Sesiunea internaţională aniversară de comunicări ştiinţifice “Iuliu Hossu”

publicat la 25 noiembrie 2010 în Ştiri

Departamentul Cluj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică organizează, sub patronajul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, în colaborare cu ASTRU Cluj, sesiunea internaţională aniversară de comunicări ştiinţifice “Iuliu Hossu”. Evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca, în zilele de 26-27 noiembrie 2010, în Aula “Iuliu Hossu” a Catedralei greco-catolice în construcţie din piaţa Cipariu f.n., Cluj-Napoca. Sesiunea doreşte să marcheze împlinirea, în acest an, a celor o sută douăzeci şi cinci de ani de la naşterea IPS dr. Iuliu Hossu, primul Cardinal român, şi patruzeci de ani de la naşterea sa la cer, dar şi o sută de ani de la hirotonirea sa, respectiv optzeci de ani de la mutarea sediului Episcopiei de Gherla la Cluj.

În program sunt conferinţe susţinute de: PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, prof. Valer Hossu (Cluj), conf. dr. Ovidiu Bozgan (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie), conf. dr. Ruxandra Cesereanu (Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Litere), prof. dr. Ernst Christoph Suttner (Universitatea din Viena, Facultatea de Teologie), prof. dr. Jaroslav Coranic (Universitatea din Presov, Facultatea de Teologie Greco-Catolică), Philippe Blasen (masterand Universitatea Lausanne, Facultatea de Teologie şi Ştiinţe Religioase), lect. dr. Ioan Tîmbuş (Universitatea de Nord, Facultatea de Litere, Catedra Teologie).

În deferite abordări tematice va fi evidenţiată personalitatea Episcopului Dr. Iuliu Hossu – cel care, pe lângă contribuţia de o inestimabilă valoare în viaţa Bisericii Greco-Catolice în mod particular a Eparhiei de Cluj-Gherla pe care a păstorit-o vreme de 53 de ani, a avut un rol important în Senatul României unde a fost Senator de drept, a purtat stindardul luptei pentru afirmarea şi păstrarea valorilor spirituale şi a identităţii naţionale româneşti, primind onoarea de a fi desemnat ca şi “Vestitor al Marii Uniri” la Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918.

Mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste, şi apoi în domiciliul forţat de la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani, în cei 22 de ani de detenţie neîntreruptă a rămas neclintit în faţa celor ce-l anchetau şi îi cereau să-şi abandoneze credinţa, spunând de fiecare dată “Credinţa noastră este viaţa noastră”. Propovăduindu-şi neîncetat credinţa ca şi fiu al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de care nu s-a îndepărtat nici pentru a îmbrăca, la Roma, purpura de cardinal, Episcopul Iuliu Hossu a afirmat: “Dacă nu era Unirea religioasă de la 1700 nu era nici Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, unde s-a strigat “Vrem să ne unim cu Ţara!” şi fără aceasta nu era nici Unirea din 1918″.

Prin conferinţele care vor fi prezentate în cele două zile ale sesiunii, în aula ce-i poartă numele, personalitatea complexă a Cardinalul Iuliu Hossu va fi prezentată auditoriului invitat să cunoască un mare episcop greco-catolic, un mare om şi un “mare român” (cum a fost recent desemnat în cadrul concursului organizat de Televiziunea Română), şi cu siguranţă un model demn de urmat pentru tinerele generaţii.

V. S. – Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

Vezi programul

Contact: lect. univ. dr. Dan Ruscu, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB, Cluj

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *