Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca
Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD) în colaborare cu Episcopia de Cluj-Gherla a organizat pelerinajul la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, în cinstea Sărbătorii Naşterii Preasfintei Fecioare Maria, în ziua de 8 sept. 2010, hramul acestui lăcaş de rugăciune. Programul a debutat în seara premergătoare sărbătorii, prin celebrarea Vecerniei urmată de rugăciuni mariane în capela mănăstirii, în prezenţa PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a pr. capelan Cristian David, a surorilor din mai multe comunităţi ale CMD din România şi a credincioşilor laici.
A doua zi, marţi, 8 sept., de la Catedrala „Schimbarea la Faţă” a pornit o procesiune condusă de Episcopul Eparhial, formată din preoţi, persoane consacrate şi credincioşi. În rugăciune, cei peste 200 de membrii ai Bisericii Greco-Catolice au parcurs pe jos traseul str. Eroilor – P-ţa Cipariu – str. Brâncuşi, până la mănăstire, unde deja se aflau alte câteva sute de persoane. Pelerinii au fost primiţi de Maica Benedicta, Superioara generală CMD şi pr. capelan Cristian David şi de la ora 10.00, în curtea special amenajată cu un altar în aer liber, s-a celebrat Sfânta Liturghie de sărbătoare. Împreună cu Episcopul eparhial au concelebrat aprox. 20 de preoţi. Răspunsurile liturgice şi frumoasele cântări au aparţinut Corului Angeli şi de Corului Surorilor CMD, dirijoare fiind prof. Angela David. În cadrul celebrării, subdiaconul Mihai Navroţchi a fost ridicat la treapta preoţiei, prin punerea mâinilor PS Florentin.
Predica la Sf. Liturghie a avut în centru modelul Maicii Domnului, PS Florentin arătând că „Preasfânta Fecioară Maria este scara ce leagă cerul de pământ şi poarta Templului pe care numai Dumnezeu a pătruns. Naşterea Preasfintei Fecioare Maria rămâne un mister al credinţei Bisericii, pentru că este o intervenţie divină – mai întâi asupra Anei, care era stearpă, cum spun scrierile apocrife, mai apoi prin faptul că zămislirea Preasfintei Fecioare Maria este neprihănită”. În încheierea celebrării liturgice, a fost invitat preotul nou hirotonit, Mihai Vladimir, care a rostit primul său cuvânt de învăţătură ca şi apostol al lui Hristos. Pornind de la evanghelia zilei, în care este dat exemplul celor două surori din Betania – Marta, cea care îi serveşte lui Isus şi Maria, cea care ascultă cuvântul lui Isus, a fost identificată tripla funcţiune a preotului: de a învăţa Cuvântul lui Dumnezeu, de a păstori turma care îi este încredinţată şi de a sfinţi poporul lui Dumnezeu prin Sacramentele Bisericii.
Pr. Mihai a subliniat faptul că în misiunea sa, preotul trebuie să fie povăţuit de Preasfânta Fecioară Maria: „să intrăm în biserici, să ne rugăm să putem săruta icoana ei, respectând-o, pentru ca apoi să putem spune cu toţii: „Uşa milostivirii deschide-o nouă, Preabinecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim noi, cei ce nădăjduim întru tine, şi prin tine să ne mântuim de nevoi, că tu eşti mântuirea neamului omenesc”. Sf. Liturghie de sărbătoare s-a încheiat prin cuvintele adresate participanţilor de pr. capelan, Cristian David, care a dorit să aducă o mulţumire Preasfinţiei Sale Florentin, dar şi fiecărui preot în parte, persoanelor consacrate din diferitele ordine călugăreşti, membrilor fiecărei parohii prezente, a Reuniunii Mariane şi a Ordinului Terţiar Bazilian, oaspeţilor din alte eparhii prezenţi la eveniment.
Cu prilejul sărbătorii hramului mănăstirii Maicii Domnului, PS Florentin a dorit să mulţumească Surorilor CMD pentru slujirea deosebită şi rolul pe care îl au în multe dintre Eparhiile Bisericii, mai ales în Eparhia de Cluj-Gherla: „Le mulţumim pentru tezaurul de rugăciuni care porneşte din această sfântă mănăstire, ca un izvor de lumină, ca o tămâie frumos mirositoare, înălţându-se spre cer. Le mulţumim şi pentru apostolatul pe care îl săvârşesc în diferite parohii din Eparhia noastră, le mulţumim şi pentru sprijinul pe care îl oferă structurilor noastre de învăţământ, în particular în cadrul Seminarului „Sf. Ioan Evanghelistul”, pentru sprijinul acordat prin participarea lor la marile evenimente ale Bisericii, prin disponibilitatea şi ospitalitatea pe care o arată şi pentru multe alte motive pe care poate nu le cunoaştem, pentru că, prin modestia lor, de multe ori se retrag de la binele făcut, primind lauda doar de la bunul Dumnezeu. Rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze acest lăcaş de rugăciune, care să rămână o piatră fundamentală la edificiul Bisericii noastre.”
V.S.