Pr. Vasile Gherman se înscrie în rândul martirilor şi mărturisitorilor credinţei greco-catolice

Publicat pe: 30 octombrie 2010|Secțiunea: Ştiri|

Vineri, 29 octombrie 2010, în Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca, s-a celebrat slujba de înmormântare a pr. Vasile Gherman, prelat papal, slujitor al Domnului şi mărturisitor al lui Cristos în Biserica Greco-Catolică. Pr. Vasile Gherman s-a născut la 17 octombrie 1921 şi a fost chemat la Domnul în 26 octombrie 2010. În 29 aprilie 1945 a fost hirotonit preot de către Episcopul Iuliu Hossu, iar după anul 1947 a mărturisit credinţa catolică, preferând să fie închis în închisorile din Cluj, Aiud, Gherla, să facă ani de muncă forţată la minele de plumb din Baia Sprie, din Valea Nistrului, decât să se lepede de credinţa sa. La eliberare a fost trimis cu domiciliu obligatoriu, împreună cu familia, în Bărăgan. A fost arestat în 1951 şi a fost eliberat în luna noiembrie a anului 1963. După reintrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, a activat mai cu seamă în parohia Gheorgheni, unde a fost alături de preoţii parohiei, Gheorghe Florea şi Sabin Brudaşca.

În cuvântul de bun-rămas de la ceremonia înmormântării, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a spus: „Putem spune că pr. Gherman se înscrie în rândul vrednicilor martiri şi mărturisitori ai credinţei greco-catolice, alături de Episcopii mărturisitori: Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopul său hirotonisitor, Episcopul Valeriu Traian Frenţiu de Oradea, Episcopul Ioan Suciu, Administratorul Blajului, Episcopul Ioan Bălan al Lugojului, Episcopul Alexandru Rusu al Maramureşului şi Episcopii auxiliari Tit Liviu Chinezu şi Vasile Aftenie. Se înscrie în rândul acestor cinstitori ai lui Dumnezeu aici pe pământ, care au fost învredniciţi de cununa martiriului, a mărturisirii prin viaţa lor, prin dârzenia credinţei lor. Suntem siguri că toţi aceştia mijlocesc pentru Biserica noastră şi ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să-i putem vedea pe toţi ridicaţi la cinstea sfintelor Altare”.

„Seria va fi deschisă chiar mâine, sâmbătă, 30 octombrie”, a amintit PS Florentin, „când unul dintre Episcopii martiri ai Bisericii Catolice de la Oradea va fi înălţat la cinstea altarelor. Sperăm că este începutul bucuriei, începutul cinstirii pe care, după vrednicie trebuie să le-o aducem, noi cei care cu nevrednicie încercăm să călcăm pe urmele lor. Servul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, cel dintâi Pontif care a vizitat plaiurile mioritice, a spus despre Biserica Greco-Catolică din România, că ‘este Biserica mărturisitorilor şi martirilor pentru unitatea în credinţă’. În rândul acestora se înscrie acum şi fratele şi părintele nostru Vasile Gherman”.

Între biografia Episcopului ce va fi beatificat şi biografia pr. Vasile Gherman există o mare asemănare, care poate fi regăsită în poveştile de viaţă ale fiecărui martir şi mărturisitor al credinţei creştine din timpul regimului comunist din România. De aceea, intrarea în rândul Fericiţilor Bisericii a Episcopului Bogdanffy Szilard, este un prilej de mare bucurie, este un nou act de recunoaştere din partea Bisericii Catolice a întregului şir de preoţi şi ierarhi martiri şi mărturisitori ai credinţei creştine din România. Ei sunt cei care astăzi mijlocesc în faţa Tronului Ceresc pentru mântuirea sufletelor, pentru ţara noastră greu încercată şi în perioada actuală, sunt modele şi exemple de urmat pentru noile generaţii.

Viorica Sabo – Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine

imagine

imagine