Prima ediţie a Taberei Ecumenica Junior

Publicat pe: 13 septembrie 2010|Secțiunea: Ştiri|

Motoul general al taberelor Ecumenica: „Prietenia – cale către Dumnezeu”

Între 3-5 septembrie 2010, a avut loc la Târgu-Lăpuş Tabăra Ecumenica Junior. Au fost invitaţi copii din toate parohiile, de toate confesiunile. S-au înscris peste 30 de copii între 8-12 ani (penticostali, reformaţi, ortodocşi, romano şi greco-catolici), de la persoane cu un statut social excelent la copilaşi ce trăiesc în blocuri fără curent sau apă caldă. La sfârşitul primei zile, diferenţele sociale se estompaseră; au contat mai mult spiritul de echipă, capacitatea de a râde din toată inima, dăruirea, dorinţa de a cânta cât mai frumos pricesne sau imnul taberei, performanţele sportive din cadrul concursurilor, simţul estetic şi îndemânarea în realizarea de desene sau piese de origami.

Următoarele două zile au întărit legătura dintre fiecare copil şi cel pe care trebuia să-l protejeze ca îngeraş păzitor – joc ce urmăreşte consolidarea simţului responsabilităţii, a voluntariatului şi carităţii. Toate echipele au susţinut o mică piesă de teatru, ce trebuia regizată, dezvoltată şi apoi jucată. Cel mai bine s-a descurcat echipa Vulturii, care a impresionat prin prezenţa scenică, dialogurile închegate şi implicarea activă a tuturor actorilor. La gătit s-a remarcat pr. Silviu Hodiş, care ne-a răsfăţat cu tot soiul de invenţii apetisante. Data viitoare îl invităm şi la spălatul vaselor, pentru că s-a umplut bucătăria casei parohiale.

Duminica, la Liturghie, preotul, după prezentarea copiilor, a subliniat importanţa fiecărei confesiuni, insistând pe faptul că activităţile comune (Liturghie, rugăciuni etc.) nu ştirbesc cu nimic din identitatea fiecărei Biserici, dimpotrivă, îmbogăţesc pe fiecare credincios, făcându-l conştient de bogăţia propriului cult. A stăruit de asemenea pe necesitatea raportării noastre la bunul simţ creştin, la respectul aproapelui indiferent de confesiune, la urmarea poruncilor lui Dumnezeu, care sunt valabile pentru toţi creştinii atât la Biserică, cât şi pe stradă, în familie, la şcoală sau la locul de muncă. Este mesajul care lipseşte în lumea de astăzi, sunt cuvintele pe care ar trebui să le audă copiii şi acasă sau în Bisericile de unde provin, pentru a clădi o societate echilibrată, caritabilă, responsabilă şi cu adevărat creştină.

Câteva strofe din imnul Taberelor Ecumenica, creat de copii, acum tineri responsabili, acum şase ani:

În Lăpuş dacă-i veni, / Mare lucru vei găsi / Tineri, vârstnici şi copii / Se distrează orice-ar fi.
Preotul de lângă tine / Ţi-e prieten, vezi prea bine. / Cu Isus şi cu Maria / Reinventăm prietenia!
Dacă mult vă veţi ruga / Vreme bună veţi avea. / Probele dacă le treci / Prieteni îţi faci pe veci.
Tabăra nu e o joacă / Te marchează viaţa toată / Înger păzitor vei fi / Şi răsplată vei primi.

A consemnat pentru Dvs., prieteni de azi şi de mâine,

Maria Hodiş

imagine

imagine

imagine