PS Florentin la Viena, la Comisia de Dialog Teologic

Publicat pe: 21 septembrie 2010|Secțiunea: Ştiri|

La Viena a început cea de-a XII-a Sesiune Plenară
a Comisiei Internaţionale Mixte pentru Dialogul Teologic
dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă

În perioada 20-27 septembrie 2010, se desfăşoară, la Viena, cea de-a XII-a sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică. La acest important eveniment din viaţa Bisericii, participă şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, fiind membru al acestei comisii începând din anul 2006.

Întâlnirea este găzduită de Cardinalul Christoph Schönborn, preşedinte al Conferinţei Episcopale austriece şi Arhiepiscop de Viena, şi de Mitropolitul grec ortodox Mihail Staikos al Austriei.

Sub conducerea celor doi co-preşedinţi, Arhiepiscopul kurt Koch (Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor) şi Mitropolitul Ioannis de Pergam (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), Comisia de Dialog Teologic studiază tema Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu”, cu intenţia de a finaliza activitatea desfăşurată la precedenta întâlnire, care a avut loc la Paphos, Cipru, în octombrie 2009. Această temă a fost decisă în cadrul sesiunii plenare de la Ravenna, din anul 2007, iar textul de lucru a fost pregătit de către Comitetul de Coordonare Comună, care s-a reunit la Elounta, în Creta, Grecia, în anul 2008.

Conform comunicatului final al întâlnirii de la Paphos, toţi membrii ortodocşi ai Comisiei au reafirmat că dialogul continuă cu decizia tuturor Bisericilor Ortodoxe şi se desfăşoară cu fidelitate faţă de Adevărul şi Tradiţia Bisericii. De asemenea, Comisia catolică a considerat textul de lucru drept bază bună pentru munca viitoare şi a confirmat intenţia de a continua Dialogul cu convingere, cu încredere reciprocă şi în ascultare faţă de voia Domnului.

„Mari sunt aşteptările pentru această întâlnire, despre care Cardinalul Schönborn a exprimat urarea ca ea să poată fi «o piatră de hotar» pe drumul ecumenic între catolici şi ortodocşi. Mitropolitul Staikos, a afirmat, la rândul său, că nu va fi «un război teologic, cât mai curând un dialog eficace şi durabil»” – informează Radio Vatican.

În ajunul deschiderii sesiunii de dialog teologic de la Viena, PS Florentin a reamintit faptul că, „în vremea Servului lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, Pontiful Roman a pus la dispoziţia teologilor primatul papal, rugându-i să găsească acea soluţie care să poată mulţumi şi Bisericile Ortodoxe şi în acelaşi timp să respecte Sfânta Scriptură, tradiţia şi canoanele Bisericii Catolice. Deci, sperăm din tot sufletul ca, respectând aceste principii, teologii să poată găsi o soluţie unanim acceptabilă la acest primat universal.”

V. S. – Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine