Noi evenimente în Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj

Publicat pe: 27 octombrie 2010|Secțiunea: Ştiri|

În zilele de sâmbătă şi duminică, 23-24 octombrie 2010, la Catedrala episcopală Schimbarea la Faţă din Cluj, s-a desfăşurat a VII-a ediţie a Festivalului coral de muzică religioasă „Armonii Sacre”, manifestare iniţiată şi organizată de prof. Alexandru Suciu, dirijorul Corului „Magnificat”. Totodată, la celebrarea liturgică duminicală, a fost marcat un început de drum prin hirotonirea unui nou diacon al Bisericii, în timp ce un preot mărturisitor al credinţei greco-catolice în ilegalitate a fost omagiat şi i s-a adus mulţumire pentru viaţa preoţească de 68 de ani oferiţi cu totul lui Cristos.

Păstrând tradiţia ediţiilor precedente de a începe Festivalul „Armonii Sacre” printr-o reuniune corală, şi în acest an 7 coruri din mai multe judeţe ale ţării au participat la momentele de comuniune şi înălţare sufletească. Programul zilei de sâmbătă, 23 octombrie, a cuprins lucrări de muzică religioasă din repertoriul naţional şi internaţional, în interpretarea corurilor: Corul Bisericii „Sf. Iosif” (Gherla), dirijor Vasile Chiş; Corala „Sf. Familie” (Zalău), dirijor Grigore Grigoruţ; Corul „Astra” al Casei de Cultură „Ionel Floaşiu” (Câmpia Turzii), dirijor Rodica Trandafir; Corul „Cristos Rege” (Sighetu Marmaţiei), dirijor Rodica Gheorghiu; Corul „Angeli” (Cluj-Napoca), dirijor Angela David; Corul Catedralei Mitropolitane (Cluj-Napoca), dirijor pr. Vasile Stanciu; Corul de cameră „Cappella Transylvanica” (Cluj-Napoca), dirijor Cornel Groza.

Credincioşii prezenţi la concert s-au bucurat de audierea unor lucrări semnate de compozitori precum Marius Cuteanu, Gh. Cucu, Valentin Timaru, Gheorghe Musicescu, G. Fr. Haendel, Henry Purcell, Antonio Lotti ş.a. PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a înmânat dirijorului fiecărui cor Diploma „Armonii Sacre”, pentru meritele şi contribuţia deosebită adusă în domeniul muzicii religioase, mulţumindu-le în acest mod pentru efortul lor şi măiestria cu care înnobilează şi încântă sufletele ascultătorilor.

imagine

Duminică, 24 octombrie, a fost rândul Corului „Magnificat” al Catedralei episcopale clujene să încânte cu bine-cunoscuta măiestrie în interpretare, mai întâi prin răspunsurile liturgice de la Sfânta Liturghie arhierească – pe care de altfel le oferă săptămânal -, urmând ca, de la ora 19, să susţină un concert de muzică religioasă, în cadrul căruia soliştii Dora Răchită, Raluca Irimia, Ovidius Şiclovan, Andrei Nistor au interpretat arii şi lieduri precum Sabat Mater (G. Pergolesi), Ave Maria (Augustin Bena), Salve Regina (Giacomo Puccini), Panis angelicus (C. Franck) ş.a., cu acompaniamentul la pian al d-nei Cornelia Cuteanu.

La încheierea programului muzical, PS Florentin a răsplătit şi de această dată protagoniştii serii prin decernarea Diplomelor de participare şi prin binecuvântare. Preasfinţia Sa a mulţumit dirijorului Alexandru Suciu, Corului „Magnificat” şi soliştilor, pentru itinerarul spiritual-artistic pe care l-au făcut, subliniind importanţa rugăciunii prin muzică: „Prin acest frumos concert coral ne apropiem mai mult de cele sfinte, de cele spirituale – este şi aceasta o formă de rugăciune, care bucură sufletul, care bucură auzul şi ne înalţă spiritual pe toţi”.

În mijlocul „Armoniilor Sacre” ale muzicii, în Catedrala Schimbarea la Faţă au avut loc alte două momente semnificative pentru viaţa Eparhiei de Cluj-Gherla. Un nou început în urmarea lui Cristos s-a întâlnit cu un drum al preoţiei împlinit: la Sfânta Liturghie arhierească celebrată duminică, 24 octombrie, a fost ridicat la treapta diaconiei tânărul Bogdan Teglaş, absolvent al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, student masterand la secţia Teologie Biblică din cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a Universităţii Babeş-Bolyai. Prin hirotonirea sa ca diacon al Bisericii, Bogdan a pornit pe calea vieţii oferită Domnului nostru Isus Cristos prin celibat.

imagine imagine

Totodată, la încheierea celebrării liturgice, PS Florentin a adus un omagiu pr. Gheorghe Neamţiu, prelat papal, pentru viaţa exemplară închinată lui Dumnezeu în sfântă preoţie ca şi mărturisitor al credinţei atât în timpul regimului comunist, dar şi după anii 1990, când a rămas neclintit în Biserică. În 27 decembrie 2010, pr. Neamţiu va împlini 91 de ani, împlinind marţi, 26 octombrie, 68 de ani de preoţie, timp în care i-a slujit lui Isus Cristos oriunde s-a aflat: în detenţie, la canal, la altarul în aer liber din Piaţa Libertăţii, la sfintele altare, s-a oferit cu totul Domnului prin viaţa de apostol şi prin cea de cărturar teolog.

Fiind invitat să concelebreze Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul şi preoţii prezenţi la Catedrală, părintelui Gheorghe Neamţiu i-a fost acordată diploma şi medalia omagială „Sf. Iosif”, atât pentru aportul deosebit adus la înflorirea Bisericii pe plan spiritual, cultural şi teologic, cât şi pentru contribuţia financiară la construirea noii Catedrale din Piaţa Cipariu, din Cluj. „Vă mulţumim pentru modelul autentic de viaţă creştină şi preoţească pe care ni-l oferiţi” au fost cuvintele înscrise pe diplomă şi citite credincioşilor de către PS Florentin.

Răspunzând semnului de mulţumire şi preţuire, pr. Neamţiu a rostit, prin câteva cuvinte, o puternică mărturie de credinţă şi iubire: „Vă mulţumesc din suflet pentru bucuria pe care mi-aţi făcut-o, invitându-mă să concelebrez Sfânta Liturghie cu Preasfinţia Voastră. Vă mulţumesc, de asemenea, pentru distincţiile oferite şi în mod deosebit vă mulţumesc pentru cuvintele elogioase pe care mi le-aţi adresat. Domnul nostru Isus Cristos, asemănându-se pe Sine cu viţa de vie, ne-a spus: ‘Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele, cel ce rămâne în Mine şi Eu în el, aduce rod mult’ (Ioan 15,5), pentru că fără de El nu putem face nimic. Prin urmare, pentru tot ceea ce am săvârşit ca preot, ‘lui Isus Cristos I se cuvine toată mărirea, cinstea şi închinarea’, aşa cum spunem la Sfânta Liturghie”.

„În acest moment, acum, în amurgul vieţii, îi mulţumesc Preasfintei Treimi pentru tot ce mi-a dat, precum şi pentru ceea ce nu mi-a dat. Iar suferinţele şi încercările zilelor pe care mila divină mi le va mai acorda i le ofer ca ardere de tot, în semn de adorare şi de ispăşire pentru ca să dau răspuns bun la marea întâlnire cu Marele şi Veşnicul Arhiereu Isus Cristos, să-i dau mulţumire Lui, acolo unde sperăm să fim cu toţii, de-a dreapta Tatălui. Vă mulţumesc încă o dată, Preasfinţite Părinte Episcop Eparh”.

V.S.- DIRMM