Întâlnire ASTRU-AGRU la Cluj-Napoca

În perioada 19-21 noiembrie 2010, la Centrul Manresa din Cluj-Napoca, a avut loc prima întâlnire la nivel naţional a reprezentanţilor Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Greco-Catolici – AGRU, Asociaţiei Tineretului Român Unit – ASTRU Blaj, Asociaţiei Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, Asociaţiei Tineretului Român Unit, Greco – Catolic – ASTRU eparhial Lugoj, Asociaţiei Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea şi Asociaţiei Tineretului Catolic Maramureş – ATCM. Scopul acestei întâlniri a fost de a facilita conştientizarea identităţii şi misiunii ASTRU şi AGRU în Biserica Greco-Catolică şi crearea unei viziuni comune care să asigure o mai bună colaborare între Asociaţii.

Programul a debutat vineri, 19 noiembrie 2010, cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Mons. Mihai Todea, vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu asistenţii spirituali ai ASTRU şi AGRU. Seara a continuat cu salutul oficial din partea asociaţiilor gazdă, urmat de conferinţa domnului Ciprian Ghişa, doctor în istorie, cu tema: „ASTRU şi AGRU în context istoric”.

Ziua de sâmbătă, 20 noiembrie, a început cu celebrarea Sfintei Liturghii, programul continuând cu prelegerea lect. univ. dr. Simona Zetea, care a vorbit despre rolul laicilor în Biserică şi comunitate. În a doua parte a dimineţii, Oana Tuduce, preşedinte al Acţiunii Catolice din România, a susţinut o prezentare despre Acţiunea Catolică în lume. A urmat un atelier cu tema: „Identitatea ASTRU şi AGRU” în care participanţii au identificat elementele definitorii ale asociaţiilor din care provin, precum scopul, obiectivele, misiunea şi viziunea, pe care le-au prezentat ulterior în sesiune plenară. În după-masa zilei de sâmbătă s-a discutat despre strategiile ASTRU – AGRU pentru viitor, vizând colaborarea acestora în stilul caracteristic al Acţiunii Catolice, în contextul actual al Bisericii.

Concluziile au fost prezentate în cadrul unei plenare, la care a participat şi Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş cu sediul la Bucureşti. Seara, participanţii au lucrat la elaborarea unui protocol de colaborare între ASTRU şi AGRU la nivel parohial, eparhial şi naţional. Dimineaţa de duminică a fost dedicată prezentării protocolului de colaborare şi s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în cadrul căreia participanţii s-au rugat alături de Acţiunea Catolică din întreaga lume pentru creştinii persecutaţi din Irak.

imagine