Hirotonire preoţească la Cluj pentru Congregaţia Misiunii din Franţa

Publicat pe: 19 octombrie 2010|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 17 octombrie 2010, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti celebrată în Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj, un membru al Congregaţiei Misiunii din Franţa, diaconul Ioan Rus, originar dintr-o familie greco-catolică din Dej, a fost ridicat la treapta preoţiei prin punerea mâinilor Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu. Cu acest prilej, la celebrarea liturgică au fost prezenţi reprezentanţi ai Congregaţiei Misiunii, între care şi superiorul Provinciei Toulouse, pr. Jean-Yves Lebœuf. Congregaţia Internaţională a Misiunii a fost înfiinţată în secolul al XVII-lea, de către Sf. Vincenţiu de Paul, şi are ca principal scop urmarea lui Cristos prin evanghelizarea celor săraci.

Celebrarea liturgică, însoţită de cântările Corului Magnificat, a reunit preoţi din zone geografice diferite. Împreună cu Episcopul eparhial au concelebrat pr. Jean-Yves Lebœuf şi preoţii invitaţi din Franţa, pr. Antoniu Chifor, rectorul Seminarului din Oradea, pr. Izidor Moholea de la Dej, pr. Lucian Tohănean din Săsarm, Mons. Mihai Todea, Vicar general, şi alţi preoţi clujeni. În această zi de duminică s-a citit Evanghelia cu pilda semănătorului. În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a meditat la sămânţa cuvântului lui Dumnezeu, care trebuie păzită de rău, trebuie stropită cu harul Spiritului Sfânt, păstrată, plivită, îngrijită, pentru ca să rodească roade de mântuire spre viaţa veşnică.

imagine imagine

La momentul rânduit, superiorul Congregaţiei Misiunii din Provincia Toulouse (în limba franceză), şi apoi pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii (în limba română), l-au prezentat pe tânărul care urma să îmbrace veşmântul preoţiei: „Ioan Rus s-a născut în Dej, într-o familie greco-catolică. În 1993, a intrat în Seminarul Sf. Ioan Evanghelistul, iar între 1996-2001, la propunerea Preasfinţiei Sale Florentin, şi-a continuat studiile de teologie la Paris, în cadrul Institutului Catolic. În această perioadă el descoperă naţionalităţi şi culturi diferite, misiuni diverse. El începe să îl cunoască pe Sf. Vincenţiu de Paul, pe preoţii şi fraţii Congregaţiei Misiunii, de asemenea şi pe laicii care aparţin Comunităţii Sf. Vincenţiu. În acest timp el a desfăşurat o activitate pastorală, în mod deosebit ocupându-se de tinerii cercetaşi din Scout-ul francez, de catecumenatul adulţilor şi de unele grupuri de tineri din două parohii din Paris. La încheierea studiilor, în anul 2001, Ioan se întoarce în ţară, unde până în anul 2006 activează în parohia greco-catolică din Dej. În această perioadă de reflecţie, Ioan cere să intre în Congregaţia Misiunii, în serviciul Provinciei din Toulouse. De asemenea, el ia decizia să fie preot celibatar. Petrece un timp de noviciat, după care devine membru al Congregaţiei Misiunii. În 17 octombrie 2009, Ioan a fost hirotonit diacon în cadrul Congregaţiei. În acest an, el a cerut să fie ridicat la treapta preoţiei de către PS Florentin, în Eparhia de Cluj-Gherla, dat fiind faptul că este de rit oriental”.

imagine

La încheierea celebrării, noul preot a rostit câteva cuvinte despre misiunea preoţească în spiritualitatea Sf. Vincenţiu de Paul, care constă în primul rând „în misiunea de a evangheliza săracii, preotul fiind un om care poate să fie punte între pământ şi cer”. Totodată, el a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături, în mod deosebit Preasfinţiei Sale Florentin, care a avut un rol important în alegerile făcute. A mulţumit pr. provincial, familiei, parohiei din Dej, oaspeţilor sosiţi din Franţa, laicilor vincenţieni, Surorilor din Congregaţia Fiicelor Carităţii de la Bucureşti prezente la celebrare, tuturor participanţilor.

Un cuvânt a rostit şi pr. Jean-Yves, care mai întâi a adresat mulţumiri PS Florentin pentru că a acceptat să îl hirotonească preot pe Ioan Rus pentru Congregaţia Misiunii. Totodată, părintele s-a adresat lui Ioan, spunând: „la încheierea celebrării este momentul trimiterii în misiune” – mai întâi, pr. Ioan i se propune să fie preot în Dieceza de Limoges. Va fi în subordinea Episcopului de Limoges, Mons. Pierre Kalist, va avea o misiune în nordul oraşului Limoges. I se cere de asemenea să susţină conferinţele Congregaţiei Sf. Vincenţiu de Paul, al cărei membru este. „Pentru a fi fidel vocaţiei misionare, care de astăzi îţi aparţine, tu nu vei avea dreptul să te instalezi, ci tot timpul eşti chemat să creşti în iubirea milostivă a lui Dumnezeu şi să vesteşti Evanghelia pentru toţi, în mod particular celor mici, să îi vindeci pe cei ce suferă în trupurile şi sufletele lor, după imaginea Sf. Vincenţiu de Paul. Îţi mulţumim, Ioane, pentru disponibilitatea ta”.

imagine

PS Florentin a mulţumit superiorului Provinciei Toulouse pentru prezenţa sa, arătând că în această zi, în Catedrala Schimbarea la Faţă a fost o frumoasă imagine a Bisericii Catolice care respiră prin cei doi plămâni, cel oriental şi cel occidental, amintind că s-a realizat un schimb de daruri între cele două biserici, fiindcă mulţi studenţi din Eparhia de Cluj-Gherla au fost pregătiţi în casa lazariştilor din Franţa şi s-au întors acasă cu studii aprofundate. „Acum este rândul nostru să facem acest dar, să trimitem un misionar în Congregaţia Misiunii”.

V.S.