicată Preasfintei Fecioare Maria, adevărată oază de rugăciune, linişte şi bucurie sufletească. Pelerinii vor fi primiţi de Maica Benedicta, Superioara generală, şi pr. capelan Cristian David, urmând ca de la ora 10, în curtea special amenajată cu un altar în aer liber, să aibă loc Sfânta Liturghie arhierească de sărbătoare. În cadrul celebrării, subdiaconul Mihai Navroţchi va fi ridicat la treapta preoţiei, prin punerea mâinilor PS Florentin.
Referindu-se la importantul moment din viaţa Mănăstirii Maicii Domnului, sr. Maria Letiţia, superioară locală CMD, ne-a mărturisit: „Începând din 8 septembrie 2003, anul sfinţirii Mănăstirii Maicii Domnului, în fiecare an se desfăşoară un pelerinaj-procesiune de la Catedrala Schimbarea la Faţă până la mănăstire, după care urmează celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Experienţa anilor trecuţi a dovedit că evenimentul hramului reprezintă o ocazie de întâlnire profundă cu Dumnezeu, de primenire sacramentală şi de reînnoire spirituală pentru mulţi credincioşi care îl caută pe Dumnezeu şi au nevoie de un cadru care să îi stimuleze în acest sens. Comunitatea surorilor din Congregaţia Maicii Domnului care trăieşte la mănăstire petrece cu multă emoţie şi bucurie această sărbătoare. Fiecare sărbătoare mariană este precedată de o zi sau de mai multe zile de rugăciune şi meditaţie mai intense. Surorile se roagă şi pentru cei care urmează să calce pragul mănăstirii, pentru ca Bunul Dumnezeu să le asculte ‘cererile cele spre mântuire’ şi să le împlinească rugăciunile înălţate prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria”.
Modelul Preasfintei Fecioare Maria este la fel de actual acum, ca şi în urmă cu peste 2000 de ani. Privind icoana Maicii lui Dumnezeu, amintindu-ne virtuţile ei, înnobilându-ne sufletele cu frumoasa privelişte a celei care azi este înălţată mai mult ca oricare făptură creată, ea fiind Regina Cerului şi a Pământului, parcă cel mai mult ne impresionează smerenia ei: Preasfânta Fecioară Maria rămâne în smerenie, desprinsă de minunile care se fac prin ea în cadrul poporului lui Dumnezeu, şi spune: ‘Măreşte sufletul meu pe Domnul, pentru că a privit la smerenia servei sale’ (Luca 1,46-47). Tot ceea ce face Maria nu este din mândrie ci din smerenie, ca răspuns la iubirea primită. Iată modelul pentru creştinii care şi astăzi doresc să îI slujească lui Dumnezeu.
Să fie ziua de 8 septembrie – Sfânta Marie Mică -, o ocazie de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit-o pe Preasfânta Fecioară Maria, cea care ni L-a dat pe Fiul lui Dumnezeu, cea care, sub Cruce, a acceptat să fie Mama fiecăruia dintre noi.
V. S. – Biroul de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla